NRK Meny
Normal

Beskylder Tony Blair for å plagiere «seg selv» i ny selvbiografi

Eks-statsministeren skal ha stjålet replikker fra filmen «The Queen» for å fortelle om sitt første møte med dronningen i sin nye selvbiografi.

the queen, helen mirren og michael sheen

Hva er film og hva er virkelighet? Tony Blairs gjengivelse av et møte med dronningen likner visstnok veldig mye på en scene i filmen «The Queen».

Foto: LAURIE SPARHAM / AFP

Forvirrende? Det er manusforfatter Peter Morgan som beskylder Blair for å prøve seg på en «livet imiterer kunsten som imiterer livet»-vri, skriver avisen Daily Telegraph.

Det er i selvbiografien «A Journey» at eks-statsministeren visstnok skal ha gått surr i hva som virkelig hendte når, hvis det i det hele tatt skjedde.

Les også: Blair setter salgsrekord

Les også: Kastet sko etter bokaktuell Blair

Blairs gjengivelse av den første samtalen mellom ham og dronning Elizabeth etter valget i 1997, likner nemlig mistenkelig mye på scenen i den prisbelønte filmen fra 2006.

Gjettet vilt

«Du er min tiende statsminister. Den første var Winston. Det var før du ble født», sa dronningen til Blair, ifølge politikerens ferske selvbiografi.

I denne samme scenen i «The Queen», sa hovedrolleinnehaver Helen Mirren dette til «Tony Blair»: «Du er min tiende statsminister, Mr. Blair. Min første var Winston Churchill.»

Les også: Blair langer ut mot Gordon Brown

– Jeg skulle gjerne ønske at dette var innsideinformasjon som jeg hadde, men dette er nok replikker jeg har funnet opp. Det er ingen som snakker om hva som skjer i møter mellom statsministre og monarker, så jeg prøvde ikke en gang å finne ut hva som virkelig ble sagt, sier manusforfatter Morgan til Daily Telegraph.

Blandet fiksjon og virkelighet?

Han kan se for seg tre mulige scenarioer til at Blairs virkelighet nesten er identisk med den oppdiktede som Morgan skapte fire år tidligere. To av disse er at manusforfatteren enten gjettet helt riktig da han prøvde å gjenskape scenen, eller at Blair bestemte seg for å bruke Morgans replikk med hensikt.

– Den tredje muligheten er at han hadde tatt en gin and tonic for mye, og blandet sammen film og virkelighet. Det synes jeg er spesielt morsomt, siden han alltid har insistert på at han ikke har sett filmen, sier Morgan.

Les også: Blair drakk for å lette på presset

Tony Blair har ikke kommentert beskyldningene fra manusforfatteren.

Flere kulturnyheter