Hopp til innhold

Benny Goodman, oraklet i Delfi og Musenes vanvidd

I dialogen Faidros møter vi Sokrates i samtale om Musenes vanvidd. Fire typer galskap skiller han mellom - den første er spådomskunstens galskap slik vi kjenner den fra oraklet i Delfi. Hun fikk sin galskap fra rusen, deretter ga hun råd til politikere og privatpersoner.

Hør: Studio Sokrates om Benny Goodman, oraklet i Delfi og Musenes galskap

Musenes vanvidd

- Det er interessant å merke seg at Sokrates her synes å vende blikket vekk fra fornuften. Det er som om han sier at hvis vi lar oss lede for mye av fornuftens lys - så kommer vi ut av balanse. Vi har jo tidligere anklaget Sokrates for å stå for mye på fornuftens side, sier professor i filosofi Vigdis Songe-Møller, derfor er det bra at vi nå kan vise at han her viser til en høyere form for fornuft som står i nær forbindelse med rusen og galskapen. Kanskje skal vi ikke være for sikre på at Platon ville ha fordømt jazzmusikernes ville livsførsel?

Galskapen - et tvetydig fenomen

For mye snusfornuft, for mye av rasjonalitetens lys kan føre oss på villspor. Sokrates hevder at en dose galskap er en bra motvekt til det fornuftsstyrte liv. Dermed blir galskapen både farlig og helbredende. Galskap kan være sunt og frigjørende - men, som filosofen Thomas Nagel skriver: -Dersom naturen først tar fra oss fornuften - så er det ikke noen enkel sak å erobre den tilbake. Sokrates befinner seg på rasjonalitetens ytterste grenser i denne dialogen om musenes vanvidd.

Gudbenådet Goodman

- Enkelte mennesker kan slite et helt liv med et musikkinstrument før de finner ut at de ikke behersker kunsten - mens andre, som Benny Goodman ikke trenger å legge to pinner i kors og blir likevel en verdensberømt virtuos. Man vasser i anekdoter om Benny Goodman, og mange av dem forteller at han var en vrien og vanskelig person.

- At han var en sammensatt natur er det ingen tvil om, forteller Knut Borge. - For millioner av mennesker ble Goodman ensbetydende med Mr. Klarinett, eller King of Swing, og han troner på toppen sammen med Louis Armstrong og Duke Ellington. Goodman kom fra enkle kår, fra utvandrede østeuropeiske jøder, vokste opp i Chicagos fattigste kvarterer - men å bli en virtuos klarinettist kostet ham åpenbart ingenting.

Musikken kom til meg

ikke jeg til musikken, sa Goodman ofte. Han slet ut sine begavede lærere: En etter en fant de ut at de ikke hadde mer å lære ham - og et par eksempler på Goodmans virtuositet er plukket ut av Knut Borge: Where Or When (Hart-Rodgers)Benny Goodman Trio, og: The World Is Waiting For The Sunrise (Lockheart-Seitz) med Benny Goodman Quintet.

Studio Sokrates: NRK P2, lørdag 14. april 2001 kl. 1330 og 2130

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober