NRK Meny
Normal

Barnefilmene skal redde kinoåret

Etter en laber kinovår håper norsk filmbransje at populære barnefilmer skal redde kinoåret 2015. – For mange norske barnefilmer baserer seg på etablerte merkevarer, mener filmkritiker Kjetil Lismoen.

Doktor Proktors prompepulver

VENDER TILBAKE: Doktor Proktors prompepulver trakk mange publikummere, og i høst kommer Doktor Proktors tidsbadekar på kino.

Foto: Maipo Film AS

I dag lanserte Norsk filminstitutt (NFI) årets norske filmhøst. Foruten storsatsingen Bølgen som har premiere 28. august, domineres listen av trygge barnefilmer.

Blant dem er Karsten og Petra på safari, Knutsen & Ludvigsen og den fæle Rasputin, Doktor Proktors tidsbadekar, Julekongen – Full rustning samt Solan og Ludvig – Herfra til Flåklypa.

Barnefilmer er ofte filmene som trekker aller mest publikum til kinosalen.

– Det blir en sterk og spennende filmhøst. Mange av filmene burde nå ut til et bredt publikum, sier Sindre Guldvog, direktør i NFI.

Les også:

Sindre Guldvog

SPENT: Sindre Guldvog i NFI tror høstens lanseringer vil nå et stort kinopublikum.

Foto: Jarl nymo / NRK

Svakt kinoår hittil

Hittil i år har norske kinofilmer oppnådd svært dårlige besøkstall, med en markedsandel på kun 3,8 prosent.

Først i høst kommer de største filmsatsingene på kinolerettet – og det i løpet av en periode på kun fire måneder.

– Det er opp til produsentene å bestemme når de lanserer filmene, men når så mange kommer på kort tid, blir det hard konkurranse dem imellom. I en optimal verden tror jeg en ville tjent på å spre filmpremierene bedre, sier Sindre Guldvog.

Det er Kjetil Lismoen, redaktør for Rushprint og filmkritiker for Aftenposten, enig i.

– Produsentene har funnet ut at filmhøsten stort sett lønner seg, og norske barnefamilier har nærmest et umettelig behov for norsk barnefilm,sier han.

I Falun tapar eg jo ein medalje på grunn avslutningsferdigheitene mine. Ikkje fordi eg var sliten. Eg har jo eigentleg ikkje noko val om skal eg kunne hevde meg i fellesstart.

Didrik Tønseth
Kjetil Lismoen

KRITISK: Filmkritiker og redaktør Kjetil Lismoen frykter for mangfoldet av norsk film.

Etterlyser nye fortellinger

Lismoen tror barnefilmene vil bidra til at filmåret blir godt – økonomisk sett.

– Men hvorvidt filmåret blir godt kunstnerisk eller med tanke på variasjon, gjenstår å se, sier han.

Lages det for få originale barnefilmer i Norge?

– Definitivt. Det er for mye safing og barnefilmer som baserer seg på etablerte merkevarer. Vi må kunne forføre yngre generasjoner med nye fortellinger, sier Lismoen.

Les også:

Karsten og Petra/Doktor Proktor

BOKBASERT: Både Karsten og Petra-filmene og Doktor Proktor-filmene er basert på bøker, skrevet av henholdsvis Tor Åge Bringsværd og Jo Nesbø.

Foto: Filmweb

– Står seg godt alene

Cornelia Boysen fra Maipo Film har blant annet produsert Doktor Proktor og Flåklypa, er ikke bekymret for mangfoldet og synes det er positivt med mange barnefilmer.

– Jeg tror god film avler et stort publikum, og at flere suksesser er bra for norsk film.

– Er det problematisk at flere norske storfilmer kommer samtidig?

– Nei. Dette er sterke prosjekter som står seg godt alene. Det er alltid marked for norske familiefilmer blant det norske kinopublikummet.

Cornelia Boysen

POSITIV: Produsent Cornelia Boyesen mener de mange barnefilmene styrker norsk film.

Foto: Jarl Nymo / NRK

Kulturstrøm

  • Se NRKs dokumentar om Pushwagner

    I 2008 fikk Pushwagner mer enn ti henvendelser fra produsenter som ville lage dokumentar om kunstneren. Mannen som hadde mistet alt, og som ingen trodde ville kunne reise seg igjen. Men i 2008 skjer det ingen trodde var mulig, Pushwagner fikk sitt internasjonale gjennombrudd. NRK-regissør Kristin Rosenløw Eeg fulgte ham gjennom dette fantastiske året.

  • Maler for åpen scene

    I hele april har ni kunstnere fra ulike steder i verden bodd sammen og hatt Galleri Ramfjord i Oslo som sitt atelier. Anledningen for kunstmønstringa er galleriets 20-årsjubileum, forteller innehaver og daglig leder Elisabeth Ramfjord. I galleriets åpningstid kan besøkene kan se kunstnerne i arbeid, og resultatene kan sees i utstilling fra 5.–20. mai.(NTB)

    Laster Instagram-innhold