NRK Meny
Normal

Beethovens 9. symfoni på ny plate

Beethovens velkjente 9. symfoni spilles her på en ny plate med Cleveland symfoniorkester og kor. De dirigeres av sin egen sjefdirigent Franz Welser-Möst som har valgt en usentimental, begeistret Beethoven.

Cleveland symfoniorkester

Cleveland symfoniorkester.

Foto: Promo

Beethoven lar menneskestemmene klinge med i en symfoni for første gang. Teksten er Schillers - Ode til gleden. Her gjelder det noe jubelaktig, noe gledelig - ja noe mer enn det. Noe stort, Seid umschlungen, Millionen.

Barnslig og stor på en gang

Jeg har alltid sett for meg en uhorvelig mengde mennesker som klemmer hverandre. - Barnslig? Ja, det er igrunnen det Beethoven er. Vanvittig barnslig og helt stor og voksen på en gang. Så må det synges og spilles med glitrende barneøyne og voksenpatos på en gang. Jeg synes Cleveland-troppene leverer bra her.

Betinget godt

Solistkvartetten matcher hverandre i stemmeklang og trøkk. Den mest kjente er bass-barytonen René Pape.

Men der er tre andre satser. I første sats satser også dirigenten Welser-Möst på usentimental, frisk begeistring. Men et minus er den dumpe, litt lukkede klangen som er særlig skjemmende i fraseavslutninger med messing.

Andre satsen, Molto vivace, kunne også vært litt mer molto og av alt - mer glede, futt og fart.

Tredje sats, derimot, er langsomt syngende. På Adagio molto e cantabile synes jeg linjespillet blir flott dratt ut. Noen vil ha dette raskere, mer som en menneskesang. mens jeg liker kontrasten som skapes til den brusende finalen. Betinget god Beethoven fra Cleveland symfoniorkester & co.

Bud om noe særskilt

Ideen hadde Beethoven fått mange år før. Å bruke både kor og fire solister i en til nå instrumental genre som symfoni ga bud om noe særskilt. Det særskilte var teksten Ode til gleden - An die Freude - begeistringen over menneskehetens menneskelighet kanskje, seid umschlungen Millionen.