BBC-veteranen Terry Wogan er død

Den folkekjære irsk-engelske programlederen og MGP-kommentatoren Sir Terry Wogan døde søndag, 77 år gammel.

Terry Wogan

NASJONALSKATT: Sir Terry Wogan var en institusjon i britisk TV og radio, og var gjennom flere tiår fast kommentator under Eurovision Song Contest. I 2005 ble han slått til ridder.

Foto: © POOL New / Reuters / Reuters

Ifølge en uttalelse fra Wogans familie døde den kjente programlederen søndag etter «en kort, men modig kamp mot kreften», melder BBC.

– En nasjonalskatt

Den irske programlederen og journalisten ble en institusjon i Storbritannia gjennom sin 50 år lange radio- og TV-karriere. BBC-sjef Tony Hall kaller Wogan «en nasjonalskatt».

Wogan ble først ble kjent for radioprogrammet «Wake Up To Wogan» på BBC, som han ledet gjennom flere tiår. Programmet var lenge det mest populære på britisk radio.

På TV-skjermen ledet han spørreprogrammer, talkshow og innsamlingsaksjoner, men ble kanskje mest kjent for sin syrlige og tørrvittige kommentering av Eurovision Song Contest gjennom flere tiår.

Hedres av Cameron

Wogans landsmann Graham Norton, som etterfulgte ham som Eurovision-kommentator i 2009, skriver på Twitter at Wogan viste ham at det var mulig for en ung, irsk gutt å lykkes.

Laster Twitter-innhold

Statsminister David Cameron sier i en uttalelse at «Storbritannia har mistet et enormt talent, noen millioner følte var deres egne, spesielle venn».

Wogan ble slått til ridder i 2005. Han etterlater seg kone og tre voksne barn.

Kulturstrøm

 • Stargate solgte låtkataloger

  Hitmakerne Tor Hermansen og Mikkel Eriksen har solgt rettighetene til låter de har laget for artister som Rihanna, Katy Perry og Beyoncé, ifølge Billboard. Marte Thorsby i den internasjonale plateselskap-foreningen Ifpi, bekrefter dette overfor DN. Det dreier seg om duoens andeler av en rekke berømte sanger fordelt på to kataloger. Katalogene skal fortsatt forvaltes av Sony/ATV Music Publishing. Kjøpssummen som selskapet Shamrock Capital har gitt, er ikke kjent. Da Stargate flyttet til Los Angeles i 2016, gikk duoen over fra å skrive låter fra A til Å, til å heller lage grunnleggende melodiske skisser, og deretter involvere vokalister, andre musikere og produsenter.

  Stargate
  Foto: Hilde Grande / NRK
 • Kamp mot seksuell trakassering

  Kulturlivet har gått sammen om å formulere etiske retningslinjer for å bekjempe seksuell trakassering, skriver Musikkultur. «Nulltoleranse for seksuell trakassering på våre arbeidsplasser» er hovedbudskapet i retningslinjene, som er laget av 17 institusjoner og organisasjoner fra film-, TV-, spill- og scenekunstbransjen. Les retningslinjene.

 • Russisk regissør for retten

  Kirill Serebrennikov står tiltalt bak lukkede dører onsdag, etter over ett år i husarrest. Serebrennikov er tiltalt for underslag av flere millioner kroner fra den russiske staten. Han sier selv at anklagen er absurd og at pengene gikk til teaterproduksjoner. Serebrennikovs støttespillere mener saken er et forsøk fra myndighetene på å begrense kunstnerisk frihet.

  Kirill Serebrennikov
  Foto: VASILY MAXIMOV / AFP