BBC sparker Clarkson

BBC bekrefter at Jeremy Clarkson får sparken fra «Top Gear». Det skjer etter en rekke kontroversielle episoder. BBC skriver nå at de måtte sende en av deres produsenter på legevakta etter at Clarkson både var voldelig og grov i språket.

Jeremy Clarkson
Foto: Matt Dunham / Ap

BBC bekreftet på Twitter i ettermiddag at Clarkson ikke får fornyet kontrakten sin.

–– Produsenten tok seg selv til legevakt etter en voldelig episode der Jeremy Clarkson hadde skjelt ut produsenten grovt og langvarig, skriver administrerende direktør i BBC, Tony Hall i en uttalelse.

Jeremy Clarkson er suspendert og vil nå ikke få fortsette i BBC. De tre siste episodene denne sesongen er lagt på vent av BBC, og en intern gransking har blitt gjennomført.

Fikk støtte av statsminister

Saken har engasjert bredt, og statsminister David Cameron har gått ut med en slags støtte til sin venn Clarkson:

– Han gleder og underholder så mange – inkludert mine barn, som ville bli knust om Clarkson ble tatt av lufta. Jeg håper partene kan finne ut av dette, fordi det er et strålende program, og han er et enormt talent, har Cameron sagt til BBC, og understreker at han ikke vil blande seg inn i hvordan den britiske allmennkringkasteren løser dette.

(Saken fortsetter under bildet)

BBC på Twitter om Clarkson

AVSKJEDSBREV: Dette er brevet BBC og direktør Tony Hall la ut onsdag ettermiddag. I brevet så kommer det fram at produsenten endte på legevakt etter en voldelig episode og langvarig utskjelling av Clarkson.

Foto: Faksimilie Twitter

Fikk siste advarsel

I fjor fikk Clarkson vite at han har brukt opp sine sjanser hos BBC og at jobben hans hang i en tynn tråd om han endte opp i flere kontroverser.

En internettkampanje for å få Clarkson tilbake på skjermen har fått over en million underskrifter.

Jakter erstatter

Videre i den skriftlige uttalelse fra BBC-sjef Tony Hall så står det at kanalen nå leter etter en erstatter av Jeremy Clarkson:

– BBC må nå søke etter å fornye «Top Gear» med tanke på 2016. Dette vil bli en stor utfordring og det er ikke noe poeng å late som noe annet. Vi skal også se på hvordan vi skal få ut de siste programmene i den pågående serien, skriver direktør Hall.

Dermed er det duka for ville spekulasjoner i britisk og internasjonale medier når BBC skal finne en erstatter til den kontroversielle men populære Jeremy Clarkson.

(Saka fortset under bildet)

Jeremy Clarkson

TULLER: Jeremy Clarkson tar ikke sparkingen fra BBC tyngre enn at han tuller med situasjonen på sin egen Twitter-profil.

Foto: Faksimile Twitter

Clarkson svarer på Twitter

Engelske medier rapporterer at Clarkson er i full gang med å finne seg en ny jobb og at han er svært ettertraktet. Det kan kanskje være noe av forklaringen for hans svar på Twitter over å få sparken. Der skriver han at han brukte å være programleder for Top Gear og har byttet profilbildet som viser at han kanskje ikke tar sparkingen så veldig tungt.

Kulturstrøm

 • Kraftsalve mot egen bransje

  – Vi må samarbeide med myndighetene for å beskytte noe som er mye viktigere enn teknologi; demokratiet. Det var her før oss, og det må eksistere og fungere etter oss, sier Brad Smith, president i Microsoft i et intervju med NPRs All Things Considered. Les hele saken i NRKBeta.

  Brad Smith
  Foto: GARY HE / Reuters/Scanpix
 • Jackson-dokumentar fikk Emmy-pris

  Dokumentarfilmen hvor den avdøde popstjernen Michael Jackson beskyldes for seksuelle overgrep, har fått Emmy-prisen for beste dokumentar. I filmen forteller to amerikanske menn om hvordan Jackson angivelig misbrukte dem da de var barn.

  Leaving neverland