Bertine Zetlitz

Hun har vært programleder i "Midt i smørøyet", men det er som plateartist hun har gjort seg mest bemerket. Bertine Zetlitz er gjest i Stjerneklart.

Bertine Zetlitz
Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Hør: Stjerneklart med Bertine Zetlitz

Bertine Axeliane Robberstad Zetlitz ble født 9. april 1975 og vokste opp på Frogner i Oslo som enebarn i en akademisk familie. Hun gikk i barnehage sammen med Øystein Greni som vi for øvrig kjenner som frontfigur i bandet BigBang.

Bertine spilte piano og sang i kor som liten, og begynte etter hvert å lage egne sanger på pianoet. 12 år gammel fikk hun lov til å være programleder i NRK Fjernsynet i programmet ”Midt i smørøyet”.

Da hun ble tenåring, opptrådte hun med kassegitar og sang samtidig som hun spilte i band og gikk på musikklinja på Foss videregående. Musikalske forbilder var blant annet de kvinnelige artistene Tracy Chapman og Suzanne Vega.

Zetlitz fikk kontakt med plateselskapet EMI i 1996 ved å sende inn en egenkomponert demo, og debutplaten hennes, en singel, ble laget i Oslo-studioet DiscLab med Jan Bang som produsent. Den het ”Getting Out” og kom ut i februar 1997. Samme år kom ytterligere to singler ut. De ble spilt mye på radio, men var ikke å finne blant de mest solgte singlene. Årsaken kan ligge i Bertines største fan, som ringte til radiostasjonene fra morgen til kveld for å få dem til å spille Bertines plater. Det var hennes bestemor i Stavanger!

Bertine Zetlitz

Bertine Zetlitz.

Foto: Kim Erlandsen / NRK

Året etter kom hennes første album, ”Morbid Latenight Show”, og for den fikk hun Spellemannpriser både som årets nykommer og årets popartist. To år etter fikk hun Spellemannprisen som årets popartist på nytt, denne gangen for albumet ”Beautiful So Far”, og det samme skjedde i 2003 da ”Sweet Injections” kom ut. Sangen ”Adore Me” fra ”Beautiful So Far” ble lansert sammen med filmen ”Detektor”, og begge ble en publikumssuksess. Og det ble ”Sweet Injections” også, med førsteplass på hitlisten i Norge og over 40.000 solgte eksemplarer, nok til platina-plate.

Bertine bidro også til filmen ”Buddy” med sangen ”Blow Over” i 2003, og året etter kom albumet ”Rollerskating”, og sangen ”Fake Your Beauty” ble en landeplage. Hennes nest siste album kom i fjor og het ”My Italian Greyhound”, mens hennes siste kom før jul og er en samleplate med to nye låter på. Hun har også gitt ut en bok med prosatekster, ”Og dagen inntil nå er god”.

For 4 år siden giftet hun seg med kjæresten Egil Pay, og for litt over ett år siden ble hun mor til ei lita jente.

Hør: Stjerneklart med Bertine Zetlitz

Stjerneklart med Bertine Zetlitz mandag 07.01.08 kl. 22.05 på NRK P1

 

Kulturstrøm

 • Dahl leder bisettelsen av Teigen

  Tidligere biskop i Tunsberg, Per Arne Dahl fra Modum, skal lede bisettelsen av Jahn Teigen. Den holdes i Tønsberg domkirke onsdag 11. mars og er åpen for alle skriver Teigens datter, Sara Skorgan Teigen, i et minneord om den folkekjære artisten.

  Per Arne Dahl
  Foto: Anders Wam Bjerkeseth/NRK
 • Skambankt i Grytten kyrkje

  RaumaRock inviterer til intimkonsert med hardrockbanden Skambankt i Grytten kirke 3.april. Skambankt slapp sitt første akustiske album i fjor. Raumarock opplyser at dette er ein av få eksklusive konsertar i år. – Vi har for første gang i karrieren fått moglegheit til å oppleve korleis det er å opptre med eit rolegare og meir organisk musikkuttrykk, der fokuset har vore på ein heilt anna type energi, seier frontfigur i bandet, Terje Winterstø Røthing.

   Skambankt
  Foto: Pressefoto