Greie begreper
ASYLSØKER
Et juridisk begrep som brukes om en person som på egenhånd og uanmeldt ber myndighetene om anerkjennelse og beskyttelse som flyktning. Personen kalles asylsøker inntil søknaden er avgjort (UDI).
ETNISK MINORITET
”Etnisk” betyr kulturelle særtrekk ved en folkegruppe og ”minoritet” i mindretall.
Fler- og tokulturell
Begrepene beskriver mennesker som har bakgrunn fra flere kulturer, for eksempel barn av innvandrere, flyktninger eller foreldre med ulik etnisk bakgrunn.
FLYKTNING
I juridisk forstand omfatter begrepet overføringsflyktninger og asylsøkere som har fått innvilget politisk asyl eller oppholdstillatelse på humanitært grunnlag. I dagligtale brukes ordet om mennesker på flukt (UDI).
MAJORITET, MINORITET OG MINORITETSBAKGRUNN
Begrepsparet minoritet / majoritet (mindretall / flertall) er nøkternt og hensiktsmessig å bruke i mange sammenhenger. Mennesker kan tilhøre etniske, språklige, religiøse minoriteter eller – majoritet. Disse begrepene er mer anvendbare på dagens virkelighet enn ”innvandrer” og ”utenlandsk opprinnelse”.
MUSLIMER
Mennesker som har islam som religion. Karakteristikk som bør brukes på linje med ”kristen”, ”katolsk” osv når eligion er relevant. ”Norske muslimer” betegner muslimer som er bosatt i Norge.
NORSK-PAKISTANSK
er en saklig beskrivelse av mennesker med sammensatt bakgrunn. det er mest vanlig å bruke dette om barn av utenlandsfødte foreldre som er oppvokst i Norge, men det er heller ikke uvanlig at voksne som har bodd lenge i Norge betrakter seg som halvveis norske.
TOSPRÅKLIG
Se minoritetsbakgrunn
Vær varsom
EKSOTISK
Mange forbinder noe positivt med begrepet og det kan brukes subjektivt. Det er som regel ønskelig å være mer konkret. For eksempel istedenfor ”eksotisk” mat, si ”indisk” eller ”kinesisk”.
INNVANDRER
Begrepet beskriver ”en utenlandsfødt person, fast bosatt i Norge, som har utenlandsfødte foreldre” (Stortingsmelding 17). Dette er en nøktern og begrensende definisjon av innvandrerbegrepet som utelukker de mindre presise ”1. og 2. generasjons innvandrer”. Vi anbefaler begrenset bruk av ”innvandrer” fordi det i dagligtalen misbrukes til å omfatte langt flere enn dem som passer inn i definisjonen over.
IKKE-VESTLIG(Innvandrer)
Personer som har opprinnelse fra Asia, Afrika og Sør-Amerika. Vær mer presis når dette er mulig.
Mørkhudet, svart, hvit, brun
kan brukes når det er hensiktsmessig å beskrive en persons utseende så presist som mulig, for eksempel i en etterlysning.
NORSK STATSBORGER
er et juridisk begrep som er helt klart definert. det bør selvfølgelig bare brukes når statsborgerskap er relevant.
UTLENDING
bør bare brukes om turister og utenlandsfødte personer som ikke er fast bosatt i Norge. Statistisk Sentralbyrå opererer med en grense for fast bosetting ved seks måneder.
2.GENERASJON
Kortversjon av ”2. generasjons innvandrer”. Det er ikke korrekt å bruke dette om barn og ungdom som er født og har vokst opp i Norge. De har aldri innvandret. Begrepet virker ekskluderende. Et bedre alternativ vil ofte være ”minoritetsbakgrunn”.
Bør ikke brukes
FARGET/FARGERIK
er meningsløse begreper når de brukes om mennesker eller en forsamling av individer.
FREMMED-
- frykt
- kulturell (eller fjernkulturell)
- fiendtlig
- språklig
Disse begrepene er i utgangspunktet negative fordi de brukes til å skape distanse eller å ekskludere. De oppsto i ekstreme høyremiljøer på 80-tallet og fikk innpass i media. Begrepet ”fremmedfiendtlig” bør erstattes med ”fordomsfull” eller ”diskriminerende”.
Bruken av ”fremmedspråklig” om barn med et annet morsmål enn norsk bør erstattes av ”flerspråklig” eller ”tospråklig”, noe skoleetaten gjorde på 90-tallet. ”Fremmedspråk” brukes fortsatt om valg av undervisning i språk som fransk, tysk etc.
Etnisk opprinnelse er et meningsløst begrep. Vi har alle etnisk opprinnelse.
MUSLIMSK UTSEENDE
Muslimer i Norge kommer fra mange forskjellige land og ser svært forskjellige ut. Vær mer presis.
Utenlandsk bakgrunn, - opprinnelse
Helt upresist. Vær så konkret som mulig.
Utenlandsk utseende er et meningsløst begrep
Våre nye landsmenn brukes stort sett ironisk og anbefales ikke.