Hopp til innhold

Bertine Zetlitz

Hun har vært programleder i "Midt i smørøyet", men det er som plateartist hun har gjort seg mest bemerket. Bertine Zetlitz er gjest i Stjerneklart.

Bertine Zetlitz
Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Hør: Stjerneklart med Bertine Zetlitz

Bertine Axeliane Robberstad Zetlitz ble født 9. april 1975 og vokste opp på Frogner i Oslo som enebarn i en akademisk familie. Hun gikk i barnehage sammen med Øystein Greni som vi for øvrig kjenner som frontfigur i bandet BigBang.

Bertine spilte piano og sang i kor som liten, og begynte etter hvert å lage egne sanger på pianoet. 12 år gammel fikk hun lov til å være programleder i NRK Fjernsynet i programmet ”Midt i smørøyet”.

Da hun ble tenåring, opptrådte hun med kassegitar og sang samtidig som hun spilte i band og gikk på musikklinja på Foss videregående. Musikalske forbilder var blant annet de kvinnelige artistene Tracy Chapman og Suzanne Vega.

Zetlitz fikk kontakt med plateselskapet EMI i 1996 ved å sende inn en egenkomponert demo, og debutplaten hennes, en singel, ble laget i Oslo-studioet DiscLab med Jan Bang som produsent. Den het ”Getting Out” og kom ut i februar 1997. Samme år kom ytterligere to singler ut. De ble spilt mye på radio, men var ikke å finne blant de mest solgte singlene. Årsaken kan ligge i Bertines største fan, som ringte til radiostasjonene fra morgen til kveld for å få dem til å spille Bertines plater. Det var hennes bestemor i Stavanger!

Bertine Zetlitz

Bertine Zetlitz.

Foto: Kim Erlandsen / NRK

Året etter kom hennes første album, ”Morbid Latenight Show”, og for den fikk hun Spellemannpriser både som årets nykommer og årets popartist. To år etter fikk hun Spellemannprisen som årets popartist på nytt, denne gangen for albumet ”Beautiful So Far”, og det samme skjedde i 2003 da ”Sweet Injections” kom ut. Sangen ”Adore Me” fra ”Beautiful So Far” ble lansert sammen med filmen ”Detektor”, og begge ble en publikumssuksess. Og det ble ”Sweet Injections” også, med førsteplass på hitlisten i Norge og over 40.000 solgte eksemplarer, nok til platina-plate.

Bertine bidro også til filmen ”Buddy” med sangen ”Blow Over” i 2003, og året etter kom albumet ”Rollerskating”, og sangen ”Fake Your Beauty” ble en landeplage. Hennes nest siste album kom i fjor og het ”My Italian Greyhound”, mens hennes siste kom før jul og er en samleplate med to nye låter på. Hun har også gitt ut en bok med prosatekster, ”Og dagen inntil nå er god”.

For 4 år siden giftet hun seg med kjæresten Egil Pay, og for litt over ett år siden ble hun mor til ei lita jente.

Hør: Stjerneklart med Bertine Zetlitz

Stjerneklart med Bertine Zetlitz mandag 07.01.08 kl. 22.05 på NRK P1

 

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.