NRK Meny
Normal

Best av 20.000

Felix Peikli er en av ti som får studere gratis ved verdens beste jazzskole, Berklee College of Music i USA.

 

Felix Peikli i semifinalen

Felix Peikli fra superfinalen i Kjempesjansen.

Foto: Birte Njøsen Horne / NRK

Først spilte han seg inn i alles hjerter og kom til superfinalen i Kjempesjansen på NRK1. Nå har han imponert amerikanerne og fått fullt stipend til å studere ved Berkelee College of Music.

- Utrolig flott og stort, sier en stolt skoleelev, som i dag går på Foss Videregående skole i Oslo.

Audition

Berklee holder audition over hele verden. Opplegget kan minne mye om Idol. Deltakerne må for et dommerpanel, spille, lese noter og spille etter ukjente noter. Deltakerens kunnskap, fremførelse og prestasjon er avgjørende for om han får gå videre eller bli vraket.

- Dommerene er seriøse. De de kan ikke sammenliknes med Idoldommerene, sier Felix.

Felix Peikli
Foto: Birte Njøsen Horne / NRK

Et hardt år

Felix går i andre klasse på videregående. Han ønsker å gjøre seg ferdig med skolen her, før han begynner i USA. For å klare dette må han lese dobbelt. Han tar altså to skoleår på ett. Det kan bli både hard og travelt, men den unge musikeren er innstilt på å greie det.

Gatemusikkant

I sommer hadde Felix et fem ukers kurs på Berklee College of Music. Det var da han var på audition og kom gjennom nåløyet.

Under oppholdet gikk selvølgelig magnetstripa på kortet hans i stykker. Gutten stod uten penger noen dager, inntil det kom nye forsyninger fra foreldere i Norge.

For å overleve måtte han prøve seg som gatemusikant, det var ikke lukerativt. Mange musikere på gata og gniene amerikanere ga lite penger i kassa.

Mer om Felix Peikli fra Kjempesjansen.

Kulturstrøm

  • 1,3 milliarder falske kontoer

    Nesten 1,3 milliarder falske Facebook-kontoer har blitt deaktivert i løpet av de siste seks månedene, opplyser selskapet. I en uttalelse tirsdag redegjorde Facebook for selskapets standarder mot seksuelle og voldelige bilder, terrorpropaganda og hatytringer. Det uønskede innholdet på Facebook fra januar til mars utgjør mellom 0,22 og 0,27 prosent av det totale innholdet på det sosiale nettverket, som blir brukt av over to milliarder mennesker (NTB).

  • Mari Boine på Stupetårnet

    Under Festspillene i Elverum skal Boine holde Soloppgangskonsert på Stupetårnet i Hamar. Det skjer 11. august – klokken fem om morgenen. Da etterfølger hun førstemann opp i tårnet, Ole Edvard Antonsen, som hadde ideen i 2016 og mente rytmisk musikk fra et stupetårn «passet perfekt». I fjor tro Bugge Wesseltoft og DJ Strangefruit til med det en anmelder kalte «sløv jazz» fra Stupetårnet (NTB).

    Mari Boine på Varangerfestivalen
    Foto: Knut-Sverre Horn / NRK