Berit Aunli

I Mesternes Mester er vi så heldige å ha fått med et ektepar! "Ho mor sjøl" er herlige Berit Aunli.

Berit Aunli
Foto: Hege Bakken Riise / NRK

Berit Aunli er en tidligere norsk langrennsløper, gift med Ove Aunli som også er med i Mesternes Mester. Hun ble født i 1956 i Stjørdal og er datter av Kristen Kvello som selv var aktiv langrennsløper, senere trener og speaker på uttallige langrenn.

Berits første internasjonale mesterskapsmedalje kom i OL i 1980, da Norge tok bronse på 4 × 5 km stafett. Hun representerte Strindheim IL.

Gjennombrudd i 82

Hennes internasjonale gjennombrudd kom under VM 1982 i Oslo med tre gullmedaljer (5 km, 10 km og stafetten) pluss sølvmedalje på 20 km. Berit ble da den første norske kvinne som vant individuelt langrennsgull i et internasjonal mesterskap.

Den første gullmedaljen kom på 10 km. Hun slo nærmeste konkurrent Hilkka Riihivuouri med over 20 sekunder og ble den første som gikk distansen under 30 minutter (29.25.9). Speakeren i Holmenkollen forsøkte å la stemmen lyde uberørt da han orienterte publikum om mellomtidene. Hans navn var Kristen Kvello.

Verdenscupseier

Berit vant Verdenscupen sammenlagt i sesongen 1981/1982. Under OL 1984 i Sarajevo var hun med på stafettlaget som tok gull, og tok i tillegg sølv på 5 km.

Hun har i alt 15 NM-titler, og representerte Strindheim IL. I 1981 ble hun tildelt Sør-Trøndelag fylkes kulturpris, i 1983, Holmenkollmedaljen og i 1985 ble hun tildelt Morgenbladets Gullmedalje.

Kong Olav og Berit Aunli

Berit hilser på Kong Olav.

Foto: Løchen, Per / SCANPIX

Se bildene fra deltakernes karrierer her!

Kulturstrøm

 • Utelivsbransjen vil ha dato for åpning

  Utelivsbransjen er skuffet etter at regjeringen heller ikke i dag kom med en dato for det siste steget i gjenåpningsplanen av Norge.

  Utelivet må fortsatt forholde seg til avstandsregler, hvor mange gjester de kan ha og kortere åpningstider.

  – Vi forventet lettelser og en dato å forholde oss til. Det er ekstremt lite forståelse for denne bransjen her. Smittevernkravene vi har nå tilhører fortiden, sier Jon Terje Johnsen, daglig leder for restauranten og konsertstedet Foyn i Tønsberg.

  Også ved Ibsenhuset i Skien hadde de håpet på lettelser. Der har de regelen om en meter avstand og maksimalt halvfulle saler.

  – Alle andre aktører i samfunnet er gang. Vi håper sårt at vi også får dato for åpning, sier Helle Kasin hos Ibsenhuset.

  Helseminister Bent Høie sier en konkret dato er for risikabelt å gi fordi korona-dataene kan endre seg fortløpende.

  Ibsenhuset i Skien
  Foto: Richard Aune / NRK
 • Aschehougprisen til Karin Haugane

  Aschehougprisen for 2021 tildeles lyrikeren Karin Haugane (71). Prisen tildeles norske forfattere som en ærespris uten hensyn til hvilket forlag de er knyttet til. Haugane debuterte i 1989 med diktsamlingen «Rester av glemsel». Hun er også oversetter, og har blant annet oversatt Arthur Rimbaud til norsk.