NRK Meny
Normal

Elendige besøkstall på Museet for Samtidskunst

Besøket på Museet for samtidskunst har gått dramatisk ned. Siden 2004 har besøket blitt halvert, og i fjor var besøket det dårligste siden museet fikk gratis inngang.

Allis Helleland

FORNØYD MED TILBUDET: - Jeg skjønner ikke hvorfor publikum uteblir, sier direktør ved Nasjonalmuseet Allis Helleland.

Foto: Christian Als / SCANPIX

Det er stille på Museet for samtidskunst. Men det har det ikke alltid vært. For 4 år siden besøkte over 80.000 museet. Siden den gang har besøket gått nedover, og i fjor kom bare halvparten så mange.

Kurator ved Nasjonalmuseet, som samtidskunstmuseet er en del, av Øystein Ustvedt, viser NRKs reporter rundt. I første etasje er det for tiden tomt. I 2. etasje er det heller ikke mye nytt å se:

- Dette er norsk og utenlandsk kunst fra 1960 og frem til i dag. Dette har stått her siden i fjor vår, og det vil stå i hvert fall ut året, sier Ustvedt.

- Skandaløst dårlig program

Førsteamanuensis i kunsthistorie ved Universitetet i Oslo, Ina Blom, mener ledelsen ved Nasjonalmuseet må ta skylda for de dårlige besøkstallene.

- Programmet har vært virkelig skandaløst dårlig. Jeg tolker tallene som et veldig klart signal på at samtidskunst-delen av Nasjonalmuseet overhodet ikke har vært ivaretatt. De har grovt undervurdert hva som skal til for å drive et museum på dette nivået. Besøkstallene er dramatiske, sier Blom.

- Vi har hatt fine tilbud

Direktør ved Nasjonalmuseet Allis Helleland kan ikke forklare hvorfor publikum uteblir:

- Vi har faktisk hatt fine tilbud. Hvorfor publikum uteblir, vet jeg ikke. Jeg vet ikke hva slags utstillinger som trakk i 2004. Dessverre har ikke det norske publikum vært oppmerksomme på de gode utstillingene vi har hatt, sier hun.

- Ledelsen bør gå

Ina Blom er ikke imponert over tilbudet.

- De hadde et par gode utstillinger i fjor, men det er for lite. Det har vært for lang tid med for dårlig tilbud. Hvis de ikke skjønner hvorfor publikum uteblir, så vet de lite om hvordan et nasjonalmuseum skal drives.

- Hva bør Nasjonalmuseet gjøre nå, synes du?

- Jeg synes ikke at Allis Helleland er en egnet sjef, og jeg synes også at styreformannen burde tenke på å trekke seg.

- Samtidskunsten har tapt mest

Kurator Øystein Ustvedt ved Nasjonalmuseet mener besøkstallene må ses i sammenheng med museets tilbud.

- Dette bare bekrefter det vi allerede vet – nemlig at det er samtidskunsten som har tapt mest på sammenslåingen, sier han.

Museet for samtidskunst

Museet for samtidskunst.

Foto: Fjeldstad, Knut / SCANPIX

Kulturstrøm

  • Baron Cohen ute i hardt vêr igjen

    Fleire amerikanarar vuderer å saksøke komikaren Sacha Baron Cohen for å ha lurt dei i den nyaste TV-serien sin «Who is America». Ein av dei er republikanaren Jason Spencer som sa opp jobben sin i Representanenes hus etter at Cohen fekk han til å banne og blotte rompa si i serien. Juridiske ekspertar som NY Times har snakka med meiner saksøkarane har lite å stille opp med, og at Cohen har sikra seg mot søksmål gjennom kontraktene dei medverkande har skrive under på.

  • Rihanna-dokumentar kjem i haust

    Allereie i 2015 kom nyheita om at Peter Bergs dokumentar om Rihanna var på veg. No seier regissøren at filmen er like rundt hjørnet, og at han mest truleg kjem ut innan to månadar, melder Rolling Stone. Berg har tidlegare sagt at filmen kjem til å bli eit usminka portrett av Rihannas liv på same måte som dokumentaren «Don't look back» var om Bob Dylan i 1967.

    TELEVISION-MTV/VMA
    Foto: Danny Moloshok / Reuters