Elendige besøkstall på Museet for Samtidskunst

Besøket på Museet for samtidskunst har gått dramatisk ned. Siden 2004 har besøket blitt halvert, og i fjor var besøket det dårligste siden museet fikk gratis inngang.

Allis Helleland

FORNØYD MED TILBUDET: - Jeg skjønner ikke hvorfor publikum uteblir, sier direktør ved Nasjonalmuseet Allis Helleland.

Foto: Christian Als / SCANPIX

Det er stille på Museet for samtidskunst. Men det har det ikke alltid vært. For 4 år siden besøkte over 80.000 museet. Siden den gang har besøket gått nedover, og i fjor kom bare halvparten så mange.

Kurator ved Nasjonalmuseet, som samtidskunstmuseet er en del, av Øystein Ustvedt, viser NRKs reporter rundt. I første etasje er det for tiden tomt. I 2. etasje er det heller ikke mye nytt å se:

- Dette er norsk og utenlandsk kunst fra 1960 og frem til i dag. Dette har stått her siden i fjor vår, og det vil stå i hvert fall ut året, sier Ustvedt.

- Skandaløst dårlig program

Førsteamanuensis i kunsthistorie ved Universitetet i Oslo, Ina Blom, mener ledelsen ved Nasjonalmuseet må ta skylda for de dårlige besøkstallene.

- Programmet har vært virkelig skandaløst dårlig. Jeg tolker tallene som et veldig klart signal på at samtidskunst-delen av Nasjonalmuseet overhodet ikke har vært ivaretatt. De har grovt undervurdert hva som skal til for å drive et museum på dette nivået. Besøkstallene er dramatiske, sier Blom.

- Vi har hatt fine tilbud

Direktør ved Nasjonalmuseet Allis Helleland kan ikke forklare hvorfor publikum uteblir:

- Vi har faktisk hatt fine tilbud. Hvorfor publikum uteblir, vet jeg ikke. Jeg vet ikke hva slags utstillinger som trakk i 2004. Dessverre har ikke det norske publikum vært oppmerksomme på de gode utstillingene vi har hatt, sier hun.

- Ledelsen bør gå

Ina Blom er ikke imponert over tilbudet.

- De hadde et par gode utstillinger i fjor, men det er for lite. Det har vært for lang tid med for dårlig tilbud. Hvis de ikke skjønner hvorfor publikum uteblir, så vet de lite om hvordan et nasjonalmuseum skal drives.

- Hva bør Nasjonalmuseet gjøre nå, synes du?

- Jeg synes ikke at Allis Helleland er en egnet sjef, og jeg synes også at styreformannen burde tenke på å trekke seg.

- Samtidskunsten har tapt mest

Kurator Øystein Ustvedt ved Nasjonalmuseet mener besøkstallene må ses i sammenheng med museets tilbud.

- Dette bare bekrefter det vi allerede vet – nemlig at det er samtidskunsten som har tapt mest på sammenslåingen, sier han.

Museet for samtidskunst

Museet for samtidskunst.

Foto: Fjeldstad, Knut / SCANPIX

Kulturstrøm

  • 12.000 hyllet fredsprisvinnere

    Borggården ved Oslo Rådhus ble søndag kveld fylt opp av folk som ville feire årets fredsprismottakere. En rekke norske artister stilte også opp og hyllet Nadia Murad og Denis Mukwege for deres kamp mot seksuell vold som våpen i krig og konflikter.

    Nobels fredspris 2018 til Nadia Murad og Denis Mukwege
    Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix