Skrev beste bok på nynorsk

Boka heter «Fiolinane». – Den er mørk, vakker og brutal, mente juryen.

Jan Roar Leikvoll

Jan Roar Leikvolls «Fiolinane» er kåret til beste bok på nynorsk i 2010.

Foto: Brynjulf Jung Tjønn / NRK

Det er Noregs Mållag, Det Norske Teatret og Det Norske Samlaget som deler ut prisen for den beste boka på nynorsk eller dialekt det siste året.

«Fiolinane» er Leikvolls andre bok. Han debuterte med romanen «Eit vintereventyr» i 2008.

Barbarisk samfunn

I boka følger vi en ung manns kamp for å overleve i ruinene av et samfunn, der det er den sterkestes rett som gjelder.

I et intervju med Bok i P2 beskrev Jan Roar Leikvoll samfunnet på denne måten:

– Det er et slags stammesamfunn. Det finnes ingen overordnet organ som styrer. De lever i flokker, og er du i den rette flokken så klarer du deg noenlunde. Det er et barbarisk og urettferdig samfunn. Det er ingen plass for tenkende og følsomme mennesker.

– Vakkert og følsomt

– Bøkene til Jan Roar Leikvoll er kjennetegnet av et brutalt, rått, men samtidig vakkert og følsomt språk. Yttergrensene av menneskelig erfaring blir portrettert med nådeløs realisme, mente juryen.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Prisen ble delt ut under Noregs Mållags landsmøte i dag.

Kulturstrøm

 • Knausgård inspirert av «Twin Peaks»

  Karl Ove Knausgård er i Norge for å promotere sine nye roman «Ulvene fra evighetens skog». – Jeg er nok inspirert av Twin Peaks. Jeg har ikke tenkt på det før, men den gjorde et utrolig inntrykk på meg. Der var det noe mystisk som hendte i et realistisk univers, sier han til NRK.

 • Humørfylt og bloddryppende grøss

  Den nye tv-serien om skrekkdukken «Chucky» dukker opp på C More og TV 2 Play fra 31. oktober. Sigurd Vik i Filmpolitiet har sett de tre første episodene og synes «Chucky» fungerer godt i serieform. Terningkast 4.

  Brad Dourif sprudler som den snerrende stemmen til den velkjente seriemorderdukken Chucky. Denne gangen er det 14 år gamle retrokunstneren Jake Wheeler (Zackary Arthur) som er så uheldig å bli Chuckys nye bestevenn.
  Foto: C More
 • Solistprisen til Amalie Stalheim

  Cellist Amalie Stalheim (28) er vinnar av Den norske solistpris 2021.

  – Stalheim er midt inne i ein rakettkarriere som vekkjer oppsikt i Norden og internasjonalt. Amalie Stalheim har eit uvanlig breitt og interessant repertoar, der rykande ferske cellokonsertar og standardrepertoaret inngår like naturleg, seier Peter Herresthal, styreleiar i Den norske solistpris.

  Prisen består av 100 000 kroner, og dessutan to prestisjefylte konsertoppdrag: Eigen konsert under Festspillene i Bergen 2022 og eit solistoppdrag saman med Bergen Filharmoniske Orkester 18. november i år. Konserten vert sendt i Hovedscenen på NRK2. I tillegg til Stalheim var fløytist Ingrid Søfteland Neset og fiolinist Miriam Helms Ålien nominerte til solistprisen.