Hopp til innhold

Barnet, Babylon og Medusas hode

I denne radiodokumentaren skal vi høre historien om et barn som skal begynne på skolen, flettet sammen med den greske myten om Persevs og det babylonske diktet om Gilgamesj.

Barnet Babylon og Medusas hode
Foto: NRK

En radiodokumentar om å erobre verden

I fortellingene om Gilgamesj og Persevs drar hovedpersonene fra sin mor, ut i verden, for å kjempe mot den ubegripelige ondskapen – uhyret. De møter arroganse, forakt og maktsyke underveis, og de vender seierrike hjem. Men Gilgamesj prøver også å vinne over døden. Han må innse at all hans kamp og søken er forgjeves, dødens virkelighet må alle mennesker kjempe med – og tape overfor.

Tanken om at mytene og eventyrene har overlevd gjennom tidene fordi de formidler grunnleggende innsikt i kreftene i menneskesinnet – og hvordan man skal hanskes med disse kreftene – er utgangspunkt for dette programmet.

Før den første skoledagen

Disse historiene er knyttet sammen med den konkrete historien om et 7 år gammelt barn som skal begynne på skolen og lære å beherske skriftspråket. Programmet inneholder scener fra hverdagslivet når barnet klipper håret før skolestart, når hun pakker ranselen og gjør de første leksene. Hun skal erobre verden, men har hun fått med seg det hun trenger for å lykkes?

Kong Gilgamesj

Fragmenter av sagnene om kong Gilgamesj er funnet over hele Lille-Asia, som biter av leirtavler med kileskrift. Helten Gilgamesj kalles «Han som så alt». Han klarte å nedkjempe uhyret Humbaba og felle Det Onde Tre, men han sto igjen med de avgjørende spørsmålene om menneskets eksistens. Hva var målet for kampen og den stadige strid? Hva var meningen med det hele?

Persevs kamp mot Medusa

Medusas hode.
Foto: NRK

Myten om Persevs kamp mot Medusa, uhyret som har ormer på hodet i stedet for hår, er en tradisjonell heltehistorie. Angsten for å bli utsatt for kong Polydektes forakt er en grunnleggende drivkraft for Persevs. Han vil redde sin mor, og han klarer det fordi han har grunnleggende tillit til dem han treffer på sin reise ut i verden, og han tar imot hjelp fra dem. Han er entusiastisk og snarrådig.

Barnet og fortellingene

Barnet som skal begynne på skolen er fra før av fortrolig med eventyrene om Espen Askeladd. Hun har hørt eventyrene om Espen Askeladd som drar hjemmefra, slåss med trollene og vinner prinsessen. De to brødrene hans, Per og Pål, forakter alt de finner og alle de treffer. «Æsj, kast den!» sier de hver gang Espen Askeladd finner noe tilsynelatende ubrukelig, som han tar med seg i sekken sin. Men det er nettopp disse tingene han får bruk for i kampen.

I ukene før hun skal begynne på skolen, leser moren en barneversjon av myten om Persevs for henne på sengekanten, barnet lever seg inn i historien, i Persevs angst for fornedrelsen – og hans seier.

Tankene og stemningen fra verdens eldste dikt om Gilgamesj, «Mennesket som ville herske over sin skjebne» ligger under hele programmet.

Barnet, Babylon og Medusas hode

En radiodokumentar om å erobre verden

av Berit Hedemann.

Teknisk regi: Kåre Johan Lund.

NRK P2:

  • Lørdag 6. september kl 10:03 og
  • søndag 7. september kl 21:03.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober