Hopp til innhold

Bernhoft: – Blir aldri det samme igjen

Ett år etter terrorangrepene i Paris er Bataclan igjen klar for å ta imot publikum. Jarle Bernhoft har selv spilt på Bataclan og tror stedet aldri vil bli som før.

TOPSHOTS-FRANCE-ATTACKS

ÅPNER: Bataclan åpner igjen ett år etter terrorangrepet i Paris.

Foto: MIGUEL MEDINA / Afp

Lørdag gjenåpner konsertstedet Bataclan i Paris, dagen før ettårsmarkeringen av terrorangrepet hvor 130 mennesker ble drep. 89 av disse under en konsert med det amerikanske bandet Eagles of Death Metal på Bataclan.

– Et sted folk hadde det fint

Flere norske artister har spilt på Bataclan i årene før terrorangrepet, blant annet Jarle Bernhoft, som spilte for det franske publikumet i mai 2014.

Og til tross for at Bataclan nå åpner igjen tror han stedet aldri vil bli som før.

– Det er folk som jobba der den kvelden jeg spilte, som ikke er blant oss lenger. Jeg tok et bilde fra scenen den kvelden jeg spilte der. Det er ikke så ofte jeg gjør det, men det bildet har vært fint å se på i ettertid. Der ser man at det egentlig er et sted hvor folk faktisk har hatt det veldig fint, sier Bernhoft til NRK.

Når den britiske artisten Sting entrer Bataclan-scenen på lørdag, vil han være den første etter terrorangrepet. Og Bernhoft tror alle som spiller på Bataclan i fremtiden vil være preget av terrorangrepet.

Jarle Bernhoft, døgnvill 2012

SPILTE PÅ BATACLAN: Jarle Bernhoft har selv spilt på Bataclan i Paris.

Foto: Bernt Olsen / NRK

– Jeg tror det vil være umulig å ikke forholde seg til det dramatiske som har skjedd her, sier han.

– Kan bli sprø

Men Bernhoft bekymrer seg ikke for terror på konsertstedene.

– Jeg kan begynne å analysere riggen og lure på om den er sterk nok, men man kan jo bli helt sprø av å tenke på den måten. Vi kan ikke beskytte oss mot gærne folk og vi kan ikke stå på scenen med rustning.

I 2010 opptrådte Olav Iversen og bandet Sahg på Bataclan. Selv tror Iversen at stedets historie vil bidra til å skape store følelser som forsterkes gjennom musikken.

– For oss var det en fin opplevelse å spille på Bataclan. Nå håper jeg at det blir flere store konsertopplevelser der. Det fortjener stedet, artistene og publikum som går dit.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober