NRK Meny
Normal

Berserk på sjøen

Vinden står støtt fra sydvest og baugen freser igjennom krystallblått hav mot Hispaniola. Beserk har vært knappe 2 uker på havet og har allerede vært igjennom det meste fra brann, mytteristemning til paradisseilas og eventyr.

Berserk-gjengen
Foto: Wildvikings.com

Etter omfattende mekking har båt og besetning ettertrykkelig vist at de fungerer best på havet og lengst mulig unna landelivets fristelser.

Rom og blod

Skadet fot
Foto: Aamodt, Lars / Scanpix

Sjøsettingsfesten tok av for stuert Fred Juell da han drakk rom nok til å tråkke på glass og måtte sys sammen med 7 sting i foten. Med defekt fot og promillehode haglet så trusslene mot kapteinen mens han ble holdt nede til stingene var på plass.

Andre dag på havet ble det kallt sammen til skipsmøte hvor Fred kunne velge mellom å reise hjem eller ta avstraffelsen ombord og gå i skrubben til holdning og moral er bedret. Fred ble og har kjøpt seg stokk og hinker nå rundt på en fot og trebein mens han gjør sitt beste for å beholde sin plass ombord.
-Fred: Det er et hælvete å være fartøyets bikkje -som rydde og vaskegutt!!! Det eneste positive er at jeg har fått meg trebein Aye Aye!!!

På historisk grunn

Berserk har seilt igjennom dansk-norskhistorie på dagens Us.Virgin.Islands og besøkt de nordiske kolonibyene Charlotte Amalie, Christiansted og Fredriksted.

Minnene fra dansk-norsk tilstedeværelse står øyensynlig i byene som på 1700 tallet ble bevoktet av dansk-norske soldater, og kanoner fra Larvik som rager utover havet også idag. I samme stil som slaveskipene som ankom disse havnene fra Vest-Afrika har Berserk ankret opp i fine naturhavner omringet av rev og knauser mens ilandstigningene har foregått ved hjelp av lettbåten som har brakt mannskap på land.

Skuta Berserk
Foto: Wildvikings.com

Tørrlagt på sjøen

Oppholdet på St Thomas og St Croix var delvis ganske ramsalt fordi øyene er tax-free og sjømannsknut har nå fått alkoholnekt inntil vi kommer til Cuba. Etter å ha sittet fast i baren den -nte kelden og kommet over lastemerket så han prøvde å bestille Pina colader på VHFkanal 16 ble han satt i båtarrest og skal nå fokusere på sjømannskolen inntil han kan knute en dobbelt halvstikk og sjøsikre skikkelig.

- Knut: Men æ hadde jo så djævelsk vondt i ryggen. Og når æ får mæ noen øl så føles det så mye bedre. Æ skal døpe min båt Pina Colada når æ kjem heim.

Bare elendighet

Skuta seiler nå med halv mannskapskraft mot Vest. Knut ligger rett ut og gjør noe som ligner yogastillinger for å rette ut ryggen på fordekket. Han jamrer ved annenhvert strekk, men om jamringen skyldes ryggen eller alkoholnekt vites ikke.

Fred inspiserer kuttet sitt og gleder seg til å ta stingene snart.Hinking på dekk i rom sjø og 40 varmegrader uten mulighet til å bade er ikke noe særlig i lengden.

-De gamle er eldst skryter maskinisten med sine 44 år. Denne kroppen har vært igjennom det meste og kan ikke utsettes for mere så jeg er frisk som en fisk foruten et lite gnagsår i rompa.....men det ordner seg!

Hør hvem som er på skuta Berserk

Kulturstrøm

  • Lauryn Hill til Oslo

    Artisten Lauryn Hill har lagt til 12 datoer i Europa på sin verdensturné. Nå er det klart at hun også gjør et stopp i Norge 11. desember i Oslo Spektrum. Turneen feirer 20 års jubileet til solodebuten hennes, «The Miseducation of Lauryn Hill». En del av billettsalget går til MLH Fund, som bidrar med støtte til prosjekter innenfor blant annet utdanning og helse ulike steder i verden (NTB). Youtuberen Nerdwriter lagde nylig denne hyllesten av platen.

    Lauryn Hill på Molde jazzfestival
    Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
  • Malte Skei Grande på Listhaug-vegg

    Natt til onsdag kom et nytt gatekunstverk opp på stedet i Bergen der bildet av Sylvi Listhaug hang. Denne gang av kulturminister Trine Skei Grande (V). Det er ikke den samme gatekunstneren som står bak, skriver Bergens Tidende.