Hopp til innhold

Betatt av "tatt av kvinnen"

Vellykkete romantiske komedier er mangelvare i norsk film. Regissør Petter Næss klarer det bedre enn de fleste andre.

Tatt og opptatt av kvinnen.
Foto: Foto/Copyright: SF Norge AS

”Tatt av kvinnen” dreies i retning av samlivs historie i kjærlighetens katastrofe område. Med besluttsomme kvinner og fomlete menn som lunter seg gjennom følelsenes stormkast.

Tatt av Kvinnen-regissør Petter Næss (v.) og produsent Olav Øen

Tatt av Kvinnen-regissør Petter Næss (v.) og produsent Olav Øen

Foto: Foto/Copyright: Odd-Steinar Tøllefsen

Petter Næss er inspirert av britiske komedier, uten å kopiere. Filmen står støtt og på egne ben, og er basert på Erlend Loes debut roman. Kløktig nok er forfatterens stemme beholdt. Velartikulert uten å virke oppstyltet.

En humoristisk, underfundig og veldreid film med en anelse alvorlig underlag.

Til og med på do

Hun prater høylydt om harmoni og stillhet og dukker opp over alt til og med på do.. Og så snakker hun så fort. Marianne (spilt av Marian Saastad Ottesen) invaderer hans liv og tar styringen. Han er keitete og tafatt. Hun er entusiastisk og tilhenger av plutselig innfall og følelser.

Når hun flytter inn med 12 pappesker og en gul kommode, skjønner han at har nok fått seg en kjæreste. Det er forvirrende for en forsvarsløs mann som innser at han er en amatør når det gjelder kvinner og kjærlighet. Heldigvis har han mannsfelleskapet og Peter Stormare i svømmehallen å ty til for tvilsomme råd.

Tatt av kvinnen
Foto: SF Norge AS

Bra kjemi

Trond Fausa Aurvåg er blitt ekspert på tafatte mannsroller og er som skapt til denne. Med overbevisende kjemi til en sjarmerende Marian Saastad Ottesen.

”Tatt av kvinnen” forteller lunt og humoristisk om feilslått kommunikasjon mellom kjønnene og det absurde i et umulig forhold. Det hele sett fra mannens synspunkt. Krydret med vittige situasjoner og små finurlige øyeblikk.

En lett og leken film, men ikke FOR lettbent.

Terningkast

Terningkast fem
Tatt av kvinnen
Foto: SF Norge AS

 

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.