Hopp til innhold

Ber deg tyste på nettpirater

En tystenettside skal hjelpe platebransjen å fakke de store nettpiratene.

Ipod
Foto: JACQUES BRINON / AP

Ville du ha tystet?  

I flere år har platebransjen kjempet mot ulovlig nedlasting av musikk, men folk fortsetter å laste ned i stor stil. Nå håper bransjen at folk vil begynne å angi de som legger ut musikk på nettet.

I fjor sendte kinoer over hele landet en reklamefilm mot piratkopiering av film. Kulturnytt kan i dag røpe at en av musikkbransjens strategier for det nye året er å starte en tipsetjeneste for folk som ønsker å angi nettpirater.

Skaffer informasjon

Espen Tøndel er advokat i et spesialdesignet firemannsteam hos advokatfirmaet Simonsen Law. På vegne av platebransjen arbeider han og hans kollegaer nå systematisk med å skaffe informasjon om de virkelig store nettpiratene.

- Enkelt sagt blir det et nettsted hvor man kan sende inn tips om fildeling, sier Tøndel, og legger til:

- Ler av rettighetshaverne

- Disse guttene står frem i media rett som det er. Man vet jo ikke da hvem de er, det er bare sorte ansikter. De føler seg veldig trygge på at de aldri blir tatt, slår seg på brystet og ler av rettighetshaverne som bruker tid og energi på å skulle prøve å ta dem, sier Tøndel.

- Ikke trygge

Han tror den nye tipsetjenesten vil kunne endre dette.

- Gjennom dette her får vi tilgang til mye informasjon som også inkluderer de lukkede nettverkene. De som driver med ulovlig nedlasting skal ikke føle seg trygge på at de ikke blir de neste som blir anmeldt, sier Tøndel.

- Et demokratisk underskudd

Knut Yrvin sitter i styret i den nedlastingsvennlige organisasjonen Elektronisk forpost Norge. Han tror en tipsordning kan fungere mot de virkelig store nettpiratene, men er skeptisk til at det er platebransjen og dens advokater som skal motta disse tipsene.

- Dette mener jeg er et demokratisk underskudd. Dersom man må engasjere private advokater vitner det om at politiet ikke tar dette seriøst nok, sier Yrvin.

Tøndel, på sin side, kaller ordningen harmløs:

- Det er som på nettet ellers: ”Tips en venn”, sier Tøndel.

 

Kulturstrøm

  • Gåte er fornøyd, men spente

    Til NRK sier Gåte at de er fornøyde med plasseringen de har fått i sin semifinale, men at de samtidig er spente på stemningen i salen etter Israels opptreden.

    Tidligere tirsdag ble det kjent at Norge opptrer rett etter Israel i den andre semifinalen i Malmö 9. mai. EBU har fått kritikk fra flere hold for å la Israel delta.

    Jim Ødegård Pedersen, leder folkejuryen Adresse Malmö, tror det kommer til å gå bra. Men sier at Israels bidrag ikke er det enkleste å opptre etter i år. Også han er spent.

  • Madonna avslutter turné med stor gratiskonsert

    Madonna skal holde en enorm gratiskonsert på Copacabana i Rio de Janeiro 4. mai som avslutning på Celebration-turneen som startet i oktober.

    På Madonnas nettside omtales konserten som hennes «største show hittil». Den er en «takk til fansen for å ha feiret musikken hennes i mer enn fire tiår».

    Madonna
    Foto: Evan Agostini / AP