Barnefilmene skal redde kinoåret

Etter en laber kinovår håper norsk filmbransje at populære barnefilmer skal redde kinoåret 2015. – For mange norske barnefilmer baserer seg på etablerte merkevarer, mener filmkritiker Kjetil Lismoen.

Doktor Proktors prompepulver

VENDER TILBAKE: Doktor Proktors prompepulver trakk mange publikummere, og i høst kommer Doktor Proktors tidsbadekar på kino.

Foto: Maipo Film AS

I dag lanserte Norsk filminstitutt (NFI) årets norske filmhøst. Foruten storsatsingen Bølgen som har premiere 28. august, domineres listen av trygge barnefilmer.

Blant dem er Karsten og Petra på safari, Knutsen & Ludvigsen og den fæle Rasputin, Doktor Proktors tidsbadekar, Julekongen – Full rustning samt Solan og Ludvig – Herfra til Flåklypa.

Barnefilmer er ofte filmene som trekker aller mest publikum til kinosalen.

– Det blir en sterk og spennende filmhøst. Mange av filmene burde nå ut til et bredt publikum, sier Sindre Guldvog, direktør i NFI.

Les også:

Sindre Guldvog

SPENT: Sindre Guldvog i NFI tror høstens lanseringer vil nå et stort kinopublikum.

Foto: Jarl nymo / NRK

Svakt kinoår hittil

Hittil i år har norske kinofilmer oppnådd svært dårlige besøkstall, med en markedsandel på kun 3,8 prosent.

Først i høst kommer de største filmsatsingene på kinolerettet – og det i løpet av en periode på kun fire måneder.

– Det er opp til produsentene å bestemme når de lanserer filmene, men når så mange kommer på kort tid, blir det hard konkurranse dem imellom. I en optimal verden tror jeg en ville tjent på å spre filmpremierene bedre, sier Sindre Guldvog.

Det er Kjetil Lismoen, redaktør for Rushprint og filmkritiker for Aftenposten, enig i.

– Produsentene har funnet ut at filmhøsten stort sett lønner seg, og norske barnefamilier har nærmest et umettelig behov for norsk barnefilm,sier han.

I Falun tapar eg jo ein medalje på grunn avslutningsferdigheitene mine. Ikkje fordi eg var sliten. Eg har jo eigentleg ikkje noko val om skal eg kunne hevde meg i fellesstart.

Didrik Tønseth
Kjetil Lismoen

KRITISK: Filmkritiker og redaktør Kjetil Lismoen frykter for mangfoldet av norsk film.

Etterlyser nye fortellinger

Lismoen tror barnefilmene vil bidra til at filmåret blir godt – økonomisk sett.

– Men hvorvidt filmåret blir godt kunstnerisk eller med tanke på variasjon, gjenstår å se, sier han.

Lages det for få originale barnefilmer i Norge?

– Definitivt. Det er for mye safing og barnefilmer som baserer seg på etablerte merkevarer. Vi må kunne forføre yngre generasjoner med nye fortellinger, sier Lismoen.

Les også:

Karsten og Petra/Doktor Proktor

BOKBASERT: Både Karsten og Petra-filmene og Doktor Proktor-filmene er basert på bøker, skrevet av henholdsvis Tor Åge Bringsværd og Jo Nesbø.

Foto: Filmweb

– Står seg godt alene

Cornelia Boysen fra Maipo Film har blant annet produsert Doktor Proktor og Flåklypa, er ikke bekymret for mangfoldet og synes det er positivt med mange barnefilmer.

– Jeg tror god film avler et stort publikum, og at flere suksesser er bra for norsk film.

– Er det problematisk at flere norske storfilmer kommer samtidig?

– Nei. Dette er sterke prosjekter som står seg godt alene. Det er alltid marked for norske familiefilmer blant det norske kinopublikummet.

Cornelia Boysen

POSITIV: Produsent Cornelia Boyesen mener de mange barnefilmene styrker norsk film.

Foto: Jarl Nymo / NRK

Kulturstrøm

 • Annie til topps i USA

  Den bergenske artisten Anna Lilia Berge Strand, bedre kjent som Annie, har en låt som er samplet på produsenten Metro Boomin sin nye plate. Det dreier seg om «Anthonio» fra 2009. I Metro Boomin sin versjon har den fått tittelen «Overdue» med rap av Travis Scott, skriver VG. Metro Boomin topper denne uken Billboard 200 i USA med den nye platen.

  Annie, alias Anne Lilia Berge Strand 2004
  Foto: Aas, Erlend / SCANPIX
 • Zombieskryt fra Stephen King

  «Akkurat når du trodde at zombiegenren var gått tørr, kommer en fantastisk film av Dominique Rocher kalt «The Night Eats the World».» (eng. tittel)

  Det skriver grøsserkongen Stephen King i en twittermelding. Det er Anders Danielsen Lie som har hovedrollen i filmen, som er franskspråklig. Den norske skuespilleren var raskt ute med å kvittere med en twitter-takk.

  Twittermelding fra Stephen King