Berserk gjenerobrer norsk land

Den norske oppdageren og polfareren Otto Sverdrup kartla og gjorde krav på områder tilsvarende halve Norges areal. Berserk gjør det de kan for å fremme kravet.

Sverdrups ekspedisjon 1898-1902

Sverdrups ekspedisjon 1898-1902

I 1898 la Sverdrup og hans mannskap ut på en ekspedisjon med skuta "Fram" til områdene rundt Nordvestpassasjen. Han kartla cirka 150.000 km² av det som den gang var hvite flekker på kartet, og gjorde krav på disse områdene på vegne av Norge.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Fortsatt norsk land?

I dag er dette kanadisk territorium, for kravet ble aldri fulgt opp av norske myndigheter. Mange jurister mener imidlertid at Norge fortsatt har krav på områdene. I dag er det uklart om Sverdrup i det hele tatt mottok penger av den kanadiske regjering for kartene over området, dagbøkene, og for det han betraktet som sin egen suverenitetsavgivelse.

Av hans kone Gretha Sverdrups selvangivelse i tredveårene fremgår det at hun disponerer en formue som grovt regnet tilsvarer 67 000 dollar, noe som sikret enkens fremtid. Beløpet er allikevel latterlig lite for opphavet til et område på størrelse med halve Norge. Det er uklart hvordan suverenitetshevdelsen ble forhandlet fram av Canada, men Canadas offisielle kunngjøring om at Sverdrups materiale er kjøpt og at Norge anerkjente Canadas suverenitet ble trykt i regjeringens lysningsblad nummer elleve.

Otto Sverdrups brev

I 1928 skrev Otto Sverdrup føgende brev til norske myndigheter i sakens anledning:

Otto Sverdrups brev
Foto: Fra boka 'Berserk gjennom Nordvestpassasjen', Flyt forlag 2008.

Kulturstrøm

 • Bergen tok storeslem i korps-NM

  Bergen vant både innen brass og janitsjar i årets NM for skolekorps. Mesterkapet var digitalt. 66 skolekorps leverte inn bidrag.

  I 1. divisjon janitsjar tok Bergenskorpsene alle de tre første plassene og tapetserte pallen. Midtun Skoles Musikkorps vant, foran nabokorpset Skjold Skoles Musikkorps. Ulriken Janitsjar tok siste plassen på podiet.

  I 2. divisjon brass gikk Skodvin Skulemusikk til topps, med nyskrevet stykke av Kjetil Djønne.

 • Melder seg ut av organisasjon

  To av medlemmane i Hollywood Foreign Press Association, HFPA, som blant anna deler ut Golden Globe, melder seg ut av organisasjonen.

  Dei omtaler organisasjonen som giftig, og seier dei vil starte ein konkurrerande organisasjon, skriv The Hollywood Reporter.

  HFPA har fått massiv kritikk, blant anna for å ha lite mangfald i medlemsmassen og for å ha økonomiske bindingar med enkelte av dei som blir nominerte til prisen.