Ber Widvey strupe utenlandske spillselskaper

En ny rapport råder regjeringen til å blokkere betalinger til spillselskaper og hindre utenlandsbaserte TV-kanaler i å sende spillreklame på norske skjermer.

Spillutvalg overleverte rapport til kulturministeren.

I fjor sommer satte daværende kulturminister Hadia Tajik (Ap) ned et eget utvalg for å se på den teknologiske utviklingen på pengespillfeltet. Mandag overleverte gruppa sin rapport til nåværende kulturminister Thorhild Widvey (H).

Norske pengespill er strengt regulert. Samtidig har nettet gjort det vanskelig å holde utenlandske spillselskaper vekk fra nordmenns lommebøker.

I fjor sommer nedsatte daværende kulturminister Hadia Tajik (Ap) et eget utvalg, ledet av lotteridirektør Atle Hamar, for å se nærmere på den teknologiske utviklinga på pengespillmarkedet i Norge.

Mandag leverte utvalget sin sluttrapport til Tajiks arvtager Thorhild Widvey (H).

Les: Over 20 000 har problemer med pengespill

Widvey avventer

I rapporten med navnet «Grenselause pengespel – krev ny teknologi og ny regulering?» lister utvalget opp elleve tiltak for å verne norske, regulerte pengespill mot konkurransen fra utenlandske bettingselskaper og nye pengespill.

Blant tiltakene er en skjerping av forbudet mot betalingsformidling, slik at Lotteritilsynet kan pålegge banker å stanse overføringer til spillselskaper.

– Det er mange interessante problemstillinger her. Man står overfor digitale utfordringer, og ny teknologi muliggjør lettere tilgang til å spille, sier kulturminister Thorhild Widvey til NRK etter overrekkelsen.

Statsråden sier regjeringen nå vil vurdere flere av anbefalingene, og muligens også sende noen av dem ut på en bredere høringsrunde.

Før hun konkluderer, vil Widvey imidlertid vente på en egen rapport om lisensiering av pengespill som er ventet over nyttår.

Se utvalgets forslag til tiltak i egen faktaboks.

Les også: Økokrim sier ja til poker

Vil hindre England-baserte spillselskaper

Utvalget har også foreslått at Medietilsynet skal benytte seg av EU-regelverket til å stanse utsendelsen av spillreklame via London-baserte TV-kanaler.

– Det viktigste er å prøve å gjøre noe med den store reklameflommen fra utenlandske pengespillselskap, forteller lotteridirektør og utvalgsleder Atle Hamar.

Han medgir at det er et vanskelig område å regulere.

– Disse kanalene blir sendt fra England, men blir like fullt videreformidlet av norskeide TV-selskaper. Vi adresserer dette som en problemstilling som bør debatteres politisk, men utvalget gjør ikke noe mer enn å påpeke at en halv milliard utenlandske reklamekroner hvert år blir brukt på å markedsføre ulovlige pengespill overfor nordmenn, sier Hamar.

Utvalget foreslår også at staten må ta en gjennomgang av eierskapsaktiviteten sin, både i spillselskaper og i medieselskaper som videreformidler reklame.

På dette punktet møter utvalget imidlertid liten forståelse hos Widvey og de borgerlige.

– Å legge inn klare eierbegrensninger er ikke aktuelt for denne regjeringen. Det er et sektorpolitisk hensyn, og ikke i tråd med denne regjeringens retningslinjer for god eierstyring.

Les også: Vil fjerne spillreklame på Facebook

Kulturstrøm

 • Rykter om 007 i Nordmarka

  Agent 007 kan være på vei til en hytte i Nordmarka utenfor Oslo. Ifølge avisene Varingen og VG. De mener å ha indikasjoner på at noe rundt innspillingen av «Bond 25» er på gang i Hakadal. Men alle som er involvert i de observerte aktivitetene er tause. James Bond er tross alt hemmelig agent. (NTB)

  Daniel Craig
  Foto: Michael Sohn / Ap
 • USA: Alvorlig tiltale mot R. Kelly

  Politiet i USA har i dag tiltalt artisten R. Kelly for ti tilfeller av grove seksuelle overgrep, melder Chicago Sun Times og flere andre medier. Den siste tida har flere kvinner stått fram med historier om overgrep, blant annet i dokumentaren «Surviving R. Kelly».

 • Mat er populært på Snap

  Matkanalen hadde dobbelt så mange seere (1,7 mill.) på sine Snap Shows som på lineær tv i januar, skriver Kampanje. Matkanalens sjef, Øivind Lindøe, tror suksessen skyldes rett-på-sak oppskriftsvideoer uten masse filming av hender som lager maten.

  Snapchat
  Foto: DADO RUVIC / Reuters