Hopp til innhold

Bengt Eidem

Bengt Eidem var gjest i Stjerneklart mandag 16. november.

Bengt Eidem
Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

HØR: Stjerneklart med Bengt Eidem

Bengt Trygve Eidem ble født i Trondheim 1. juli 1977 som sønn av lastebilsjåfør Per Eidem og Kristin Ramberg som etter hvert ble lærer. Han vokste opp på forskjellige steder på Byåsen-siden i Trondheim sammen med foreldrene og den 4 år yngre søsteren Lucie Kathrine.

Han gikk på Byåsen barneskole og begynte å spille fotball for Astor IL, blant annet sammen med Moldes midtstopper Christian Steen. Han spilte løkkefotball sammen med den ett år eldre Steffen Iversen. Han begynte på Ugla ungdomsskole og ble 13 år gammel avisbud for Adresseavisen og brukte pengene han tjente på bowling og PC-spill.

På ungdomsskolen ble han mer interessert i elevrådsarbeid enn fotball og avsluttet skolen som leder i elevrådet etter å ha vært nestleder de tre foregående årene, inkulsive siste året på Byåsen barneskole. I 1993 begynte han på allmennlinja på Adolf Øien videregående skole og ble valgt inn i styret i Unge Høyre i Trondheim og allerede året etter var han 2. Nestleder i Sør-Trøndelag Unge Høyre.

I 1995 gjorde Høyre et brakvalg i kommunevalget i Trondheim, med Marvin Wiseth som ordfører og 36 plasser i bystyret. Bengt Eidem ble den yngste i hele bystyret og fikk plass i Budsjett- og finanskomitéen. I 1996 ble han valgt til leder i Sør-Trøndelag Unge Høyre, var russ på Adolf Øien videregående skole og flyttet i kollektiv i Sandgata i Trondheim. Etter å ha hatt sommerjobb på lageret hos Riis Bilglass fikk han nå deltidssjobb der mens han studerte exphil på NTNU.

I 1997 ble han ansatt som valgkampleder for Nord-Trøndelag Høyre, og året etter fikk han plass i Unge Høyres Sentralstyre. I 1998 avtjente han verneplikten på Værnes Flystasjon og trivdes så godt at han tok Luftforsvarets Befalsskole i Stavern før han avsluttet militærtjenesten på Værnes. I 1999 ble han kampanjeleder for Trondheim Høyre. Han tok noen fag på Trondheim Økonomiske Høgskole samtidig som han arbeidet på Riis Bilglass og Auticon Alarm.

Han kom inn på Politihøgskolen i 2000 og flyttet til Oslo. På Politihøgskolen traff han sin samboer, Kristin Onsøien, og hadde praksis som politimann i Fredrikstad. Etter endt utdanning i 2003 fikk han jobb som politimann ved ordensavdelingen i Moss. I januar 2004 ble han politisk rådgiver for forsvarsminister Kristin Krohn Devold, en jobb han hadde fram til Bondevik II-regjeringens avgang i september 2005. Etter jobben i Forsvarsdepartementet begynte han som analytiker i Politiets Sikkertjeneste PST.

I januar 2005 fikk Eidem diagnosen akutt myelogen leukemi og sto offentlig frem med sin sykdom. På en egen blogg og et eget nettsted fortalte han om kampen mot kreften og kampen for å finne en egnet beinmargsdonor. Legene ga ham 0-5 % sjanse til å overleve kreften, og blant 10 millioner mennesker i donorregisteret var det ingen beinmargsdonor som passet. I juni fant de likevel en, og en transplantasjon ble gjennomført, kombinert med cellegift. I september samme år ble han erklært frisk, og han ga ut boka ”Bengt Eidem – blodig alvor” i samarbeid med NRK-journalisten Hege Moe Eriksen.

For sin åpenhjertige og tøffe kamp mot kreften ble han kåret til ”Årets trønder” av Adresseavisen i 2005. I 2007 begynte han som kommunikasjonsrådgiver i Røe Kommunikasjon i Trondheim, flyttet til Trondheim, ble innvalgt i bystyret på nytt for Høyre og ble nestleder i bystyrets oppvekstkomité. I fjor var han 6 måneder i Afghanistan som presseoffiser for den norske ISAF-styrken i Meymaneh.

I fjor var han involvert i nominasjonsstriden foran Stortingsvalget, men takket nei til en plass på Høyres stortingsliste fra Sør-Trøndelag da han ikke var aktuell for første- eller andreplassen. I februar i år fikk han på nytt konstatert kreft, og etter behandling med cellegift og stråling ser det ut som kreften for andre gang er slått tilbake.

Bengt bor på Bakklandet sammen med samboer, politietterforsker Kristin Onsøien.

Stjerneklart med Bengt Eidem, NRK P1, mandag 16. november kl 22.05

Kulturstrøm

 • Tupac-mistenkt siktet for drap

  Politiet i Las Vegas har arrestert en mann mistenkt i drapssaken etter at Tupac ble skutt og drept i 1996, melder nyhetsbyrået Associated Press. Han er siktet for drapet.

  Mannen har selv innrømmet i intervjuer og i en egen selvbiografi fra 2019 at han var i bilen da skuddvekslingen skjedde, skriver NTB.

  Tupac var bare 25 år da han døde.

  Tupac Shakur var også kjent som 2Pac og etter hvert Makaveli – og solgte over 80 millioner album på den tida da folk kjøpte fysiske plater.

  Han var involvert i flere skyteepisoder og var en del av konflikten mellom rapperne på øst- og vestkysten av USA.

  Tupac
  Foto: AP / NTB