Bertine Zetlitz

Hun har vært programleder i "Midt i smørøyet", men det er som plateartist hun har gjort seg mest bemerket. Bertine Zetlitz er gjest i Stjerneklart.

Bertine Zetlitz
Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Hør: Stjerneklart med Bertine Zetlitz

Bertine Axeliane Robberstad Zetlitz ble født 9. april 1975 og vokste opp på Frogner i Oslo som enebarn i en akademisk familie. Hun gikk i barnehage sammen med Øystein Greni som vi for øvrig kjenner som frontfigur i bandet BigBang.

Bertine spilte piano og sang i kor som liten, og begynte etter hvert å lage egne sanger på pianoet. 12 år gammel fikk hun lov til å være programleder i NRK Fjernsynet i programmet ”Midt i smørøyet”.

Da hun ble tenåring, opptrådte hun med kassegitar og sang samtidig som hun spilte i band og gikk på musikklinja på Foss videregående. Musikalske forbilder var blant annet de kvinnelige artistene Tracy Chapman og Suzanne Vega.

Zetlitz fikk kontakt med plateselskapet EMI i 1996 ved å sende inn en egenkomponert demo, og debutplaten hennes, en singel, ble laget i Oslo-studioet DiscLab med Jan Bang som produsent. Den het ”Getting Out” og kom ut i februar 1997. Samme år kom ytterligere to singler ut. De ble spilt mye på radio, men var ikke å finne blant de mest solgte singlene. Årsaken kan ligge i Bertines største fan, som ringte til radiostasjonene fra morgen til kveld for å få dem til å spille Bertines plater. Det var hennes bestemor i Stavanger!

Bertine Zetlitz

Bertine Zetlitz.

Foto: Kim Erlandsen / NRK

Året etter kom hennes første album, ”Morbid Latenight Show”, og for den fikk hun Spellemannpriser både som årets nykommer og årets popartist. To år etter fikk hun Spellemannprisen som årets popartist på nytt, denne gangen for albumet ”Beautiful So Far”, og det samme skjedde i 2003 da ”Sweet Injections” kom ut. Sangen ”Adore Me” fra ”Beautiful So Far” ble lansert sammen med filmen ”Detektor”, og begge ble en publikumssuksess. Og det ble ”Sweet Injections” også, med førsteplass på hitlisten i Norge og over 40.000 solgte eksemplarer, nok til platina-plate.

Bertine bidro også til filmen ”Buddy” med sangen ”Blow Over” i 2003, og året etter kom albumet ”Rollerskating”, og sangen ”Fake Your Beauty” ble en landeplage. Hennes nest siste album kom i fjor og het ”My Italian Greyhound”, mens hennes siste kom før jul og er en samleplate med to nye låter på. Hun har også gitt ut en bok med prosatekster, ”Og dagen inntil nå er god”.

For 4 år siden giftet hun seg med kjæresten Egil Pay, og for litt over ett år siden ble hun mor til ei lita jente.

Hør: Stjerneklart med Bertine Zetlitz

Stjerneklart med Bertine Zetlitz mandag 07.01.08 kl. 22.05 på NRK P1

 

Kulturstrøm

 • Aschehoug: 40 millioner underskudd

  Norges tredje største forlagshus gikk med 40 millioner kroner i underskudd i fjor, likevel tok aksjonærene ut 15 millioner kroner i utbytte, skriver Bok365. Finans- og økonomidirektør Åse Tharaldsen sier selskapet jobber for å ha et stabilt utbytte i stedet for å la det variere med resultatene. Hun sier underskuddet i hovedsak skyldes endringer av eierskap og avvikling av virksomheter (NTB).

 • «Endgame» mest innbringende film

  Filmen «Avengers: Endgame» går forbi «Avatar» som verdens mest innbringende kinofilm, skriver Forbes. «Avatar» har tjent inn 2,78 milliarder dollar, og det ventes at «Endgame» straks når dette. En av årsakene er at filmen har blitt populær i Kina.

  Avengers: Endgame
  Foto: AP
 • Tomb Raider-skuespiller knivstukket

  Hong Kong-skuespilleren Simon Yam, kjent blant annet fra Tomb Raider-filmen, ble angrepet og knivstukket på scenen under et pr-arrangement i dag. Angrepet ble utført av en ukjent mann. Yam skal ikke ha pådratt seg livstruende skader, ifølge Reuters.

  Simon Yam
  Foto: Vincent Yu / AP