Hopp til innhold

Det er ikke noe som "jenteserier" lenger

Kjersti Elvik var den første norske tv-serieheltinnen, lesbisk var hun også. – Det ble stille da jeg kom inn i et rom.

I dag er kvinnerollene i serier mer vanlige og stadig mindre stereotype, kan vi i det hele tatt snakke om "jenteserier" lenger?

Kjersti Elvik

Skuespiller Kirsti Elvik er glad det ikke fantes Twitter og Facebook i 1997, det hadde blitt for mange sterke reaksjoner hennes rolle som etterforsker, tror hun.

Foto: Hilde Bjørnskau / NRK

Amanda-prisvinneren Kjersti Elvik som ble den første kvinnelige krimhelten på norsk fjernsyn, med seriefiguren Hanne Wilhelmsen. Den lesbiske politibetjenten er hovedperson i flere av Anne Holts bøker, og Elvik spilte rollen i tv-serien Blind gudinne og kinofilmen Salige er de som tørster, som begge kom i 1997.

Elvik minnes at det ble plutselig stille rundt bordene da hun kom inn på kaféer da serien gikk på tv.

– Alle så rart på meg. Det var spesielt både med en kvinnelig hovedrolle, og at hun var lesbisk og bodde sammen med en annen kvinne, forteller Elvik til Serieuniverset.

– I serien var det ingen som skulle vite at hun levde sammen med en kvinne, sier hun om rollen som den lesbiske politibetjenten Hanne Wilhemlsen.

Hvilke reaksjoner fikk du på at en kvinnelig krimhelt hadde hovedrollen?

– Det var mye. Jeg er glad vi ikke hadde Twitter og Facebook, det hadde blitt for mye, tenker jeg nå.

Kjersti Elvik

Hvis jeg skulle leve i en serie, måtte det være i 'The Singing Detective', røper skuespiller Kjersti Elvik.

Foto: Hilde Bjørnskau / NRK

Elvik er en av gjestene i Serieuniverset, som i det nyeste programmet diskuterte såkalte jente-serier. Publikum fulgte på med spørsmål på sosiale medier, som ble en del av sendingen.

Anette With spurte på Facebook: Hvordan synes du egne krimserier står seg sammenlignet med dagens? Hva er forskjellene/likhetene i forhold til utvikling av sjangeren?

– Klippingen fikk mye kritikk. Det var rett før NYPD Blue kom, så folk var ikke vant med at det gikk fort på tv. Sånn sett fungerte kinofilmen bedre, fordi seerne satt i ro og så på da.

Stereotype "jenteserier" er på vei ut

Mona Habbestad

Serie-ekspert Mona Habbestad har sansen for de lite stereotype kvinnelige rollene i 'Homeland'.

Foto: Hilde Bjørnskau / NRK

– Mange på Facebook mener det er respektløst å bruke benevnelsen jenteserie, mener tv-serieekspert Mona Habbestad

– Ut fra tittelen Girls skulle man tro det er en jenteserie, men det er mange gutter som liker den. Serien favner bredt, påpeker hun.

– Jeg synes det har skjedd en sakte dreining mot at vi ser flere kvinner som hardbarkede etterforskere, som vi tidligere har sett menn i. Det har blitt mer tydelig at kvinner får mer varierte roller, for eksempel i Homeland har den kvinnelige hovedrollen bipolar lidelse. Det er utypisk, fra den blendende vakre modell-typen, sier Habbestad.

Ville dog ikke betegnet seriene for eksempel Girls og Orange Is The New Black som jenteserier da de har levende karakterer med mange dimensjoner. Min ide om jenteserier, eller kanskje mer jenter i serier, er at kvinnene ofte har stereotypiske karakterer som kun får sin identitet gjennom dialoger med mannen. De skal være pene, rene og interessert i shopping og sminke, og selvfølgelig der for mannen til en hver tid, bortsett fra når de setter istand et lite kvinnelig tantrum. Med andre ord blæ!

Marit Stormoen / Facebook

– Enig, svarer serie-eksperten. – Girls og OITNB er serier som favner bredt, jeg synes dette er herlige eksempler på serier bryter med den stereotype kvinnerolle. håper på flere serier som dette fremover.

Laster Twitter-innhold

– Helt enig - dette er en "etablert sannhet" som jeg ikke mener har rot i virkeligheten, svarer serie-eksperten.

Ja, hva er det med jenteserier? Det skal jo ingen ting til før de blir geniforklart, og begeistringen bobler over som en colaflaske fullpakket med mentos. Det virker som lista ligger så forbasket lavt når det gjelder oss jenter, og vi blir så små av det. Trist. Det blir som med kvotering, tenker jeg: Snakkes opp, berømmes og løftes fram bare fordi det er jenter, ikke fordi det er så veldig suverent - ikke egentlig.

Veronica Moe / Facebook

– Det blir jo fort slik når det fremdeles er så få serier med sterke, komplekse kvinnerroller, svarer Habbestad.

– Får vi flere å velge mellom vil også kriteriene heves. Jeg synes det er fint å få fokus på det, så skjevheten mellom kjønnene kan bli mindre.

– Deilig med rene kvinnekarakterer

Cecilie Mosli

Regissør Cecilie Mosli anbefaler seriene 'Top of The Lake' og 'Rita'.

Foto: Hilde Bjørnskau / NRK

– Jeg synes serier for jenter er topp, men jeg mener at alle har glede av å se en god historie, sier regissør Cecilie Mosli, aktuell med Mammon.

Nå ser jeg på Top of the Lake, der er det fantastiske kvinnelige roller, hovedrollen er politi og har ikke noen såkalte mannlige karaktertrekk.

Og Tørk ikke tårer uten hansker er noe av det nydeligste jeg har sett på lenge, selv om den handler bare om gutter.

– Det er så deilig når det kommer rene kvinnekarakterer, altså som ikke har noen mannlige egenskaper. Rita er for eksempel veldig gjenkjennelig.

Hva er dine tips til serier med gode kvinnelige roller?

Vi snakker om kvinnerevolusjonen i serier, og hvordan du dreper noen med et tog. Denne gangen har Serieuniverset kun kvinnelige gjester. Blant annet Norges første kvinnelige krim-TV-serie-helt Kjersti Elvik. Programleder er Mikal Olsen Lerøen.

Kulturstrøm

  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)