Ber deg tyste på nettpirater

En tystenettside skal hjelpe platebransjen å fakke de store nettpiratene.

Ipod
Foto: JACQUES BRINON / AP

Ville du ha tystet?  

I flere år har platebransjen kjempet mot ulovlig nedlasting av musikk, men folk fortsetter å laste ned i stor stil. Nå håper bransjen at folk vil begynne å angi de som legger ut musikk på nettet.

I fjor sendte kinoer over hele landet en reklamefilm mot piratkopiering av film. Kulturnytt kan i dag røpe at en av musikkbransjens strategier for det nye året er å starte en tipsetjeneste for folk som ønsker å angi nettpirater.

Skaffer informasjon

Espen Tøndel er advokat i et spesialdesignet firemannsteam hos advokatfirmaet Simonsen Law. På vegne av platebransjen arbeider han og hans kollegaer nå systematisk med å skaffe informasjon om de virkelig store nettpiratene.

- Enkelt sagt blir det et nettsted hvor man kan sende inn tips om fildeling, sier Tøndel, og legger til:

- Ler av rettighetshaverne

- Disse guttene står frem i media rett som det er. Man vet jo ikke da hvem de er, det er bare sorte ansikter. De føler seg veldig trygge på at de aldri blir tatt, slår seg på brystet og ler av rettighetshaverne som bruker tid og energi på å skulle prøve å ta dem, sier Tøndel.

- Ikke trygge

Han tror den nye tipsetjenesten vil kunne endre dette.

- Gjennom dette her får vi tilgang til mye informasjon som også inkluderer de lukkede nettverkene. De som driver med ulovlig nedlasting skal ikke føle seg trygge på at de ikke blir de neste som blir anmeldt, sier Tøndel.

- Et demokratisk underskudd

Knut Yrvin sitter i styret i den nedlastingsvennlige organisasjonen Elektronisk forpost Norge. Han tror en tipsordning kan fungere mot de virkelig store nettpiratene, men er skeptisk til at det er platebransjen og dens advokater som skal motta disse tipsene.

- Dette mener jeg er et demokratisk underskudd. Dersom man må engasjere private advokater vitner det om at politiet ikke tar dette seriøst nok, sier Yrvin.

Tøndel, på sin side, kaller ordningen harmløs:

- Det er som på nettet ellers: ”Tips en venn”, sier Tøndel.

 

Kulturstrøm

 • YouTube-krangel rammer norsk musikk

  Også norsk musikk fjernes fra danske Youtube-skjermer. Grunnen er at Koda, som forvalter musikkrettighetene, og Google ikke er enige om en ny avtale om inntekter fra avspillinger, skriver Tek.no. Dette gjelder kun i Danmark, ifølge Tono her i Norge.

  En You Tube-app
  Foto: Patrick Semansky / AP
 • Langtidseffektane blir alvorlege

  Arrangørar av kultur- og idrettsarrangement har lenge levd i håpet om å kunna ha opp til 500 personar frå og med 1. september. Fleire aktørar har også bedd om å endre tolkinga av 1-metersregelen. Tone Østerdal i Norske Konsertarrangører bekymrar seg for kulturbransjen som allereie ligg nede.

 • Oprah sender bok til ledere

  Oprah Winfrey meldte på CBS Morning at hun kjøper inn 500 eksemplarer av boka «Caste» og sender til alle landets guvernører, ordførere, direktører for de 100 største selskapene og professorer ved de 100 beste universitetene. Talk show-verten mener «Caste» er den viktigste boka hun noensinne har valgt til bokklubben sin.