Betaler Wikipedia-forfattere

Riksantikvaren tar en halv million kroner ut av budsjettene, og søker etter ivrige og kvalifiserte skribenter til nettleksikonet Wikipedia. Nå ønsker konkurrenten, Store norske leksikon, at det samme skal skje hos dem.

Wikipedia

Riksantikvaren bevilger en halv million kroner til Wikipedia, for å kvalitetssikre informasjonen om norske kulturminner.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Et søk på Google gir Wikipedia-artikler som toppresultat. Derfor ønsker Riksantikvaren nå at informasjonen som står i disse artiklene om kulturminner blir bedre. En halv million kroner skal bidra til kvalitetssikring hos verdens største nettleksikon Wikipedia, det melder Dagens Næringsliv.

– Målet med prosjektet er å dele informasjon fra egne systemer og stimulere andre til å dele av sin fagkunnskap for at informasjonen om kulturminner skal bli enda bedre, sier Håkon Bjerkan, seniorrådgiver hos Riksantikvaren til DN.

«Wikipedians in residence»

Selv om det ble lanserte en egen portal, kulturminnesøk.no, i 2009, skal nå to såkalte «wikipedians in residence» tas inn i en periode på mellom to og tre måneder.

– Én vil først og fremst jobbe med innhold, og koordinere og rekruttere skribenter som skal arbeide med artikler om kulturminner og kulturvern. Den andre skal være med å utvikle tekniske løsninger som tilrettelegging av lenker og synkronisering av data, sier Bjerkan.

Pengene skal brukes på honorarer til de to engasjementene, it-løsninger, seminarvirksomhet, og stipend til Wikipedia-skribenter. Søknadsfristen for engasjementet er 20. mai.

Testet ut i andre land

Jon Harald Søby

Leder i Wikimedia Norge, Jon Harald Søby, mener pengene vil føre til bedre innhold, og tilgang til kilder som vanligvis ikke ville vært tilgjengelige.

Foto: Bjoertvedt/Wikimedia Commons

Wikipedia utgis av Wikimedia-stiftelsen. I fjor ba den norske utgaven av Wikipedia om offentlig støtte til driften, og daværende leder i Wikimedia Norge, Jarle Vines, sa den gang til Aftenposten at det er det offentliges ansvar å sikre en norsk kunnskapsbase på nett.

Nåværende leder i Wikimedia Norge, Jon Harald Søby, er svært glad for at de nå får penger til å fortsette å lage bra innhold på Wikipedia.

– Det er fantastisk, og er noe vi har jobbet for å få til en stund. Det er bra det kommer, og konseptet «wikipedians in residence» er både utprøvd og vellykket, og er testet ut i andre land, sier han til NRK.no.

Ifølge Søby vil «wikipedians in residence» i starten være et prøveprosjekt, men de ønsker samtidig å prøve og få til mer med diverse andre institusjoner så godt det lar seg gjøre.

– Dette er noe som er av interesse for mange kulturelle institusjoner, og positivt fordi man får bedre dekning for det man driver med, forteller han.

Han legger ikke skjul på at pengene vil bety mye for utviklingen av Wikipedia.

– Først og fremst at vi får bedre innhold, og det er jo det vi jobber for hele tiden. Vi vil jo også ha et nært samarbeid med ulike institusjoner så vi får tilgang til kilder som vi vanligvis ikke hadde hatt tilgang til. Ellers kommer anonymiteten til skribentene til å forbli den samme. De som engasjeres som «wikipedians in residence» kommer til å skrive på brukersiden sin og mest sannsynlig være ved navn, forteller Søby.

Ønsker Riksantikvaren velkommen

Leder og hovedredaktør i Store norske leksikon (SNL) som har Wikipedia som hovedkonkurrent, Anne Marit Godal, er positiv til pengebevilgningen. Hun synes det er bra med alle kunnskapsinstitusjoner som ønsker å gjøre internett bedre.

Store norske leksikon er en del av Norsk nettleksikon, og Dagens Næringsliv meldte tidligere denne uken at Norsk nettleksikon for 2014 søker om 13 millioner kroner i årlig støtte, blant annet fra Kulturdepartementet. Nå vil Godal ønske Riksantikvaren velkommen til å ta fagansvar også i SNL, dersom de vil øke synligheten av fagkompetente mennesker.

– Det kan føre til enda litt mer enn de får til på Wikipedia. I SNL vil de også få en god plassering på Google, men samtidig få synliggjort hvem de ulike skribentene er, og hvem som leverer innholdet, sier Godal til NRK.no.

Anne Marit Godal

Hovedredaktør i Store norske leksikon ønsker Riksantikvaren velkommen til å ta fagansvar også i SNL.

Foto: Kristine Næss Larsen

Hun mener at om Riksantikvaren tar fagansvaret for kulturminnevern, så vil de også ha kontroll over hva som blir liggende som publisert.

– Forskjellen på Wikipedia og oss er jo at vi både har synlige forfattere og fagansvarlige som godkjenner alt som blir publisert. Det har ikke de, så de er avhengige av kilder, legger hun til.

Godal tror ikke den halve millionen Wikipedia nå får vil påvirke SNL, og avviser at Wikipedia er med synlig en SNL i et Google-søk.

– SNL er en like synlig nettside, og det er vanskelig å utkonkurrere Wikipedia på grunn av internasjonale forhold. Men vi er en viktig kilde for Wikipedia, og hvis vi har godt innhold så flytter det seg til Wikipedia, understreker hun


Kulturstrøm

 • Trommeslageren saksøker Aerosmith

  Aerosmith-trommeslager Joey Kramer (69) saksøker bandet han har vært medlem av siden 1970. Han hevder de øvrige medlemmene har utelukket ham fra deres kommende Grammy-opptreden, og fra en konsertrekke i Las Vegas. Bandet skal ha stemt ham ut, fordi de mente han ikke lenger «hadde nok energi», skriver Rolling Stone (NTB).

  Aerosmith
  Foto: John Shearer
 • Røde kors-modus i Fortnite

  I går lanserte Røde Kors og utviklerne av spillet Fortnite en versjon av spillet der man kan ha rollen som hjelpearbeider, med oppgaver som å gi førstehjelp, bygge sykehus eller fjerne miner. President i Norges Røde Kors, Robert Mood, sier til NRK at spill er den viktigste fritidsaktiviteten for undom, og dermed en arena der Røde Kors ønsker å være tilstede på en positiv måte.

 • Tilbake som dekan 1. mars

  Audhild Gregoriusdotter Rotevatn får komme tilbake som dekan ved Avdeling for mediefag 1. mars, det skriv Khrono. Dei tilsette ved avdelinga fekk beskjed om dette på eit allmøte onsdag morgon. Det har den siste tida vore konflikt rundt Rotevatn som dekan, ho har også søkt på stillinga på nytt, som ho har vorte omplassert frå.

  Audhild Gregoriusdotter Rotevatn
  Foto: Remi Sagen / NRK