Hopp til innhold

Kringkastingsrådet ber NRK lytte til publikum i Drømmehagen-saken

Kringkastingsrådet synes ikke det er noen skam å snu, og råder NRK Super til å fortsette å sende «Drømmehagen» på ettermiddagene.

kringkastingsrådet og drømmehagen

Kringkastingsrådet var unisont enige om at NRK Super burde vurdere Drømmehagen-flyttingen på nytt.

Foto: Fotomontasje

Det var under dagens møte at en hel time ble brukt til å diskutere NRK Supers beslutning om å flytte det populære barneprogrammet «Drømmehagen» fra sin faste sendetid klokken 17.30.

I flere uker har fortvilte småbarnsforeldre kontaktet både kanalen og medlemmer av Kringkastingsrådet med bønn om å få tilbake «Drømmehagen» i den faste leggerutinen.

Les også: – «Drømmehagen» var fast rutine

Les også: NRK Super må forklare seg om Drømmehagen

En Facebook-gruppe som krever programmet tilbake til samme sendetid, vokste raskt til rundt 25 000 medlemmer.

Traff de yngste

Men etter to år med Makka Pakka var det ifølge Nils Stokke på tide å endre tilbudet i sendeflaten.

– Vi bytter på programmer hele tiden, da det er vår oppgave å gi et variert tilbud til barn i alle aldersgrupper. «Drømmehagen» traff 40 prosent av barna mellom 2 til 4 år. Når «Fantorangen» nå sendes i stedet, er det også 25 til 30 prosent flere barn i den aldersgruppen som ser på, forklarte Stokke overfor Kringkastingsrådet.

Kringkastingsrådet Drømmehagen

Det ble vist klipp fra Drømmehagen for de rådsmedlemmene som ikke hadde mye erfaring med det hypnotiserende programmet fra før av.

Foto: Inger-Marit Sæby / NRK

Les også: «Fantorangen» mer pop enn «Drømmehagen»

Flere i rådet, blant annet tidligere Se og hør-redaktør Knut Haavik, satte derimot spørsmålstegn ved om det var riktig å endre kun for forandringens skyld. Flere av rådsmedlemmene er småbarnsforeldre, og bemerket at også barn under to år hadde glede av programmet.

– Vi er programforpliktet til å lage TV for barn fra to år og opp over. Det er et veldig kontroversielt tema både her til lands og internasjonalt om man skal lage TV for spedbarn, og vi tar foreløpig ikke et standpunkt i den saken, svarte Super-redaktøren.

BBC produserte opprinnelig programmet for målguppen 1-4 år, mens NRK har sendt «Drømmehagen» i sendeflaten som er beregnet på de mellom 2 og 4 år.

Støtter foreldrene

Nils Stokke

NRK Super-redaktør Nils Stokke sier de skal ta med seg rådet videre.

Foto: Inger-Marit Sæby / NRK

Flere medlemmer i Kringkastingrådet understreket at det var viktig for NRK Super ikke å bli oppfattet som arrogante, og at det ikke var noen skam i å snu. Men det ble også bemerket at man ved å bytte ut «Fantorangen» med «Drømmehagen» igjen, risikerer en lignende Facebook-gruppe som krevde førstnevnte program tilbake.

Les også: Traumatisk barne-TV

Likevel valgte Kringkastingsrådet å komme med følgende vedtak:

– Engasjementet rundt programmet viser hvor mye NRK betyr for folk. Rådet mener derfor at Drømmehagen bør sendes på ettermiddagen, besluttet leder May-Helen Molvær Grimstad.

Ikke overrasket

Beslutningen fra Kringkastingsrådet er på ingen måte bindende, og kun et velmenende råd fra folkets representanter til NRK. Redaktør Nils Stokke var heller ikke overrasket over utfallet.

– Vi skal selvfølelig ta det med oss videre, og vurderer jo også programtilbudet vårt forløpende. Men vi har et ansvar for å lytte til de andre også, sier Stokke til NRK.no, og henviser blant annet til seertallene som viser at flertallet ønsker «Fantorangen».

– Vi har alltid variert på barne-TV. Da siste episode av «Brødrene Dahl» gikk på TV, gjorde det vondt. Men det gikk også over etter en liten stund, minner han om.

Drømmehagen

Drømmehagen ga en etterlengtet halvtime med fri for småbarnforeldrene. Nå krever de at programmet flyttes tilbake.

Foto: NRK

Kulturstrøm

 • Ny redaktør i TVNorge

  Magnus Vatn blir ny ansvarlig redaktør i TVNorge melder mediekonsernet Warner Bros. Discovery, ifølge Kampanje og Medier24.

  Vatn er i dag programdirektør i Norge for Warner Bros. Discovery, og han fortsetter i denne rollen samtidig med redaktørjobberen. Han sitter også i selskapets nordiske ledergruppe.

  Han overtar som ansvarlig redaktør etter Espen Skoland, som slutter i mediekonsernet etter tolv år.

  (©NTB)

 • Trevor Noah slutter i «The Daily Show»

  Komikeren Trevor Noah slutter som programleder i satireprogrammet «The Daily Show», skriver Variety.

  38-åringen slapp nyheten til publikum under innspilling torsdag kveld. Det er uklart når han slutter og om produsent Comedy Central har startet jobben med å finne en etterfølger, skriver nettstedet.

  Sørafrikanske Noah tok over programlederjobben i 2015 etter Jon Stewart, som ledet det i 16 år.

  "The Daily Show with Trevor Noah"
  Foto: Brad Barket / Getty Images for Comedy Central