NRK Meny
Normal

Tenk deg om før du kjøper

Beklager, men du kan ikke levere tilbake bilen om du ikke synes blå bil var så kult likevel.

Bilforhandler i Bodø
Foto: Jens Kyed (NRK Nordland) / NRK

Jeg har de siste ukene fått uvanlig mange henvendelser som slutter med: ”Kan jeg levere bilen tilbake og kreve pengene tilbakebetalt?”

En kjøper oppdaget at nesten alle biler av samme type/modell har original navigasjon, en annen synes likevel ikke det var så kult med automatgir. Og en tredje føler at han har betalt litt vel mye for bilen.

Sett deg inn i biltypen

Som bruktbilkjøper har du en god del rettigheter, men også noen plikter. Den viktigste er kanskje undersøkelsesplikten. Det vil si at du som kjøper faktisk PLIKTER å undersøke varen (bilen) du skal kjøpe.

Det er derfor et ”must” å sette seg litt inn i biltypen du jakter på, sjekk hvilket utstyr som er standard og hva det er som kan velges i tillegg, hva er forskjellen på en VX og en GX osv.

Særlig på litt spesielle biler er dette viktig, og det kan også påvirke prisen en god del. Kanskje er grunnen til at den er billigere enn andre, at den mangler ”viktig” utstyr?

Tenk også på behov/ønsker du har. Hvis det morsomste i verden for deg er å gire, så er det kanskje litt dumt å kjøpe bil med automat?

Ta deg god tid

Benny Christensen

Benny Christensen er Autofils bruktbilekspert.

Foto: Autofil

At man gjør en feilvurdering og angrer, er ikke grunnlag for tilbakelevering.

Han som synes han betalte for mye, inngikk avtalen og aksepterte prisen frivillig. Her burde kjøper sjekket markedet bedre. Selger kan ikke lastes for dette, og det er ikke noe som helst grunnlag for tilbakelevering.

Ikke i noen av de tre eksemplene over kan man si at det som blir klaget på er ”skjulte feil og mangler” eller ting som selger har unnlatt å opplyse om. Det holder ikke å komme etter halvannen uke og si: ”Jeg vil ikke ha blå bil allikevel, få tilbake penga”

Derfor: Ta deg god tid, tenk deg godt om, sjekk ut flere biler og vær nøye når du ser på/prøvekjører bil. Lykke til!

Denne saken har tidligere stått i bladet Autofil, hvor Benny hver måned deler sin bruktbilkunnskap med leserne.

Kulturstrøm

  • Norges souldronning samler trådene

    I snart 20 år har Beady Belle jazzet opp det norske konsertpublikummet med musikken sin. Nå nøster Beate Slettevold Lech sammen alle sine musikalske inspirasjonstråder på en ny plate. Her ser du henne og bandet live i NRK Spillerom

  • Natalie Portman vil ikke til Israel

    Oscar-vinner Natalie Portman vil ikke komme til Israel for å ta imot den prestisjetunge Genesis-prisen. – De siste tids hendelser i Israel har opprørt henne og hun føler seg ikke komfortabel med å delta i offentlige tilstelninger i Israel, opplyser Genesis Prize Foundation. Prisen er på 1 million dollar og årets pris omtales som en hyllest til «jødiske kvinners bidrag til menneskeheten».

    Natalie Portman i My Blueberry Nights
    Foto: Filmweb