Bekymret over høyreekstreme festivaler

POLEN (NRK): Nazirock og nazislagord fryktes å fylle Polen i sommer. Tre store festivaler driver egenreklame på sosiale medier og i Polens gater.

Orle Gniazdo

En ung mann gjør nazihilsen ved scenekanten under fjorårets Orle Gniazdo-festival i Polen. Menneskerettighetsforeninger er bekymret over utviklingen.

Foto: Skjermdump YouTube

Også tidligere har det vært arrangert konserter der den hvite rase blir hyllet, mens jøder, romfolk og homofile blir hetset. Men aldri har det skjedd så åpenlyst og i så stor skala som i år.

Den første festivalen i rekken i sommer er Orle Gniazdo (Ørnerede) som arrangeres i begynnelsen av juli. Festivalen annonseres helt åpenlyst på Facebook, på en egen festivalside og på plakater i flere polske byer, under tittelen «identitetsfestival».

Hit kommer band fra Tyskland, Slovakia, Russland, Frankrike, Storbritannia og Polen. Blant disse er franske Lemovice, et White Pride-band som åpent støtter nasjonalsosialist-bevegelsen.

Wiktor Marszalek

– Vi opplever nazisamlinger, festivaler, konserter og demonstrasjoner hvert år, sier Wiktor Marszalek i organisasjonen, Nigdy Wiecej.

Paula Sawicka

– Når det gjelder disse musikkfestivalene så skremmer de meg, sier Paula Sawicka i organisasjonen Otwarta Rzeczpospolita.

– Det er fantastisk at vi endelig har fått en sånn stor «identitetsfestival» i vårt land. La oss håpe at festivalen fortsetter, ethvert land bør han en slik festival, sa en av de rundt 500 festivaldeltakerne på en video som ble laget i forbindelse med fjorårets Orle Gniazdo-festival.

Stort problem i Polen

Wiktor Marszalek i organisasjonen, Nigdy Wiecej (Aldri Igjen), som tilsvarer norske SOS Rasisme, synes utviklingen er trist.

– Vi opplever nazisamlinger, festivaler, konserter og demonstrasjoner hvert år. Nå ser vi at antall høyreekstreme aktiviteter vokser, og arrangørene er ikke lenger redde for å reklamere for sine festivaler åpenlyst. Polen har et stort problem med nynazisme. De er delt i forskjellige grupperinger, vi har nasjonalistradikalere, rene nasjonale sosialister, skinheads og fotballhooligans, sier Marszalek.

Organisasjonen Nigdy Wiecej jobber med å kartlegge nynazistiske aktiviteter i landet.

Marszalek mener at «patriotisk-» eller «identitets-festival» er et vanlig skalkeskjul for noe som er rene fascistiske festivaler – og at man her dyrker den hvite rase og sprer hatefulle ytringer om homofile, romfolk og jøder.

I en e-post bekrefter festivalen at også nordmenn deltok på festivalen i fjor. De ønsker ikke å kommentere påstandene om at de er en nynazistfestival.

Blir fanget av ideologi

Paula Sawicka i organisasjonen Otwarta Rzeczpospolita (Åpen Republikk) sier at hovedproblemet er likegyldigheten til politiet og myndigheter.

Organisasjonen anmelder, overfall og sjikane, bruk av hakekors og nazihilsen, for å vise myndighetene at Polen har et problem med høyreekstreme.

– Når det gjelder disse musikkfestivalene så skremmer de meg, de er steder hvor unge mennesker drar for å høre på musikk og blir fanget av en ideologi, sier Sawicka.

Orle Gniazdo

Bruk av flagg som symboler står sentralt hos mange av bandene som spiller på såkalte «identitetsfestivaler».

Foto: Skjermdump: Youtube

Kulturstrøm

  • Stjernespekket Hitchcock-hommage

    Netflix-filmen «The Woman in the Window» er en visuelt forseggjort og velspilt psykologisk thriller med et imponerende rollegalleri (Amy Adams, Gary Oldman, Julianne Moore). – Fungerer godt som popkornvennlig kveldsfilm, skriver Filmpolitiet. (Terningkast 4)

    Amy Adams i filmen "The woman in the window"
    Foto: Melinda Sue Gordon/Netflix