Bent Hamer nominert flest ganger

Noen kan allerede nå forberede takketalen til årets Amandapris-utdeling på filmfestivalen i Haugesund. Blant dem som har fått flest nominasjoner er Bent Hamer og filmen «1001 gram».

Bent Hamer

FLEST NOMINASJONER: Bent Hamer er nominert i fem forskjellige kategorier

Foto: Bøe, Torstein / NTB scanpix

Men Bent Hamer må konkurrere om den gjeveste prisen, årets beste norske kinofilm, med Hallvard Bræin for filmen «Børning» og Ole Giæver for «Mot naturen».

I konkurransen om å bli beste norske barnefilm i år finner vi «Karsten og Petras vidunderlige jul», «Operasjon Arktis» og «Kaptein Sabeltann og skatten i Lama Rama».

Filmkritikk Kaptein Sabeltann og Skatten i Lama Rama

HØYE TERNINGKAST: Kaptein Sabeltann og Skatten i Lama Rama

Foto: WALT DISNEY/STORM FILMS / Montasje: Leif Dalen / NRK

Se alle nominasjonene nederst i artikkelen.

Les NRKs anmeldelser:

Sjelden dokumentarplante

Lukas og Markus Buvarp Holm og Aslaug Holm på en fotballbane

BESTE REGI: Lukas og Markus Buvarp Holm og Aslaug Holm på en fotballbane

Foto: Helga Tunheim/NRK

Det er sjelden at dokumentarfilmer havner blant de nominerte i kategorien for beste regi, men Aslaug Holm havnet her med filmen «Brødre». Hun har fulgt sine egne sønner med kamera i åtte år. I sin kategori konkurrerer hun med Bent Hamer og Gunnar Vikene.

Aslaug Holm er også nominert i kategorien for beste dokumentar, sammen med regissør Tonje Hessen Schei og filmen «Drone» og Ola Waagen for dokumentaren «Pels».

Elias Ali i filmen «Haram» konkurrerer om å bli beste mannlige skuespiller med Bjørn Sundquist i «Her er Harold» og Colin Farrell i Liv Ullmanns film «Frøken Julie».

Colin Farrell i Liv Ullmanns FRØKEN JULIE

ULLMANNS FRØKEN JULIE: Colin Farrell er nominert som beste mannlige skuespiller

Foto: Helen Sloan / Maipo Film AS

Blant de nominerte til beste kvinnelige skuespiller er Inga Ibsdotter Lilleaas i «Kvinner i for store herreskjorter», Agnes Kittelsen i «Staying Alive» og Ine Marie Wilmann i «De nærmeste»,

Det ble også avslørt at Guri Solberg blir programleder for det direktesendte showet. Amandaprisen deles ut for 31. gang i 20 ulike kategorier og sendes direkte fra Maritim Hall i Haugesund på TV 2 lørdag 15. august.

I fjor ble Erik Poppe den store vinneren, mens debutant Eskil Vogt kunne juble for beste regi.

Kulturstrøm

 • Tomt for fakler for første gang

  Flere tusen møtte opp i fakkeltoget for å hylle årets nobelprisvinnere i kveld. For første gang i historien var det ikke flere fakler å oppdrive, opplyser arrangøren.

  NORWAY-NOBEL-AWARD-2018-PEACE
  Foto: TOBIAS SCHWARZ / AFP
 • Siste kveld med gjengen

  I kveld har Tore Halvorsen sin siste opptreden med Ole Ivars. Konserten foregår i Råholt kirke, og markerer slutten på en 30 år lang sangkarriere med det populære dansebandet.

  Ole Ivars i Råholt kirke
  Foto: Stein Schinstad / NRK