Hopp til innhold

Beskylder Ariana Grande-video for plagiat

Et australsk indieband mener superstjernen Ariana Grandes nye video er en blåkopi av deres egen video fra i fjor. Se videoene og døm selv.

Ariana Grande

BESKYLDES FOR FUSK: Et australsk indieband mener Ariana Grandes siste video er påfallende lik deres egen. Her er popstjernen under et NBA-arrangement i Madison Square Garden i helga.

Foto: ELSA / Afp

Denne uka slapp Ariana Grande musikkvideoen til One Last Time, regissert av amerikanske Max Landis.

I den apokalyptiske videoen løper popstjernen gjennom gatene mens meteorene regner og folk flykter i panikk, før hun til slutt forenes med sin elskede og kysser en siste gang før bildet går ut i hvitt og jorden går under.

Langet ut mot plateselskaper

Det tok ikke lang tid før det australske indiesynthbandet Safia meldte seg med beskyldninger om at videoen var plagiat av videoen til deres egen låt «You Are The One» fra 2014, skriver blant andre Billboard.

I en Facebook-post mandag påpeker bandet likheten mellom de to videoene, og slenger ut en kraftsalve mot store plateselskaper.

«Det ville ikke være første gang ukreative, talentløse **** fra store plate- og/eller filmselskaper stjeler ideer fra små, uavhengige kreative folk som prøver hardt å lage noe annerledes til en forandring...»

Noen timer seinere hadde bandet tydeligvis fått vind i seilene, og erklærte krig.

Mange likhetstrekk

Safias video har flere tydelige likhetstrekk med Grandes:

  • Den begynner og slutter med TV-støy
  • Den utspiller seg under et metorittregn, foran en fiolett himmel
  • Den har en kvinnelig hovedperson som løper gjennom gatene før hun forenes med en mann, og de kysser idet verden ser ut til å gå under

Se de to musikkvideoene og døm selv.

Safias plagiatbeskyldninger utløste en heftig debatt i kommentarfeltet, med både støtteerklæringer og hatmeldinger.

Tirsdag modererte bandet seg, og gikk tilbake på flere av beskyldningene.

«Selv om vi ser en påfallende likhet i deler av de to videoene, kan vi aldri bevise at Arianas video var inspirert av «You Are The One», og det kan virkelig være bare en tilfeldighet,» skriver de blant annet.

Hverken Ariana Grande eller plateselskapet hennes har så langt svart på beskyldningene.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober