Hopp til innhold

Berit Aunli

I Mesternes Mester er vi så heldige å ha fått med et ektepar! "Ho mor sjøl" er herlige Berit Aunli.

Berit Aunli
Foto: Hege Bakken Riise / NRK

Berit Aunli er en tidligere norsk langrennsløper, gift med Ove Aunli som også er med i Mesternes Mester. Hun ble født i 1956 i Stjørdal og er datter av Kristen Kvello som selv var aktiv langrennsløper, senere trener og speaker på uttallige langrenn.

Berits første internasjonale mesterskapsmedalje kom i OL i 1980, da Norge tok bronse på 4 × 5 km stafett. Hun representerte Strindheim IL.

Gjennombrudd i 82

Hennes internasjonale gjennombrudd kom under VM 1982 i Oslo med tre gullmedaljer (5 km, 10 km og stafetten) pluss sølvmedalje på 20 km. Berit ble da den første norske kvinne som vant individuelt langrennsgull i et internasjonal mesterskap.

Den første gullmedaljen kom på 10 km. Hun slo nærmeste konkurrent Hilkka Riihivuouri med over 20 sekunder og ble den første som gikk distansen under 30 minutter (29.25.9). Speakeren i Holmenkollen forsøkte å la stemmen lyde uberørt da han orienterte publikum om mellomtidene. Hans navn var Kristen Kvello.

Verdenscupseier

Berit vant Verdenscupen sammenlagt i sesongen 1981/1982. Under OL 1984 i Sarajevo var hun med på stafettlaget som tok gull, og tok i tillegg sølv på 5 km.

Hun har i alt 15 NM-titler, og representerte Strindheim IL. I 1981 ble hun tildelt Sør-Trøndelag fylkes kulturpris, i 1983, Holmenkollmedaljen og i 1985 ble hun tildelt Morgenbladets Gullmedalje.

Kong Olav og Berit Aunli

Berit hilser på Kong Olav.

Foto: Løchen, Per / SCANPIX

Se bildene fra deltakernes karrierer her!

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.