Hopp til innhold

Beyoncé ble nattens dronning

Hitmaskinen Beyoncé stakk av med hele seks priser under nattens Grammy Awards i Staples Center i Los Angeles.

Beyoncé

Kveldens vinner; historiske Beyoncé

Foto: ROBYN BECK / Scanpix/AFP
Taylor Swift

Taylor Swift

Foto: ROBYN BECK / Scanpix/AFP
Paris Jackson

Paris Jackson

Foto: Mike Blake / Scanpix/Reuters
Lady Gaga

Lady Gaga

Foto: VALERIE MACON / Scanpix/AFP
Neil Young på Grammy-utdelingen 2010

Neil Young

Foto: Matt Sayles / Scanpix/AP

R&B-stjernen stakk av med prisen for årets låt, «Single Ladies (Put a Ring on It)», og slo både Lady Gaga, Maxwell, Kings of Leon og USA-yndlingen Taylor Swift som også var nominert i kategorien. I tillegg til prisens for årets låt fikk hun prisen for beste R&B album med I am Sasha Fierce.

Historisk Beyoncé

Nominasjonene talte 10 totalt, og Beyoncé fikk med seg seks av disse og er dermed historisk. Kun Michael Jackson og Carlos Santana har tatt flere Grammy-priser enn henne på en kveld.

Etter den 52. Grammy-utdelingen har hun samlet hele 16 priser i løpet av sin musikk-karriere.

– Takk så mye. Dette har vært en fabelaktig kveld for meg, sa
Beyonce da hun plukket opp kveldens sjette pris, denne gangen
for kvinnelige popvokal-prestasjon.

– Dette er veldig fortjent. Årets Grammy-utdeling var et første signal om hvem som ligger best an i løypa til å ta over tronen etter Michael Jackson, sier Asbjørn Slettemark, som er programleder i NRK Lydverket .

Michael Jacksons barn

Den avdøde popstjernen Michael Jackson fikk hedersprisen. Barna hans var til stede for å ta i mot den.

En annen vinner som stakk seg ut var countryartisten Taylor Swift. 20-åringen stakk av med den gjeveste prisen for årets album, Fearless. I tillegg fikk hun tre andre priser under gårsdagens premiefest.

Se hele listen her: Grammy-vinnere

Rikeste paret i showbiz

Beyoncé Knowles og kjæresten Jay Z (Shawn Carter) ble nylig kåret til underholdningsbransjens rikeste, av finanstidsskriftet Forbes .

Med en samlet årsinntekt på 720 millioner kroner topper de to overlegent listen over det rikeste paret i showbiz.

Også Jay Z fikk med seg tre av de fem prisene han var nominert til under gårsdagens Grammy. Han har samlet totalt 10 priser i løpet av karrieren.

Lady Gaga slo Madonna

Til tross for at gutta i Kings of Leon måtte gi tapt i kategorien årets låt, greide de allikevel å vinne prisen for årets singel. «Use somebody» vant over både «Halo», «Poker Face» og Black Eyed Peas' «I gotta feeling».

Singer-songwriter Jason Mraz vant for beste vokal i «Make It Mine», og sammen med Colbie Caillat fikk han også med seg en pris for beste pop-samarbeid i «Lucky».

Video nsps_upload_2010_2_1_12_0_31_873.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

NETT-TV: NRK.no møtte kjendisene på den røde løperen.

Madonnas «Celebration» måtte gi tapt for Lady Gagas «Poker Face». Sistnevnte fikk også entre scenen da hun mottok prisen for beste elektronika/dance-album, «The Fame».

Gamle og nye hedret

Nykommerne som stakk seg mest ut i fjor er, ifølge juryen, «The Zac Brown Band». Countrybandet kommer fra Atlanta i delstaten Georgia og vant prisen over Keri Hilson, MGMT, Silversun Pickups og The Ting Tings.

De mer etablerte ble også æret. Veteranrockerne i AC/DC vant sin første Grammy i natt da de fikk med seg prisen for beste hardrock-prestasjon for sangen «War Machine».

Etter snart 50 år som artist, ble Neil Young også hedret med prisen for utformingen av CD-boksen «Neil Young Archives Vol 1 (1963-1972) som inneholder 120 av hans tidligste låter.

Det ble ingen pris til nordmennene Morten Lindberg og Hans Peter L’Orange i 2L Audio, som hadde to nominasjoner i kategorien beste surroundlyd for sitt arbeid. 2L Audio har til sammen syv Grammy-nominasjoner .

Kulturstrøm

 • Ideen er knallsterk på papiret

  – Det er mange av elementene i installasjonene som har et stort uttrykkspotensial: Hun har objekter som kan danne interessante linjer og streker som utgangspunkt for flotte, romlige tegninger. Men problemene hennes oppstår i selve sammenstillingene av elementene, skriver kunstkritiker Mona Pahle Bjerke om Silje Figenschou Thoresen sin utstilling på Nordnorsk Kunstenter i Solvær.

  Fra Utstillingen Er der ligeså mange træk, der viser fremover som bagud av Silje Figenschou Thoresen på Nordnorsk kunstnersenter
  Terningkast 3 Kunst

  «Hva skal vi med dette?»

  ANMELDELSE: «Er det ligeså mange træk der viser fremover som bagud» ved Nordnorsk Kunstnersenter