Hopp til innhold

Beskylder MGP-vinneren for plagiat

Vinnerlåten i Melodi Grand Prix får kritikk for å ligne på et bidrag fra fjorårets Eurovision-finale. Hør og bedøm selv.

En del av refrenget på Saara Aaltos «Monsters» fra 2018 og Keiinos «Spirit In the Sky», som vant MGP 2019.

En del av refrenget på Saara Aaltos «Monsters» fra 2018 og Keiinos «Spirit In the Sky», som vant MGP lørdag kveld.

Etter at Keiino stakk av med seieren i Melodi Grand Prix lørdag, har mange brukere i sosiale medier pekt på at låten «Spirit In the Sky» er slående lik det finske bidraget til fjorårets Eurovision-finale.

Det er de første strofene av refrenget de mener har klare likhetstrekk med finske Saara Aaltos «Monsters».

VGs musikkanmelder Tor Martin Bøe, som anmeldte låtene under finalen i går, sier til NRK at det er en veldig åpenbar likhet.

– Når det er sagt, så ligner låten på veldig mye, legger han til og kaller låten en saus av kreative lommetyverier.

Jurymedlemmer: Likheten trakk ned

Etter gårsdagens sangkonkurranse snakket NRK også med medlemmer av den internasjonale juryen, som sammen med stemmene fra publikum avgjør hvem som vinner den norske finalen.

Flere av dem påpekte likheten med det finske bidraget og sa at det trakk ned deres bedømming av låten. Blant alle landene som er representert i juryen var det kun Israel som ga «Spirit In the Sky» full score.

MGP-sjef Stig Karlsen

Langt unna å være et plagiat, er svaret fra MGP-sjef Stig Karlsen.

Foto: Inger Kristine Lee/NRK

Musikalsk leder i MGP, Stig Karlsen, erkjenner at noen av strofene i låten kan ha likheter, men understreker at den ikke er veldig lik det finske bidraget.

– Det er umulig å lage popmusikk i dag uten å streife innom noe som kan ligne litt på noe annet. Men den er et hav unna å være plagiat, sier Karlsen, og ber folk høre på låten for å bedømme selv.

– Håper ikke folk dropper å stemme

Låtskriver Tom Hugo for «Spirit In the Sky» gjentar Karlsens poeng om at popmusikk ofte har likhetstrekk.

– Vi går innom de fire tonene i en d-moll. Det gjør «Monsters» og ekstremt mange låter.

Den internasjonale juryen sa at det trakk ned låten. Er dere redde for at juryen vil tenke på samme måte under Eurovision-finalen i Tel Aviv?

– Jeg tror folk hører at vår låt har mer enn bare de fire tonene, som både folkemusikk og joik. Så et par sekunder av en tre minutters låt tror jeg ikke vil ha noe å si, sier låtskriveren, som legger til at kritikken ikke har lagt en demper på seiersrusen.

Keiino-medlem Alexandra Rotan tror også likhetstrekket med fjorårets finske bidrag er tilfeldig.

– Men jeg håper virkelig ikke at det setter en stopper for folks stemmer, sier hun, og legger til at låtene ellers skiller seg veldig fra hverandre.

Melodi Grand Prix vinnerne KEiiNO møter pressen.

Alle medlemmene i Keiino sier de gleder seg stort til å representere Norge i Eurovision-finalen i Tel Aviv 18. mai.

Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix

Se begge låtene i sin helhet her:

Keiino vant den norske MGP-finalen i 2019. Låta «Spirit in the Sky» ble nummer seks i den internasjonale finalen.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober