Hopp til innhold

Besøks- og salgsrekord for den anonyme gatekunstneren Dolk

Den anonyme kunstneren Dolk lover at han ikke vil slutte med gatekunst, til tross for at han nå får millioninntekter for arbeidet sitt i kunstgallerier.

Dolk regnes som en av Norges mest populære gatekunstnere. Hans første separatutstilling i Bergen denne helgen satte både besøks- og salgsrekord.

Galleri S.E i Kalfaret i Bergen sier de aldri har opplevd lignende interesse for en kunstutstilling.

– Det første bildet vi solgte, var et rosa med de to revolverne, agurk og ansiktsmasker, sier kurator Kenneth G. Wikdahl.

– Det er et bilde jeg tror vi kunne solgt seks ganger, forteller Wikdahl til NRK.

(Se bildet øverst i bildegalleriet!)

På ti år har DOLK sine konfronterande sjablongar gått frå gate til kunstgalleri. 
Noregs mest populære gatekunstnar opnar i dag si største utstilling nokonsinne.

På ti år har DOLKs konfronterende sjablonger gått fra gate til kunstgalleri.

Ikke opplevd lignende

Galleri S.E er Bergens største privatdrevne galleri. De har aldri opplevd maken til interesse for en nyåpnakunstutstilling.

– For oss var det en sensasjon. En god åpning for oss er rundt 100 stykker, og kanskje 200 mennesker i løpet av en helg. Denne helgen har det vært rundt 800 besøkende, sier kurator Wikdahl.

Utstillingen hadde satt salgsrekord allerede før dørene åpnet.

– Størsteparten av utstillingen var allerede solgt. Men vi fikk solgt et par papirarbeid under selve utstillingen. Så vi har nok rundet fem millioner nå, sier Wikdahl.

– En drøm

– Det er supert med så stor interesse. Det er jo alle kunstneres drøm.

Dolk har valgt å holde identiteten sin skjult, og vanligvis svarer han kun journalister på e-post. Men før helgen lot han seg for første gang intervjue til TV og radio per telefon.

Hvorfor er du fortsatt opptatt av å skjule identiteten din?

– Det begynte selvfølgelig med at jeg malte ulovlig. Men nå handler det om at jeg vil være en vanlig mann i gaten og ikke bli gjenkjent, sier kunstneren.

På de ti årene som har gått siden han sprayet sin første sjablong har han blitt Norges mest kjente gatekunstneren. I vår satte han norsk rekord da han solgte silketrykk til 2,1 millioner kroner over internett i løpet av ti minutt.

På spørsmål om han er i ferd med å gå ifra gatekunstner til en industri, svarer Dolk:

– Det kan godt være. Hvordan skal jeg stoppe det, uansett? Jeg gjør jo bare det jeg gjør, og holder meg i bakgrunnen, og så har det blitt sånn.

Artikkelen fortsetter under bildeserien.

Forsvinner fra byen

Samtidig som kunsten hans blir solgt for millioner på privatdrevne gallerier, har flere av verkene hans forsvunnet fra bymiljøet i Bergen. Vegger er blitt revet og sjablongmaleriene er blitt tagget over.

I Bergen har kommunen til og med ramma inn et verk av kunstneren på gata.

– Kommunen så kanskje at de var i ferd med å forsvinne, og ville i alle fall beholde en av dem, sier Walter Wehus som driver den uavhengige gatekunstbloggen Mot veggen.

Wehus håper bergenserne vil kunne snuble over Dolks verker på gateplan i framtiden også.

– Gatekunsten kommer derfra, den er for alle. Den er som bibliotekbøker, det skal være tilgjengelig for alle som vil se på.

Kunstneren selv sier at maleriene hans vil komme tilbake på husvegger rundt omkring.

– Absolutt. Det kommer tilbake igjen. Til og med i Bergen kommer jeg til å male igjen når tiden er inne. Men jeg vil jo at det skal være et stort steg fra det gamle arbeidet. Det skal være mye bedre, sier Dolk til NRK.

Kulturstrøm

 • Britney Spears gjør comeback

  Popstjernen Britney Spears har fått med seg Elton John på laget når hun nå skal gjøre comeback med låten «Hold me closer».

  Det opplyser plateselskapet Interscope Records. De gir ikke flere detaljer, ei heller når låten kommer.

  Selve låttittelen er kanskje et lite hint i seg selv, ettersom den spiller på en av de mest kjente strofene fra Elton Johns monsterhit «Tiny Dancer». (NTB)

 • Olivia Newton-John er død

  Den australske stjerneskuespilleren Olivia Newton-John er død. Det bekrefter ektemannen, John Easterling, på hennes Instagram-konto.

  Ifølge Easterling sovnet hun stille inn i sitt hjem i California.

  Newton-John ble 73 år og har hatt brystkreft i over 30 år.

  Hun er mest kjent for rollen som Sandy i filmen Grease der hun spilte mot John Travolta.

 • Lars von Trier har fått Parkinsons

  Den danske filmskaperen Lars von Trier, som er en Danmarks mest suksessrike filmregissører, har fått diagnosen Parkinsons.

  – Lars er ved godt mot og får behandling for sine symptomer. Hans arbeid med å fullføre «Riket Exodus» fortsetter som planlagt, opplyser produksjonsselskapet hans Zentropa i en pressemelding mandag.

  «Riket Exodus» er oppfølgeren til von Triers kjente serie «Riket» fra 1994, som sørget for hans gjennombrudd i filmbransjen.

  – Sykdommen gjør at Lars kun vil delta på intervjuer i begrenset omfang fram til filmpremieren senere i år, heter det i pressemeldingen.

  Lars Von Trier
  Foto: VALERY HACHE / AFP