Skrev beste bok på nynorsk

Boka heter «Fiolinane». – Den er mørk, vakker og brutal, mente juryen.

Jan Roar Leikvoll

Jan Roar Leikvolls «Fiolinane» er kåret til beste bok på nynorsk i 2010.

Foto: Brynjulf Jung Tjønn / NRK

Det er Noregs Mållag, Det Norske Teatret og Det Norske Samlaget som deler ut prisen for den beste boka på nynorsk eller dialekt det siste året.

«Fiolinane» er Leikvolls andre bok. Han debuterte med romanen «Eit vintereventyr» i 2008.

Barbarisk samfunn

I boka følger vi en ung manns kamp for å overleve i ruinene av et samfunn, der det er den sterkestes rett som gjelder.

I et intervju med Bok i P2 beskrev Jan Roar Leikvoll samfunnet på denne måten:

– Det er et slags stammesamfunn. Det finnes ingen overordnet organ som styrer. De lever i flokker, og er du i den rette flokken så klarer du deg noenlunde. Det er et barbarisk og urettferdig samfunn. Det er ingen plass for tenkende og følsomme mennesker.

– Vakkert og følsomt

– Bøkene til Jan Roar Leikvoll er kjennetegnet av et brutalt, rått, men samtidig vakkert og følsomt språk. Yttergrensene av menneskelig erfaring blir portrettert med nådeløs realisme, mente juryen.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Prisen ble delt ut under Noregs Mållags landsmøte i dag.

Kulturstrøm

 • Ballettdansere vant talentpris

  Nasjonalballettens danser Lucas Lima og norske Gina Storm-Jensen er tildelt et av Norges største kulturstipender, Tom Wilhelmsens stiftelses opera- og ballettpris. I år er stipendet på kr. 800.000,- som deles mellom de to ballettdanserne. Juryen består av Ellen Kjellberg, Anne Gjevang og Ellen Horn, og prisen er den eneste opera-og ballettprisen i Norge, skriver Den Norske Opera og Ballett.

 • Symfonisk A-ha i Bodø

  Når a-ha i høst skal spille inn nytt album og musikkfilm, blir det med Arktisk Filharmoni som «band», melder orkesteret på sine nettsider. Prosjektet, med tittelen TRUE NORTH, er et samarbeid mellom a-ha, Bodø2024, Arktisk Filharmoni og Svømmehallen Scene og beskrives som en «melankolsk hyllest til havet og nordnorsk natur». I tillegg til albumet vil det også bli laget en musikkfilm med band og Arktisk Filharmoni på scenen, og a-ha gjennomfører produksjonen i Bodø.

 • St. Olavs Orden til Halvdan

  Hans Majestet Kongen har utnevnt visesanger og låtskriver Halvdan Sivertsen (71) til Kommandør av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden, melder kongehuset i en pressemelding.

  – Halvdan Johannes Falck Sivertsen mottar utmerkelsen for hans fremragende innsats som visekunstner, heter det i meldingen.

  Den Kongelige Norske St. Olavs Orden tildeles som «belønning for utmerkede fortjenester for Norge og menneskeheten».

  Halvdan Sivertsen i skrivestua.
  Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK