Hopp til innhold

Bekreftet: «Snømannen» skal spilles inn i Oslo

Jo Nesbøs krimroman «Snømannen» skal spilles inn i Oslo. Innspillingen starter allerede i januar. – Dette vil skape nye arbeidsplasser, sier Hallstein Bjercke (V).

Jo Nesbø

SYVENDE BOK BLIR FILM: Den syvende krimromanen av Jo Nesbø om Harry Hole blir til film. Innspillingen starter i januar.

Foto: Andersen, Aleksander / NTB scanpix

– Jeg kan fortelle at produksjonen av «Snømannen» er lagt til Oslo. Dette er noe jeg har visst om en stund, men ikke har ønsket å fortelle uten godkjenning fra produksjonsselskapet. I natt fikk jeg e-posten som informerte om at det var greit å offentliggjøre nyheten, sier den nylig avgåtte kulturbyråden Hallstein Bjercke til NRK.

Kultur- og næringsbyråd i Oslo, Hallstein Bjercke, lysere

FORNØYD: Onsdag gikk Hallstein Bjercke (V) av som kulturbyråd i Oslo, men han rakk akkurat gjennomføre målet sitt med å få innspillingen av «Snømannen» til Oslo.

Foto: Hallgeir Braastad / NRK

Dermed blir politietterforsker Harry Hole værende norsk, etter mye rykter om at innspillingen kunne finne sted i Stockholm.

Ifølge Bjercke vil produksjonen starte allerede på nyåret.

– De kommer til å starte produksjonen i første halvdel av januar. Dette vil bety store økonomiske verdier til byen Oslo, og det vil også skape mange nye arbeidsplasser for filmindustrien i byen, sier han.

Insentivordningen viktig

Dette blir den første filmen som tar i bruk den nye insentivordningen for film, hvor filmskapere kan få tilbake 25 prosent av påløpte kostnader i Norge.

I statsbudsjettet er det satt av 45 millioner kroner til ordningen som kulturminister Thorhild Widvey vil ha på plass 1. januar.

Produksjonsselskapet Universal var tidligere denne måneden i Oslo for å snakke med Hallstein Bjercke og kulturministeren. Der diskuterte dem detaljene rundt insentivordningen og hvordan det vil bli å spille inn filmen i Norge.

– Kombinasjonen med innføring av en insentivordning og arbeidet som er blitt gjort både lokalt i Oslo og av den nasjonale filmkommisjonen har fått til dette, sier Bjercke.

Målet oppnådd

Onsdag formiddag ble det nye byrådet i Oslo presentert, men Hallstein Bjercke rakk akkurat å oppfylle målet sitt om å få Snømannen til byen, før han overlot plassen sin til Rina Mariann Hansen (Ap).

– Jeg håpet å få til dette før jeg gikk av som kulturbyråd, så dette er naturligvis veldig hyggelig. Snømannen blir det første store prosjektet vi har fått til Oslo. Det er en kjempesvær produksjon, og en fjær i hatten for alle som jobbet med dette, sier han.

Michael Fassbender

HØYAKTUELL: Den irsk-tyske skuespilleren Michael Fassbender er aktuell for rollen som Harry Hole. Han har spilt i filmer som «Prometheus», «Inglourious Basterds» og er aktuell som Steve Jobs i «Steve Jobs».

Foto: Grant Lamos IV / Afp

Rebecca Ferguson på ryggen til Tom Cruise

HET POTET: Den svenske skuespilleren Rebecca Ferguson kan bli Fassbenders motspiller i Snømannen. Hun har blant annet spilt mot Tom Cruise i «Mission: Impossible – Rogue Nation».

Foto: Chiabella James
Når bestemte produksjonsselskapet å spille inn filmen i Oslo?

– I nær fortid. Det ble bestemt for få dager siden.

Fassbender og Ferguson

Hvem som skal spille privatetterforskeren Harry Hole er ikke bekreftet, men en av de heteste kandidatene er den 38 år gamle skuespilleren Michael Fassbender.

Han er kanskje mest kjent for sin rolle som slaveeieren Edward Epps i «12 Years A Slave» hvor han ble nominert til Oscar.

På fredag i forrige uke kom det også ubekreftede nyheter om at skuespillerinnen Rebecca Ferguson skal være i samtaler med produksjonsselskapet Working Title om å spille mot Michael Fassbender.

Kulturstrøm

  • Ei framsyning det er lett å anbefala

    – Kva gjer ein ikkje for å skjula at ein har gjort noko gale? Kva gjer ein ikkje for å lata som at alt er ok? Nett det speler Oddgeir Thune, Maria Blokhus og Kyrre Hellum godt og morosamt ut på Scene 3 ved Det Norske Teatret, skriv teaterkritikar Karen Frøsland Nystøyl om «Sudden death».

  • Cannes-pris til norsk regissør

    Marlene Emilie Lyngstad vant La Cinef-prisen under filmfestivalen i Cannes. Prisen deles ut til talenter fra filmskoler over hele verdenen. «Norwegian Offspring» er avgangsfilmen hennes og ble valgt ut fra 16 nominerte bidrag. Lyngstad har studert ved Den Danske Filmskole i København.

    Bilde tatt utenfor filmpalasset i Cannes før den berømte filmfestivalen startet.
    Foto: AFP