Hopp til innhold

Besøks- og salgsrekord for den anonyme gatekunstneren Dolk

Den anonyme kunstneren Dolk lover at han ikke vil slutte med gatekunst, til tross for at han nå får millioninntekter for arbeidet sitt i kunstgallerier.

Dolk regnes som en av Norges mest populære gatekunstnere. Hans første separatutstilling i Bergen denne helgen satte både besøks- og salgsrekord.

Galleri S.E i Kalfaret i Bergen sier de aldri har opplevd lignende interesse for en kunstutstilling.

– Det første bildet vi solgte, var et rosa med de to revolverne, agurk og ansiktsmasker, sier kurator Kenneth G. Wikdahl.

– Det er et bilde jeg tror vi kunne solgt seks ganger, forteller Wikdahl til NRK.

(Se bildet øverst i bildegalleriet!)

På ti år har DOLK sine konfronterande sjablongar gått frå gate til kunstgalleri. 
Noregs mest populære gatekunstnar opnar i dag si største utstilling nokonsinne.

På ti år har DOLKs konfronterende sjablonger gått fra gate til kunstgalleri.

Ikke opplevd lignende

Galleri S.E er Bergens største privatdrevne galleri. De har aldri opplevd maken til interesse for en nyåpnakunstutstilling.

– For oss var det en sensasjon. En god åpning for oss er rundt 100 stykker, og kanskje 200 mennesker i løpet av en helg. Denne helgen har det vært rundt 800 besøkende, sier kurator Wikdahl.

Utstillingen hadde satt salgsrekord allerede før dørene åpnet.

– Størsteparten av utstillingen var allerede solgt. Men vi fikk solgt et par papirarbeid under selve utstillingen. Så vi har nok rundet fem millioner nå, sier Wikdahl.

– En drøm

– Det er supert med så stor interesse. Det er jo alle kunstneres drøm.

Dolk har valgt å holde identiteten sin skjult, og vanligvis svarer han kun journalister på e-post. Men før helgen lot han seg for første gang intervjue til TV og radio per telefon.

Hvorfor er du fortsatt opptatt av å skjule identiteten din?

– Det begynte selvfølgelig med at jeg malte ulovlig. Men nå handler det om at jeg vil være en vanlig mann i gaten og ikke bli gjenkjent, sier kunstneren.

På de ti årene som har gått siden han sprayet sin første sjablong har han blitt Norges mest kjente gatekunstneren. I vår satte han norsk rekord da han solgte silketrykk til 2,1 millioner kroner over internett i løpet av ti minutt.

På spørsmål om han er i ferd med å gå ifra gatekunstner til en industri, svarer Dolk:

– Det kan godt være. Hvordan skal jeg stoppe det, uansett? Jeg gjør jo bare det jeg gjør, og holder meg i bakgrunnen, og så har det blitt sånn.

Artikkelen fortsetter under bildeserien.

Forsvinner fra byen

Samtidig som kunsten hans blir solgt for millioner på privatdrevne gallerier, har flere av verkene hans forsvunnet fra bymiljøet i Bergen. Vegger er blitt revet og sjablongmaleriene er blitt tagget over.

I Bergen har kommunen til og med ramma inn et verk av kunstneren på gata.

– Kommunen så kanskje at de var i ferd med å forsvinne, og ville i alle fall beholde en av dem, sier Walter Wehus som driver den uavhengige gatekunstbloggen Mot veggen.

Wehus håper bergenserne vil kunne snuble over Dolks verker på gateplan i framtiden også.

– Gatekunsten kommer derfra, den er for alle. Den er som bibliotekbøker, det skal være tilgjengelig for alle som vil se på.

Kunstneren selv sier at maleriene hans vil komme tilbake på husvegger rundt omkring.

– Absolutt. Det kommer tilbake igjen. Til og med i Bergen kommer jeg til å male igjen når tiden er inne. Men jeg vil jo at det skal være et stort steg fra det gamle arbeidet. Det skal være mye bedre, sier Dolk til NRK.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober