NRK Meny
Normal

Bemerkelsesverdig resultat

Er det egentlig mulig å tonesette diktene til Olav H. Hauge?

Rolf-Erik Nystrøm Unni Løvlid og Becaye Aw
Foto: Nicki Twang

Spørsmålet er legitimt, først og fremst fordi det ligger så mye musikk der fra før – og det kan fort bli surt i samspill med lite gjennomtenkte komposisjoner. For diktene er så fine, der de står med svart tekst på hvitt papir – med mye luft og dybde.

Unni Løvlid, Becaye Aw og Rolf-Erik Nystrøm har lenge jobbet med disse tekstene etter at de fikk oppfordringen av Dei Nynorske Festspela i 2008. Og resultatet, «Seven winds», er blitt bemerkelsesverdig.

Knapp stil

Olav H. Hauge var påvirket av kinesiske og japanske diktere i sin knappe og direkte stil. I sin måte å beskrive det hverdagslige – om eiketret, om regnet, om lat snø og om drømmen om at noe vidunderlig skal skje.

Det mesterlige ligger i dette tilsynelatende enkle, som Hauge har formulert i et av sine dikt: Eg likar/ at du/ brukar/ få ord/ få ord og/ stutte setningar/ som driv/ i ei skurbye/ nedetter sida/ med ljos og luft/ imillom. Er det virkelig plass til musikk her?

Ja. Når den komponeres og spilles av Unni Løvlid, Bacaye Aw og Rolf Erik Nystrøm. Først og fremst fordi de aldri slipper diktene av syne. De lytter til tekstene og leker seg med luften i mellom – uten å gjøre den tett og for kronglete sammen med Hauge.

Godt spill

Rent musikalsk ligger det her mange fengende melodier til diktene. Men noen ganger også lydlige effekter som på ulike måter bidrar i tolkningen.

Med andre ord oppfattes hvert enkelt bilde annerledes gjennom den allsidige og uutgrunnelige stemmebruken til Løvlid, i gitarspillet til Aw – som får instrumentet sitt til å ligne på en vestafrikansk kora, og gjennom Rolf Erik Nystrøms saksofon. Han får fram lyder i instrumentet sitt som jeg ikke trodde var mulig.

Smelter sammen

Det finnes riktignok noen få unntak der komposisjonene går litt i stampe og mister noe av brodden, men samspillet forblir på et høyt nivå gjennom hele plata.

Det er også en utfordring å få de ulike tekstene til å stå godt til hverandre. Stort sett synes jeg de lykkes, men enkelte ganger får jeg litt liten tid til å fordøye det jeg hører. Akkurat i de situasjonene skulle jeg ha ønsket meg en lengre musikalsk dveling.

Men bevares, «Sju vindar» er noe for seg selv. Den er bemerkelsesverdig, god og dyp – og med «Kor lenge har du sove» som et høydepunkt. For her fungerer alt. Musikerne blir ett med dikteren Olav H. Hauge og hans tekst.

Kulturstrøm

 • Lauryn Hill til Oslo

  Artisten Lauryn Hill har lagt til 12 datoer i Europa på sin verdensturné. Nå er det klart at hun også gjør et stopp i Norge 11. desember i Oslo Spektrum. Turneen feirer 20 års jubileet til solodebuten hennes, «The Miseducation of Lauryn Hill». En del av billettsalget går til MLH Fund, som bidrar med støtte til prosjekter innenfor blant annet utdanning og helse ulike steder i verden (NTB). Youtuberen Nerdwriter lagde nylig denne hyllesten av platen.

  Lauryn Hill på Molde jazzfestival
  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
 • Sammenligner Hjorth med Ferrante

  Det skorter ikke på godordene når Vigdis Hjorths roman «Arv og miljø» omtales av den britiske avisen The Guardian. Hjorth-romanen blir trukket fram av den britiske storavisen som en av de beste europeiske romanene som er på vei ut på det engelskspråklige markedet. Avisen omtaler boken som et kontroversielt familiedrama som har fått mye kritikerros hjemme, og spør om Hjorth kan bli den nye Ferrante på det engelske markedet. NRKs anmelder beskrev boka som rasende og klok, skjelvende og stringent da den kom, les anmeldelsen her (NTB/NRK).

  Vigdis Hjorth Arv og miljø
 • Malte Skei Grande på Listhaug-vegg

  Natt til onsdag kom et nytt gatekunstverk opp på stedet i Bergen der bildet av Sylvi Listhaug hang. Denne gang av kulturminister Trine Skei Grande (V). Det er ikke den samme gatekunstneren som står bak, skriver Bergens Tidende.