Betaler for å se henrettelse

Kunstner Morten Viskum satset 7000 kroner på en auksjon, og vant budrunden. «Premien» er å få se en henrettelse i USA. Slikt skal det bli kunst av.

Video Viskum-henrettelse

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Kunstner Morten Viskum la inn bud på et av setene til den planlagte henrettelsen av drapsdømte Travis Runnels i Texas.

Travis Runnels

38 år gamle Travis Runnels er dømt til døden for et drap han begikk i 2003.

Foto: Texas Department Of Criminal Justice

7000 kroner var nok til å vinne budrunden, og nå planlegger Viskum å reise til USA, møte den dødsdømte, overvære henrettelsen, for så å se om det kan bli kunst av det.

Det kommer fram i mandagens utgave av «Nasjonalgalleriet» på NRK2.

– Jeg har aldri vært i en sånn situasjon før, og vet ikke hvordan jeg kan komme til å reagere på det. Kanskje orker jeg ikke når det kommer til stykket, det vil tiden vise. Jeg har ikke lyst til dette i utgangspunktet, men jeg har lyst til å ta utfordringen for å se hva som skjer, sier Viskum til NRK.no.

Snakke med den drapsdømte

John Peder Egenæs

John Peder Egenæs er generalsekretær i Amnesty.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

Kunstneren jobber nå med å få arrangert et møte med drapsdømte Travis Runnels før henrettelsen finner sted, og først da vet han hvilken type kunst det kan resultere i.

– Jeg ønsker å ha samtaler med Travis om hva han tenker og mener om dette. Først når jeg har fått snakket med han, vet jeg hvordan jeg kan lage et kunstprosjekt som gavner ham. Det handler om å vise ham respekt, forteller kunstneren.

For å få snakke med Travis Runnels må kunstneren igjennom en søknadsprosess.

– Jeg har ikke hatt direkte kontakt med Travis selv, men har jevnlig kontakt med advokaten som ordner med auksjonen. Jeg tror Travis vil sette pris på dette, og at jeg vil få lov til å møte han også før henrettelsen, sier Viskum.

Vil invitere Storberget

Nå har Viskum lagt inn bud på et av de siste setene under henrettelsen. Og vinner han budrunden, vil han ta kontakt med justisminister Knut Storberget for å invitere han med.

– Det vil føre til oppmerksomhet rundt saken.

NRK.no har vært i kontakt med Justisdepartementet, som poengterer at norske myndigheter har en helt klar holdning mot dødsstraff.

– Justisdepartementet har ingen kommentar ut over dette, sier kommunikasjonsrådgiver Marit Haugen til NRK.no.

Innrømmer skyld

Travis Runnels er dømt for å ha knivstukket et annet menneske til døde, noe han også har vedgått å ha gjort.

– Ut i fra det jeg har lest så langt, så er det ingen tvil om at han har gjort det han er dømt for. Men jeg er usikker på om vi har rett til å drepe mennesker som har drept andre igjen. Samtidig er det jo en forskjell på det, og på å møte en som er uskyldig. Det blir ekstra utfordrende og interessant.

– Teolog Mickey Gjerris fra danske Etisk Råd har tidligere sagt at det kun er syke mennesker som vil betale penger for dette. Er du forberedt på å få kjeft?

– Jeg vil vise hvordan verden er, vise virkeligheten. Hvis man ikke tåler det, blir det fryktelig galt. Det faller på sin egen urimelighet, svarer Viskum.

Amnesty: – Et dilemma

Generalsekretær i Amnesty, John Peder Egenæs, vil ikke være direkte negativ til kunstprosjektet.

– Amnesty International er sterk motstander av offentlige henrettelser, hvor folk for eksempel blir hengt på torg og lignende. Det skremmer vannet av folk. Men når USA har den praksisen de har, så bør det komme fram i lyset. Det er uheldig at det skjer i det lukkede rom, for det stenger for debatten.

Egenæs tror kunstprosjektet kan være med på å gjenopplive debatten rundt dødstraff, og at det derfor kan være en positiv ting.

– Så vil jeg jo ha retten til å eventuelt kritisere kunstverket når det er ferdig. Men vi er altså ikke prinsippielt i mot, sier generalsekretæren.

Støtter hjemløse dyr

Morten Viskum er ikke ukjent med å møte motstand for sine prosjekter.

Jeg har hatt biskoper og litt av hvert mot meg tidligere. De hører gjerne bare en versjon og en setning, og så finner de fasiten.

Den danske advokaten Martin Martensen-Larsen får ti prosent av inntektene under auksjonene, mens dødsdømte Runnels får resten. Runnels har bestemt at pengene skal gå til hjemløse dyr.

– Det passer inn i mange av kunstprosjektene jeg har gjort tidligere. Det aspektet kommer jeg til å ta for meg også i dette prosjektet.

Som veterinær har han vært med på mange tusen avlivninger av dyr.

– Men det å drepe et menneske på denne måten.. Det tror jeg egentlig ikke man har lyst til å se, avslutter Viskum.

Hele intervjuet med Morten Viskum sendes på NRK2s Nasjonalgalleriet mandag klokken 21:30.

Kulturstrøm

 • Utelivsbransjen vil ha dato for åpning

  Utelivsbransjen er skuffet etter at regjeringen heller ikke i dag kom med en dato for det siste steget i gjenåpningsplanen av Norge.

  Utelivet må fortsatt forholde seg til avstandsregler, hvor mange gjester de kan ha og kortere åpningstider.

  – Vi forventet lettelser og en dato å forholde oss til. Det er ekstremt lite forståelse for denne bransjen her. Smittevernkravene vi har nå tilhører fortiden, sier Jon Terje Johnsen, daglig leder for restauranten og konsertstedet Foyn i Tønsberg.

  Også ved Ibsenhuset i Skien hadde de håpet på lettelser. Der har de regelen om en meter avstand og maksimalt halvfulle saler.

  – Alle andre aktører i samfunnet er gang. Vi håper sårt at vi også får dato for åpning, sier Helle Kasin hos Ibsenhuset.

  Helseminister Bent Høie sier en konkret dato er for risikabelt å gi fordi korona-dataene kan endre seg fortløpende.

  Ibsenhuset i Skien
  Foto: Richard Aune / NRK
 • Aschehougprisen til Karin Haugane

  Aschehougprisen for 2021 tildeles lyrikeren Karin Haugane (71). Prisen tildeles norske forfattere som en ærespris uten hensyn til hvilket forlag de er knyttet til. Haugane debuterte i 1989 med diktsamlingen «Rester av glemsel». Hun er også oversetter, og har blant annet oversatt Arthur Rimbaud til norsk.