- Grenseløs appell

«Bestevenner» er en moderne film med gammeldagse kvaliteter. Hovedsaken i filmen er interessante og vakre, ubesudlete barnesinn. Dernest dreier den seg om en opprivende hendelse.

Live Marie Runde, Regine Stokkevåg Eide og Ado Johanna Girirpio i «Bestevenner»
Foto: Foto/Copyright: Tone Andersen/ SF Norge AS

Fra filmen "Bestevenner" som kommer på kino 2009
Foto: Norsk filminstitutt
Jonathan Espolin Johnson i «Bestevenner»
Foto: Foto/Copyright: Tone Andersen/ SF Norge AS
Ane Dahl Torp i filmen «Bestevenner»
Foto: Foto/Copyright: Tone Andersen/ SF Norge AS

Naisha bor på asylmottaket, og skal sendes ut av landet. Bestevennene hennes aksjonerer fysisk for å forhindre at det skjer. Små jenter må ta store moralske valg. Noen ganger er kanskje ulydighet det rette.

Filmen er dristig. Jentene i 8-10 årsalderen handler og agerer sterkere enn vi er vant til å se det i norske barnefilmer.

Det gjelder en bestevenn som de har solide følelser for.

Gode hensikter

Ingen er slemme. I forfatteren Morten Hovland og regissøren Christian Lo’s versjon har alle impliserte gode hensikter. Men noen er satt til å handle slik myndighetene har bestemt.

Julies far må det, for han er politi. Og han vil vite hvor Naisha og moren gikk i dekning da de ble kjent med vedtaket om at de skulle og hjem.

Det er ingen tvil om hvor lille Julie har sin sympati, men hvor har hun sin lojalitet? Hos far eller hos bestevennen?

Stortinget

Det er lucia, og uskyldshvite jenter synger og går i prosesjon. Men det er en julenisse på en benk foran Stortinget i Oslo som er historiens reddende engel. Han peker opp løvebakken og sier til jentene at hvis de vil oppnå det de ønsker, må de snakke med de som bestemmer. De er der inne.

Den sekvensen er nydelig. Anders Baasmo Christiansen er nissen. Han er på hjemmebane. Filmen er fra Lillehammer. Ane Dahl Torp er lærer med Ringebu-dialekt. Hun var ferie-døl som barn.

Flinke jenter

I resten av ensemblet er spillet ujevnt. De som tar tonen dårligst får prege filmen minst, og det er bra.

De tre små jentene preger filmen mest. De unge skuespillerne heter Regine Stokkevåg Eide, Live Marie Runde og Ado Johanna Girirpio. De er flinke, og de er meget godt instruert. Filmbildene er gode, vinterlandskapene er vakre og menneskene er varme.

Bestevenner er en film med grenseløs appell.

Kulturstrøm

 • Internasjonal pris til Davidsen

  Den norske operasangeren Lise Davidsen har vunnet prisen for beste kvinnelige sanger ved The International Opera Awards, skriver Operawire. Det er første gang 34-åringen fra Stokke vinner denne prisen.

  Lise Davidsen
  Foto: JAMES HOLE / Promo
 • Film- og serieinsentivene øker

  Regjeringen foreslår i revidert nasjonalbudsjett å øke potten i insentivordningen for film- og serieproduksjoner fra 68,6 millioner til 100 millioner kroner.

  Norsk filminstitutt vil lyse ut midlene i en ny søknadsrunde i 2021, opplyser Kulturdepartementet. I fjor ble hele potten gitt til storfilmen «MIssion: Impossible 8» med Tom Cruise i hovedrollen.

  Ordningen refunderer 25 prosent av dokumenterte og godkjente kostnader i Norge. Produksjonen må legge igjen minst fire ganger så mye penger som tilskuddet i Norge.