BBC beklager atomspøk overfor Japan

Stephen Fry kalte et japansk atombombe-offer «verdens heldigste mann» under et quiz-show. Nå er uttalelsen beklaget overfor den japanske ambassaden.

Stephen Fry

Komiker Stephen Fry ble upopulær hos japanske seere da han spøkte med bombingen av Hiroshima og Nagasaki.

Foto: RDF Int

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Yamaguchi, som døde i fjor 93 år gammel, er den eneste personen man vet om som har overlevd atombombingen av både Hiroshima og – tre dager etter – Nagasaki under Andre verdenskrig.

Dette mente altså den populære komikeren Stephen Fry og hans panel, bestående av blant annet komikerne Alan Davis og Rob Brydon, gjorde ham til verdens heldigste mann, noe som fikk japanere til å reagere, ifølge The Telegraph.

Over 200 000 omkom

Over 200 000 mennesker omkom under de alliertes bombing av de to japanske byene, og mange av de som overlevde og deres etterkommere har slitt med senskader som kreft og misdannelser.

Umiddelbart etter at showet, «QI», gikk på TV i desember, mottok diplomater ved den japanske ambassaden i London klager, og det var ambassaden som tok kontakt med TV-selskapet – og som nå har fått skriftlig beklagelse fra BBC.

Les også: Tankevekkende fra Stephen Fry

– Forstår reaksjonene

– «QI» forsøker å ikke komme på kant med personene eller sakene det tar for seg, sier en talsmann for BBC til The Telegraph.

– Vi forstår at japanske seere ikke følte det riktig at vi spøkte med denne sensitive saken i programmet.

Også produksjonsselskapet bak «QI» har beklaget uttalelsen overfor den japanske ambassaden.

Kulturstrøm