Jazz! `Øh

Triojazz av internasjonalt format fra pianisten Bernt Moen. Men hvorfor har det tatt 12 år å gi den ut?

Bernt Moen
Foto: Trond W. Moen


Jazzanmeldelse Bernt Moen trio - Jazz! `Øh

Bernt Moen må være en av våre mest spenstige, groovy, kraftfulle, tenksomme og hardtsvingende jazzpianister. Ikke hørt om ham? Det er ikke så rart.For selv om Moen riktig nok også spiller i Jørgen Munkebys solid lanserte og hedrede eksperimentband Shining, så er det bare siste halvår at den 38-årige pianolektoren ved Universitetet i Agder har lansert seg selv.

Jazzintro

Når det nå omsider skjer er det med ikke mindre enn fire album på eget forlag, BAM Records - herav to rene solopianoplater, og i disse dager et trioalbum nummer to innspilt i år 2000 da Bernt Moen var nykåret andreplassvinner i Jazzintro-finalen på Moldejazz. Platetittelen er Jazz! `Øh – etter et spontanutbrudd i studio den gang for 12 år siden.

Bernt Moen
Foto: Trond Werner Moen

Jeg vet ikke om det er beskjedenhet eller selvkritikk som har fått Moen til å holde tilbake det krystallklart gjennomsiktige og velbalanserte opptaket fra NRK Sørlandet, selv forklarer han det med at trioen ble oppløst året etter, så kanskje dreier det seg om en god gammeldags bandkrangel. Faktum er i hvert fall at Bernt André Moen og hans medspillere leverer triojazz av internasjonalt format som hørt i dag på ingen måte virker utdatert. De er solid samkjørte og svinger rått, Roger Williamsens bass-spill er fulltonende og drivende, mens trommeslager Klaus Robert Blomvik elegant kombinerer lyttende respons og aktiv framdrift.

Stramt og stort

Bernt Andre Moens komposisjoner er både stramme og stort anlagt – med rytmiske flertydigheter, omtolkninger, overraskelser og referanser til alt fra streng Bach’sk tostemminget til vilter Cecil Taylor’sk frijazz.


En av låtene er brått og meningsløst utfadet, åpenbart for å fjerne en mislykket avslutning, og skriker derfor etter et alternativt opptak. Jeg sitter på min side utålmodig tilbake og skriker etter en nyinnspilt oppfølger fra Bernt Moen trio. Ikke om 12 år, men nå - i 2012.

Bernt Moen - Jazz! Øh

JAZZ! `ØH

Bernt André Moen, piano
• Roger Williamsen, bass
• Klaus Robert Blomvik, trommer


BAM Records BAMR005

Kulturstrøm

  • Idris Elba i «Cats»

    Den britiske skuespilleren Idris Elba er siste tilskudd til rollelisten til den kommende filmversjonen av dansemusikalen «Cats». I filmen skal Elba tre inn i rollen som «skurkenes skurk», den slemme katta Macavity, melder Billboard. Elba slutter seg til en stab som er temmelig stjernespekket: Taylor Swift, Jennifer Hudson og Ian McKellen er allerede om bord. Andrew Lloyd Webbers kattemusikal «Cats» bygger på T. S. Eliots diktsamling «Å nærme seg en katt» fra 1939.

    Luther (series 4)
    Foto: Steffan Hill / BBC 2015
  • 2.250 euro i bot fra biblioteket

    En tysk psykologiprofessor er ilagt en bot på 2.250 euro for å ha levert tilbake bøker til høyskolens bibliotek for sent. Professoren leverte tilbake 50 bøker for sent til biblioteket ved Hochschule Niederrhein i delstaten Nordrhein-Westfalen. Saken har nå havnet i retten. I retten fredag sa forsvareren at professoren anker boten fordi hun mener den er uforholdsmessig høy (NTB).