Hopp til innhold

Bestilte Potter-billetter for et år siden, får se stykket i påsken 2017

Harry Potter har forhekset verden på ny. Teaterstykket «Harry Potter and the Cursed Child» er utsolgt i over et år frem i tid og fans drar på pilegrimsreiser til London.

Sunneva Stokke, Anna Nøkland og Julie Stabursvik

KLARE FOR POTTER: Julie Stabursvik utkledd som professor McSnurp, Anna Nøkland utkledd som Hermine Grang og Sunneva Stokke utkledd som professor Rumellfiold. Vennegjengen, som har en årlig Harry Potter-fest, er blant dem som rakk å få billetter til teaterstykket før det ble utsolgt.

Foto: Privat

– Billettene fløy av gårde. Vi hadde egentlig tenkt å se stykket i sommer, men billettene ble utsolgt på minutter, forteller Sunneva Stokke.

Da billettene til teaterstykket «Harry Potter and the Cursed Child» ble lagt ut for salg for et års tid siden var Stokke og vennegjengen blant mange tusen som kastet seg over telefonene.

Harry Potter-fans

POTTER-FEST: Bak fra venstre: Sunneva Stokke utkledd som professor Krengle, Hanne Lian Johnsen som Bellatrix DeMons og Sandra Ann Løvheim som Lavendel Brun. Fremst: Elise Nydegger som professor Rummelfiold.

Foto: Privat

Vennegjengen lyktes til slutt og fikk billetter til påsken 2017, nesten to år etter at de kjøpte billettene.

Siden stykket hadde premiere lørdag 30. juli har det fått noe blandet mottakelse i inn- og utland.

– Jeg prøver å ikke la meg farge av det, anmeldelser er jo subjektive. Mange fans er nok litt redd for at Rowling ødelegger for seg selv, men jeg tror det kommer til å bli fantastisk, sier Stokke.

Potter-pilegrimsreise

Stokke og vennegjengen er svorne Potter-fans, og pleier blant annet å ha årlige Potter-fester. Når de først drar til London for å se barndomshelten på teaterscenen holder de ikke noe tilbake.

– Vi tar det som en liten Potter-pilegrimsreise. Vi diskuterer om vi også skal ta toget til Skottland, og så vil vi besøke Harry Potter-filmstudioet. Vi sikler også litt over et hotell som har laget rom som ligner på sovesalene på Galtvort, sier Stokke.

Rettet oversettelse

For Stokke begynte eventyret da moren hennes leste de første bøkene til henne i 5–6 årsalderen.

– Etter hvert begynte jeg å lese de selv. Jeg husker at jeg sto lenge utenfor en bokhandel for å kjøpe den femte boken. Da nummer seks kom syklet jeg halve Sognefjorden rundt for å kjøpe den, sier Stokke.

Og bøkene hun kjøpte ble ikke skumlest.

– En gang oppdaget jeg en feil i oversettelsen. Kapteinene på to forskjellige rumpedunk-lag hadde fått samme navn. Da sendte jeg og mamma mail til Torstein Bugge Høverstad som hadde oversatt boken, og oversettelsen ble endret etter det, sier Stokke.

– Det var nok en av de første epostene jeg sendte, fortsetter hun.

Skrekkblandet fryd

Stokke forteller at det er forfatter J.K. Rowlings fortellerteknikk som har gjort at hun har holdt på fascinasjonen.

– Etter hvert som jeg ble eldre innser jeg at det handler om mye mer enn magi, sier Stokke.

Natt til søndag 31. juli fikk hun enda en bok å lese, da «Harry Potter and the Cursed Child» kom ut i bokform.

– Jeg har ikke helt bestemt meg for om jeg skal lese boken før eller etterpå. Men kjenner jeg meg selv rett, så kommer jeg sikkert til å gi etter.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober