NRK Meny
Normal

Jazz! `Øh

Triojazz av internasjonalt format fra pianisten Bernt Moen. Men hvorfor har det tatt 12 år å gi den ut?

Bernt Moen
Foto: Trond W. Moen


Jazzanmeldelse Bernt Moen trio - Jazz! `Øh

Bernt Moen må være en av våre mest spenstige, groovy, kraftfulle, tenksomme og hardtsvingende jazzpianister. Ikke hørt om ham? Det er ikke så rart.For selv om Moen riktig nok også spiller i Jørgen Munkebys solid lanserte og hedrede eksperimentband Shining, så er det bare siste halvår at den 38-årige pianolektoren ved Universitetet i Agder har lansert seg selv.

Jazzintro

Når det nå omsider skjer er det med ikke mindre enn fire album på eget forlag, BAM Records - herav to rene solopianoplater, og i disse dager et trioalbum nummer to innspilt i år 2000 da Bernt Moen var nykåret andreplassvinner i Jazzintro-finalen på Moldejazz. Platetittelen er Jazz! `Øh – etter et spontanutbrudd i studio den gang for 12 år siden.

Bernt Moen
Foto: Trond Werner Moen

Jeg vet ikke om det er beskjedenhet eller selvkritikk som har fått Moen til å holde tilbake det krystallklart gjennomsiktige og velbalanserte opptaket fra NRK Sørlandet, selv forklarer han det med at trioen ble oppløst året etter, så kanskje dreier det seg om en god gammeldags bandkrangel. Faktum er i hvert fall at Bernt André Moen og hans medspillere leverer triojazz av internasjonalt format som hørt i dag på ingen måte virker utdatert. De er solid samkjørte og svinger rått, Roger Williamsens bass-spill er fulltonende og drivende, mens trommeslager Klaus Robert Blomvik elegant kombinerer lyttende respons og aktiv framdrift.

Stramt og stort

Bernt Andre Moens komposisjoner er både stramme og stort anlagt – med rytmiske flertydigheter, omtolkninger, overraskelser og referanser til alt fra streng Bach’sk tostemminget til vilter Cecil Taylor’sk frijazz.


En av låtene er brått og meningsløst utfadet, åpenbart for å fjerne en mislykket avslutning, og skriker derfor etter et alternativt opptak. Jeg sitter på min side utålmodig tilbake og skriker etter en nyinnspilt oppfølger fra Bernt Moen trio. Ikke om 12 år, men nå - i 2012.

Bernt Moen - Jazz! Øh

JAZZ! `ØH

Bernt André Moen, piano
• Roger Williamsen, bass
• Klaus Robert Blomvik, trommer


BAM Records BAMR005

Kulturstrøm

  • Ønsker folk skal huske bandet

    Ozzy Osbourne håper at follk vil huske ham for tiden i bandet «Black Sabbath». – Jeg er så stolt av musikken vi gjorde. Men for å være ærlig så er det å bli husket i det hele tatt en stor bragd for meg, sier den norgesaktuelle artisten til The Guardian. Osbourne feirer sin imponerende karriere som en av rockens største ikon med en siste avskjedsturne. Onsdag 20. juni headliner han «Tons Of Rock» i Halden.

    Ozzy Osbourne på Koengen i Bergen 29. mai 2012
    Foto: Roy Hilmar Svendsen / NRK