- BBQ er en unik måte å tilbrede kjøtte på. Du kan legge forholdsvis seigt og dårlig kjøtt på grillen og når det er ferdig er det godt og mørt, sier BBQ-entusiast Craig Whitson.
Med kjærlighet til den amerikanske måten å "grille" på, kom han til Norge fra Oklahoma som 26-åring. På sommerhalvåret er han stort sett å se med nesen i grillen. Da er det høysesong for grillmesteren.
Mat med eikesmak
BBQ er egentlig røyket kjøtt. Her fyres det med ved. Craig foretrekker eik.
- Det smaker kjempegodt av kjøttet når du fyrer med eikeved. Tresmaken i kjøtte er det som gjør dette til en delikatesse, sier han.
Røkt kjøtt
Temperaturen må ikke være over 110 grader. Da blir kjøttet grillet isteden for røyket. Det er viktig at røyken må gjennom kjøttet. Derfor brukes tildekte griller til BBQ. Man fyrer i den ene enden, legger maten i den andre og lar røyken slippe ut gjennom kjøttet.
- Amerikanerne har gjort BBQ til en kunst, men egentlig er det en praktisk måte å utnytte kjøttet på, selv de dårligste stykkene. Det er helst i sørstatene BBQ er utbredt. Der fyrer de med forskjellig vedtyper avhengi av hvilket kjøtt de har til rådighet. Dessuten er oppskriften på BBQ-sausen belagt med mye hemmelighetskremmeri, sier en engasjert spareribs-fantast.
- Men er det egentlig bedre enn grillet kjøtt da?
- Etter min smak, ja, men jeg sier ikke nei takk til en god, grillet biff.
Tar tid
I tillegg til den spesielle grillen tar BBQ lengre tid enn grilling. Varmen er mindre og man må regne med en 5-6 timer før kjøttet er ferdig.
- At man bruker hele ettermiddagen på å tilberede kjøttet er en del av sjarmen med BBQ, sier han.
- Hvor i verden har de best BBQ-mat?
- Det må være på Slicks i Muskogee, Oklahoma. Deres spareribs er fantastisk gode, forteller Craig Whitson til Reiseradioen.