Beate Grimsrud er død

Forfatteren og regissøren døde 57 år gammel i Stockholm i dag etter en tids sykdom, opplyser forlaget.

Beate Grimsrud

Beate Grimsrud var forfatter, dramatiker og regissør. Siden 1984 har hun bodd i Södermalm i Stockholm.

Foto: Maja Hattvang / Cappelen Damm forlag

Grimsrud var forfatter, dramatiker og regissør. Hun ble født i Bærum, og har siden 1984 vært bosatt på Södermalm i Stockholm. Hun debuterte i 1990 med romanen Det er grenser for hva jeg ikke forstår, og utga sist Jeg foreslår at vi våkner i april 2020.

Grimsrud døde 1. juli i Stockholm etter en tids sykdom, opplyser forlaget Cappelen Damm i en pressemelding. Hun ble 57 år gammel.

Flere av bøkene hennes ble nominert til prestisjefulle priser. I 2010 ble hun nominert til Nordisk råds litteraturpris fra både Sverige og Norge med romanen En dåre fri. Med denne boka vant hun også den norske Kritikerprisen og Sveriges Radios romanpris.

I 2000 mottok hun Amandaprisen for dokumentarfilmen Noen spørsmål om boksing. Hun utga 13 bøker, og skrev dramatikk for scene, radioteater, TV-dokumentarer og spillefilmer.

Romanene hennes er oversatt til en rekke språk. Hun utga bøker på både svensk og norsk, innen mange sjangre.

– Beate Grimsrud var en av Norges mest originale forfattere. Hun lignet ingen andre. Hun kunne flette sammen virkelighet og fantasi, dag og drøm, til fortellinger som åpnet opp for helt nye tanker. Forfatterskapet hennes vil bli stående som ett av de spenstigste i moderne norsk litteratur, sier Anne Cathrine Straume, litteraturanmelder i NRK.

Straume trekker spesielt fram Grimsruds kreative språk.

– Språket hennes kjempet hele tiden etter å nå frem til en dypere form for erkjennelse. Hun kunne for eksempel skrive: «Gal kommer av å gale som en hane. Det betyr ikke at man ikke er riktig klok. Det betyr å prate annerledes» (fra romanen «En dåre fri»)

Laster Twitter-innhold

– Norge har mistet en stor forfatter. Som forlag har vi også mistet en kjær venn. Vi kommer til å savne de lange samtalene, stemmen i telefonen, latteren, fantasirikdommen og det årvåkne intellektet, sier John Erik Riley, redaksjonssjef i Cappelen Damm.

Kulturstrøm

 • Trump: Microsoft kan kjøpe TikTok

  USAs president Donald Trump sier mandag at han ikke har noe imot om amerikanske Microsoft kjøper opp det kinesisk-eide selskapet TikTok, melder Reuters. Forrige uke truet Trump med å forby TikTok i USA.

  TikTok
  Foto: Thomson Reuters
 • Få kvinnelige regissører

  Ny rapport viser at kun 22 prosent av regissørene av europeiske kinofilmer var kvinner. Bak rapporten står The European Audiovisual Observatory. De har sett på hvor mange kvinner som står bak film og TV-serier produsert i årene fra 2015 til 2018 og vist i 2018 og 2019. Det påvirker hvilke sexscener vi får se i film, mener regissør Erik Poppe.

 • «Frida» på toppen av lista

  Nina Grünfelds biografi om sin ukjente farmor var den mest solgte biografi- og memoar-utgivelsen i første halvår av 2020. Farmoren var tysk, jødisk, prostituert og mistenkt for spionasje da hun ble gravid. Sønnen Berthold kom til Norge som flyktning og ble en av våre mest kjente psykiatere.

  Nina Grünfeld og boka «Frida: Min ukjente famors krig»
  Foto: Johs. Bøe / Aschehoug/NRK