BBC-veteranen Terry Wogan er død

Den folkekjære irsk-engelske programlederen og MGP-kommentatoren Sir Terry Wogan døde søndag, 77 år gammel.

Terry Wogan

NASJONALSKATT: Sir Terry Wogan var en institusjon i britisk TV og radio, og var gjennom flere tiår fast kommentator under Eurovision Song Contest. I 2005 ble han slått til ridder.

Foto: © POOL New / Reuters / Reuters

Ifølge en uttalelse fra Wogans familie døde den kjente programlederen søndag etter «en kort, men modig kamp mot kreften», melder BBC.

– En nasjonalskatt

Den irske programlederen og journalisten ble en institusjon i Storbritannia gjennom sin 50 år lange radio- og TV-karriere. BBC-sjef Tony Hall kaller Wogan «en nasjonalskatt».

Wogan ble først ble kjent for radioprogrammet «Wake Up To Wogan» på BBC, som han ledet gjennom flere tiår. Programmet var lenge det mest populære på britisk radio.

På TV-skjermen ledet han spørreprogrammer, talkshow og innsamlingsaksjoner, men ble kanskje mest kjent for sin syrlige og tørrvittige kommentering av Eurovision Song Contest gjennom flere tiår.

Hedres av Cameron

Wogans landsmann Graham Norton, som etterfulgte ham som Eurovision-kommentator i 2009, skriver på Twitter at Wogan viste ham at det var mulig for en ung, irsk gutt å lykkes.

Laster Twitter-innhold

Statsminister David Cameron sier i en uttalelse at «Storbritannia har mistet et enormt talent, noen millioner følte var deres egne, spesielle venn».

Wogan ble slått til ridder i 2005. Han etterlater seg kone og tre voksne barn.

Kulturstrøm

 • Kunne Stonehenge bli bygget slik?

  Forskerne ved Massachusetts Institute of Technology (MIT) har eksperimentert med gigantiske betong-strukturer på opptil 25 tonn som kan flyttes for hånd. Muligens var det kunnskap om balanse som gjorde at oldtidens ingeniører kunne reise gigantiske Stonehenge og steinstøttene på Påskeøya lenge før kranene ble oppfunnet, skriver Gizmodo.

 • AI-kanal for death metal 24/7

  Dadabots er navnet på YouTube–kanalen som sender teknisk death metal live døgnet rundt og planlegger å gjøre det til evig tid. Musikkteknologene CJ Carr og Zack Zurowski vil vise at maskinlæring kan skape musikk på nye måter ved å imitere band, forklarer de i Motherboard (som er magasinet Vice sin plattform for teknologi og forskning).

 • Nazipropaganda på Stiklestad

  – Det henger nok sammen med at det var dagens for Adolf Hitlers fødsel i går, sier Stein Iver Skjørholm til NRK. Han oppdaget de nynazistiske plakatene ved Olavsstøtta 20. april. Høyreekstrem propaganda er også spredd andre steder i Europa, på plakater og i kjedebrev på WhatsApp, skriver BuzzFeed.

  Nazipropaganda på Stiklestad
  Foto: Stein Iver Skjørholm / Facebook