NRK Meny
Normal

Åpner for bedre sikt i Bjørvika

Byrådet gir etter for Riksantikvarens krav og åpner for lavere bebyggelse ved Middelalderparken i Oslo.

Lambda

Byrådsleder i Oslo åpner for lavere bebyggelse i Bjørvika.

Foto: HAV Eiendom

Riksantikvar Jørn Holme

Jørn Holme

Foto: Berit Roald / Scanpix

Riksantikvaren og Byrådet i Oslo møttes i dag ansikt til ansikt for å diskutere det nye Munchmuseet. På møtet kom det frem at byrådsleder nå er åpen for å diskutere plasseringen, samt å gjøre Kongsbakkeåpningen bredere.

– Dere går inn for at det kan bli lavere bebyggelse i området Kongsbakken?

– Det viktigste er at det blir bredere siktlinjer ut til Akershus. Da blir spørsmålet hvordan man ronderer uteområder, hvordan du legger opp bebyggelsen. Så skal vi ha en god prosess å sørge for at de interessene Riksantikvaren har utrykt for oss i dag blir ivaretatt, sier byrådsleder i Oslo, Stian Berger Røsland.

– Er dere åpne for å flytte på beliggenheten av Munchmuseet?

– Vi skal se på den nøyaktige plasseringen, sånn at vi kan ha en diskusjon om det. Men, i utgangspunktet mener jeg at den skal ligge på østsiden av operaen uten å skygge for operaen og sørge for at vi ikke sperrer siktlinjen andre steder.

Riksantikvaren er fornøyd

I november gikk riksantikvar Jørn Holme ut og krevde lavere bebyggelse i Bjørvika. I dag er Holme fornøyd med møtet, som han føler ble mer positivt enn forventet.

– Føler du at du har vunnet i dag?

– Vi har fått den tenkepausen som jeg ba om i høst. Jeg håper vi kan finne en løsning sammen med kommunen i løpet av dette halvåret, sier riksantikvar Jørn Holme.

Både Riksantikvaren og Byrådet i Oslo er helt klare på at Munchmuseet blir i Bjørvika. Det de skal snakke videre om er plassering av museet. Utsikten fra middelalderparken vil bli bevart.

Video nsps_upload_2010_1_15_10_7_43_789.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Kulturstrøm

 • 2600 bilder fra norske spillefilmer

  Nasjonalbiblioteket har digitalisert rundt 2600 stillbilder fra norske langfilmer før 1945, melder Rushprint og viser fram noen av godbitene. Vil du søke etter bilder selv kan du gjøre det her. På bildet i denne notisen ser du Per Aabel og Wenche Foss fra filmen «En herre med bart» fra 1942.

  Per Aabel og Wenche Foss i filmen: En herre med bart
  Foto: Nasjonalbiblioteket
 • Legende på Norges-besøk

  Pink Floyd-legenden Roger Waters var mandag på Nobels Fredssenter for diskutere politikk – og spille musikk. Publikum fikk seg også en aldri så liten musikalsk godbit da kvelden ble avrundet med en minikonsert fra den 74-årige musikklegenden. Etter planen skulle han bare spille én låt, men Waters serverte tre, og avsluttet å spille klassikeren «Mother» foran de 250 frammøtte (NTB).

 • Ny fargerik kolleksjon vises i dag

  For første gang på fire år viser klesdesigner Ingunn Birkeland fra Tvedestrand i dag en ny kolleksjon. Det skjer på Kunstnernes Hus under Oslo Runway 2018. Hvert plagg er unikt og er håndprodusert i Norge av designeren selv, skriver Agderposten.

  Ingunn Birkeland
  Foto: Grethe Kielland Jenssen / NRK