Bergman solgte for 18 millioner

Ingmar Bergmans eiendeler solgte for rekordhøye 18 millioner svenske kroner.

Ingmar Bergman
Foto: BONNIERS HYLEN / AFP

Ingmar Bergmans sprellemann, gitt i gave fra barnebarnet Ola

SPRELLEMANN: Laget av Bergmans barnebarn Ola.

Foto: Bukowskis Auktioner

– Dette overgikk alle forventninger, sa Carl Barkman, sjefskurator ved auksjonshuset Bukowskis som hadde arrangerte torsdagens auksjon.

Det var filmregissørens eget ønske at tingene hans skulle auksjoneres bort, og at pengene skulle gå til familien.

– Dette er mitt bestemte ønske, og får ikke gjøres til gjenstand for noen form for diskusjon eller noe sett av følelsesmessig rabalder, uttrykte Bergman i sitt testament.

337 eiendeler

Til sammen 337 eiendeler som har tilhørt Bergman, som døde 89 år gammel i 2007 , ble solgt for til sammen 18 millioner svenske kroner. Det var ti ganger mer enn forventet.

Blant eiendelene som ble solgt, var filmpriser og skrivebordet der Bergman skrev mange av sine manus.

Ingmar Bergmans sjakkbrikker fra filmen «Det syvende innseglet»

KONGEN MANGLER: Sjakkbrikker fra filmen «Det syvende innseglet».

Foto: Bukowskis Auktioner

Et sjakkbrett som ble brukt i filmen «Det syvende innseglet» fra 1957 ble solgt for hele en million svenske kroner til tross for at den ene kongen mangler.

Kongen ble ødelagt under innspillingen av filmen, hvor en korsfarer, spilt av Max von Sydow, utsetter sin egen død ved å utfordre Døden, i Bengt Ekerots skikkelse, til et slag sjakk.

– Største filmartisten

Det var knyttet stor interesse til auksjonen. Rundt 8.000 mennesker kom for å se gjenstandene, og auksjonshusets nettside ble besøkt av interesserte fra over 100 land i dagene før auksjonen.

– Dette er fremfor alt et vitnesbyrd på hvor stor han fortsatt er og hvor stolte vi bør være av vår Ingmar Bergman, sa sjefskurator Barkman, ifølge Reuters.

Bergman regisserte over 50 filmer, deriblant «Fanny og Alexander» og «Høstsonaten», og mer enn 100 teaterstykker. Han er av den amerikanske regissøren Woody Allen blitt kalt «antakelig den største filmartisten –når alt kommer til alt – siden oppfinnelsen av filmkameraet».

Kulturstrøm

 • – Utrolig glad for jobben min

  Men når man jobber i et kreativt yrke og hele tiden skal være impulsiv og skape noe, er det noen ganger vanskelig å forholde seg til folk rundt, forteller Gabrielle til Kulturstripa. I høst kom hennes andre album, «Snart, Gabby», og hun debuterer som skuespiller i Netflix-filmen «Hjem til jul».

  Gabrielle
 • Vil ikke være duo

  – De store konsertene gir meg frysninger og jeg blacker ut, forteller artisten Dutty Dior til NRK P3. Sammen med rapperen Isah er« Isah & Dutty Dior» blant de nominerte til årets låt for «HALLO» til prisutdelingen P3 Gull.

  Isah & Dutty Dior
  Foto: Kim Erlandsen / NRK