NRK Meny
Normal

– Bli enige, så spleiser vi

– Staten vil gjerne være med å betale for et nytt Munch-museum, sier kulturminister Hadia Tajik. Men da må Oslo kommune levere en søknad som et flertall støtter.

Spleiselag Munch

Kulturminister Hadia Tajik blir gjerne med på et spleiselag med Oslo kommune, her representert ved kulturbyråd Hallstein Bjercke

Foto: NRK / Scanpix

Kulturbyråd Hallstein Bjercke (V) har sendt et brev til kulturminister Hadia Tajik (Ap) der han ber om et møte for å drøfte realiseringen av et nytt Munch-museum.

– Vi skal ha et møte i begynnelsen av neste uke. Jeg ser frem til en dialog med ham, slik at Munch-samlingene som Oslo kommune eier kommer til sin fulle rett, sier statsråden.

Tajik sier at situasjonen har endret seg etter at byrådet i Oslo sa klart fra at de ikke greide å løse denne saken selv.

Krever enighet

En klar forutsetning er at det er et klart flertall bak søknaden, og at beregninger for tomtekostnader og infrastruktur er tatt med. Det betyr at Oslo-politikerne må bli enige om hvor et nytt Munch-museum skal ligge.

I mellomtiden øker uroen ved det gamle Munch-museet på Tøyen i Oslo. Der sitter ledelsen og de ansatte i allmøte. 16 årsverk må kuttes på grunn av pengemangel, og onsdag ettermiddag blir det høring i Oslo bystyre.

Om de økonomiske problemene ved Munch-museet på Tøyen rammer 150-årsjubileet for Edvard Munchs fødsel, er ennå ikke klart.

Kulturstrøm

 • Sterkt om Nina Simone

  Nosizwe Baqwa gjør en sterk tolkning av Nina Simones dramatiske liv i forestillingen «I am Nina», som har gått i flere runder på Nordic Black Theatre i Oslo. Nå sist under Oslo jazzfestival. Her er hun hos oss i NRK og legger igjen en musikalsk perle til oss alle.

 • Aurora i svært god form.

  Lekenheten og bruken av hele Auroras feilfrie vokalspekter gjør «Forgotten Love» til et mer definerende og fascinerende «comeback» enn forrige singel, mener P3s anmelder. Terningkast 5.

  Aurora
  Foto: Ketil Mosnes
 • Dansk nasjonalpoet er død

  Benny Andersen er i Norge er mest kjent for sitt samarbeid med sangeren Povl Dissing. Deres vise «Svantes lykkelige dag (om lidt er kaffen klar)» var en monsterhit i Norge. Benny Andersen fikk sitt folkelige gjennombrudd med diktsamlingen og platen Svantes viser i 1972. Han er en høyt elsket nasjonalskald, og utgivelsen av hans samlede dikt i 1998 slo alle rekorder for diktutgivelser. (NTB)

  Benny Andersen er død.
  Foto: Liselotte Sabroe/ritzau Scanpix / NTB scanpix