NRK Meny
Normal

Vennene bekymret for Nadia på bursdagen

Fengslede Nadezjda Tolokonnikovas fyller 24 år i dag. Men hverken familie eller venner har snakket med henne på uker, forteller russisk filmskaper som har dokumentert hele Pussy Riot-prosessen.

Nadezhda Tolokonnikova
Foto: SERGEI KARPUKHIN / Reuters

– Ingen i Russland bryr seg om situasjonen til Nadia, vi trenger internasjonal støtte til vår kamp, sier en av fengslede Nadezjda Tolokonnikovas nærmeste venner, filmskaperen Taisiya Krougovykh til nrk.no.

Lager film om prosessen

Hun og kollektivet Gogol’s Wives har fulgt aktivistene i Pussy Riot siden deres første stunts, under den kontroversielle opptredenen i katedralen i Moskva og gjennom rettsprosessen som førte til at to av Pussy Riot-jentene ble dømt til to års straffarbeid. Nå lager Krougovykh en dokumentarfilm om hendelsene. Filmen «Pussy Versus Putin» skal vises i Norge i mai.

– Vi må lage denne filmen for å vise hvordan ting foregår og for å få folk til å møtes og snakke om situasjonen, sier hun.

Aktivisten og Pussy Riot-medlemmet Nadezjda Tolokonnikova (23) startet tidligere år en sultestreik i protest mot forholdene i de russiske fengslene.

Pjotr Verzilov

Pjotr Verzilov, ektemannen til det fengslede Pussy Riot-medlemmet Nadezjda Tolokonnikova (24).

Foto: WILLIAM WEBSTER / Reuters

Hun skrev nylig et brev publisert i The New York Times hvor hun forteller at hun frykter for eget liv og helse.

Siden 21. oktober har ingen hørt fra Tolokonnikova, men tirsdag denne uken fikk mannen hennes, Pjotr Verzilov, vite at hun skulle til en arbeidsanstalt i Krasnojarsk-regionen i Sibir.

Hverken han eller advokatene har derimot snakket med henne direkte.

Bursdag i dag

Tolokonnikovas nærmeste er bekymrede.

– Vi demonstrerer hver dag i nærheten av FSIN-byggingen i Moskva. Da Nadia var i Mordovia, sto vi i nærheten leirene for Mordovia. Men nå er hun 4,400 km fra Moskva. Vi er veldig bekymrede, sier Taisiya Krougovykh.

I dag fyller Nadezjda Tolokonnikova 24 år og vennene har derfor laget flere markeringer for å vise sin støtte til det fengslede Pussy Riot-medlemmet (se video under).

SE VIDEOEN: 7. november – bursdag håp Tolokonnikova

Taisiya Krougovykh er overbevist om at Nadezjda Tolokonnikova ikke får kontakte omverdenen som straff for at hun åpenlyst har kritisert myndighetene og fengselsvesenet.

Pjotr Verzilov har derimot dratt opp til fengselet han har fått beskjed at konen holdes, forteller Krougovykh.

Amnesty arbeider videre

Patricia Kaatee i Amnesty International tror også at Tolokonnikova nå straffes for åpent å ha kritisert fengselssystemet i Russland.

– Vår vurdering er at Nadezjda Tolokonnikova er i en ekstremt sårbar situasjon. Hun er flyttet til Sibir fordi hun har kommet med en åpen kritikk og avkledd det russiske fengselssystemet. Dette er åpenbart for å disiplinere henne, og vi frykter at hun kan komme til å bli utsatt for flere ulike avstraffelsesformer i tiden fremover.

Demonstrasjon for Nadezjda Tolokonnikova på hennes bursdag 7.11

Et bilde fra markeringen av bursdagen til Nadezjda Tolokonnikova 7.11.

Kaatee oppfordrer alle til å sende støttebrev og kort til Nadezjda Tolokonnikova.

– Amnesty fortsetter Pussy Riot-aksjonen vi har hatt helt siden kvinnene ble fengslet i februar 2012. Vi overvåker situasjonen, følger appellsakene som begge jentene har hatt, samler underskrifter og sender støttebrev. Amnesty krever at dommen oppheves, og at kvinnene settes fri. Det vil vi fortsette med til jentene er ute av fengselet.

– Det er viktig å vise lojalitet og støtte, slik at Nadia og Maria ikke opplever at de er glemt. Det er også ekstremt viktig at de som kjemper for menneskerettigheter i Norge viser sin solidaritet med menneskerettighetsforkjemperne i Russland. Det er viktig at vi støtter dem som jobber lokalt, forandringen må komme innenfra ikke utenfra.

SE OGSÅ: Internasjonal Happy Birthday Nadia-blogg

Kaatee mener situasjonen i Russland er verre enn noensinne etter at myndighetene har fremmet flere kontroversielle lover blant som begrenser befolkningens ytringsfrihet og gjør det vanskelig å kritisere myndighetene

– Vi ser at Pussy Riot var starten på et omfattende angrep på den grunnleggende rett til å ytre sin mening mot makthaverne. Loven mot ærekrenkelser er så uklar at hvilken som helst ytring kan komme inn under dette.

Kulturstrøm

  • Franklin begraves i Detroit

    Soulsanger Aretha Franklin begraves i hjembyen Detroit i USA fredag 31. august. Franklin døde av kreft, 76 år gammel. I dagene før begravelsen blir båren til Franklin plassert i museet for Afro-Amerikansk historie i Detroit.

    PEOPLE-ARETHA FRANKLIN/
    Foto: Handout . / Reuters