Hopp til innhold

Beholder Michelin-stjernene

Alle de norske restaurantene beholder sine Michelin-stjerner. – Nå puster vi lettet ut, sier kjøkkensjefen på tostjernersrestauranten Maaemo.

Maaemo

Restaurant Maaemo og kjøkkensjef Esben Holmboe-Bang beholder sine to stjerner i Michelin-guiden.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

I dag har restaurantguiden til Michelin fordelt stjerner til det de mener er Europas beste restauranter.

Tre norske restauranter er tildelt til sammen fire stjerner i årets utgave av Michelin-guiden. Dermed er det ingen endring fra i fjor på hvilke norske restauranter som får den gjeve utmerkelsen.

Maaemo får to stjerner, mens Bagatelle og Statholdergaarden får én hver. I fjor fikk også Restaurant Oscarsgate en stjerne, men de har lagt ned siden sist.

Stolte og glade

Maaemo

Maaemo beholder sine to Michelin-stjerner, men kjøkkensjefen avviser at det blir noen feiring. – Nei, vi skal ha gjester i kveld og bruker resten av dagen til forberedelser på kjøkkenet, sier Espen Holmboe-Bang.

Foto: Marianne Rustad Carlsen, NRK

Kjøkkensjef Espen Holmboe-Bang sier til NRK.no at det er vanskelig å forvente noe som helst av Michelin-guiden, siden man aldri helt vet hva resultatet blir.

– Men nå puster vi lettet ut, og beskjeden var en forløsning her på kjøkkenet. Stemningen er i øyeblikket veldig god blant kjøkkenpersonalet, sier Holmboe-Bang.

– Dette bekrefter at vi er Norges beste restaurant, så det er vi veldig stolte og glade over, legger han til.

Da Maaemo sikret seg to stjerner på første forsøk i fjor, begynte bordbestillingene å tikke inn umiddelbart fra hele verden, og personellet måtte håndtere opp til 300 bestillinger i timen.

– Det er mulig vi får økt oppmerksomhet internasjonalt, men vi har et bredt register av norske og utenlandske kunder. Vi ønske alle velkommen til Maeemo, sier han.

Han sier at de kommer til å satse videre slik de har gjort til nå, slik at stjernene ikke vil endre noe for dem.

– Blir det tid til feiring nå?

– Nei, vi skal ha gjester i kveld og bruker resten av dagen til forberedelser på kjøkkenet, sier kjøkkensjefen.

I tillegg er tre norske restauranter tildelt utmerkelsen Bib Gourmand, nemlig Lille B, Restaurant Eik og Oro Bar & Grill. Dette er også uendret fra i fjor. Merket skal indikere at restauranten serverer vellaget mat til gunstig pris.

København best i Norden

Guiden tar for seg 44 byer i 20 europeiske land.

309 restauranter er tildelt én stjerne, 88 har to og 15 har tre ifølge årets guide. 11 av de 15 trestjernersrestaurantene ligger i Paris.

Se full oversikt her

Ifølge Michelin er København fortsatt restauranthovedstaden i Norden, med hele 15 stjerner fordelt på 13 restauranter. Restaurantene Geranium og Noma har to stjerner hver.

Sistnevnte restaurant har toppet britiske Restaurant Magazines sin liste over verdens beste restauranter tre år på rad.

Dette til tross for at 63 personer nylig ble syke av å spise der etter slurv med hygienen.

Stockholm har to tostjernersrestauranter, nemlig Frantzén/Lindeberg og Mathias Dahlgren-Matsalen. I tillegg har byen seks énstjernersrestauranter, mens Gøteborg har fem.

Med til sammen fem stjerner gjør også Helsinki det bedre enn Oslo. De kan skilte med én tostjernersrestaruant, nemlig Chez Dominique.

Kulturstrøm

  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)