NRK Meny
Normal

– Ingenting er glemt eller skjult

I kafé-bygget på Utøya kan du se sporene av tap. Nå skal nytt liv bringes inn, uten å forstyrre. AUF har fått hjelp fra internasjonalt hold i arbeidet for å skape et meningsfylt sted.

Eskil Pedersen, AUF-leder

AUF-leder Eskil Pedersen foran kafé-bygget på Utøya

AUF-leder Eskil Pedersen viser fram et Utøya i godvær til Alice Greenwald, direktør ved 911 Memorial Museum i New York.

Alice Greenwald

Alice Greenwald, direktør ved 911 Memorial Museum i New York

Hun er en av flere internasjonale fagfolk som AUF har rådført seg med i arbeidet for å skape et nytt og meningsfylt Utøya.

– Ground Zero på Manhattan i New York er svært forskjellig fra denne vakre øya i Norge. Likevel har de en ting felles. Begge steder finnes trangen til å huske hva som skjedde, løftet om aldri å glemme dem som ble drept og forsøket på å møte traumet med nytt liv, sier Greenwald.

Gipsengler og kulehull

Kafé-bygget på Utøya er pusset opp, men mange arr og steder som føles hellige for de etterlatte er bevart. En gipsengel, en blomsterbukett, en vakker tegning av en sommerfugl som noen har lagt på gulvet ved siden av et tent lys.

Ødelagt dør

En ødelagt dør i kafé-bygget forteller sin historie

Men det er også kulehull, arr og spor av tragedien som skjedde her 22. juli 2011.

– Det bør være et sted som hedrer de som ble drept, men som samtidig slipper inn lys og nytt liv. Det skal være et sted for læring og inspirasjon, like mye som for sorg, sier Greenwald. Hun har vært med på å skape flere minnesteder, i tillegg til 911 Memorial Museum i New York.

69 pilarer

AUF har brukt to år på å høre på innspill både fra nasjonalt og internasjonalt hold – Vi har holdt dørene åpne og vært i dialog med alle som er berørt av denne øyas historie og tragedie, sier AUF-leder Eskil Pedersen.

Resultatet er et forslag som ble presentert på Utøya mandag.

Minnested Utøya

Rundt det gamle kafé-bygget er det tenkt en konstruksjon av pilarer, 69 av dem skal holde taket oppe, en pilar for hvert menneske som ble drept

– Vi har tenkt oss at 500 pilarer skal omslutte det tidligere kafé-bygget, der mye av det opprinnelige er bevart. 69 av pilarene skal holde taket oppe. De representerer hver av ungdommene som ble drept.

De andre skal symbolisere alle ungdommene som var på øya 22. juli 2011.

Eskil Pedersen understreker at ingenting er skrevet i stein. – Det er et forslag og en god start, understreker han.

Slipper inn lys

Alice Greenwald liker forslaget godt.

– Det slipper inn lys og skaper luft. Vi får forståelse av å se. Ingenting er glemt eller gjemt. Vi må aldri glemme at dette stedet er hellig for dem som har mistet sine her, sier hun.

Flere kulturnyheter