Tysker spiller i norsk barnefilm: – Bestefar var ung nazist

Barn rømmer fra tyskere i barnefilmen «Flukten over grensen». En ung, tysk skuespiller spiller soldaten Hermann. I virkeligheten var bestefaren hans medlem av Hitlerjugend, ungdomsorganisasjonen til det tyske nazipartiet.

Innspilling av filmen "Flukten over grensen"

Flere av soldatene i den nye norske barnefilmen spilles av tyskere. Den har premiere vinteren 2020.

Foto: Arild Sandsvik / NRK

– Bestefars generasjon er i ferd med å dø ut. De opplevde nazistenes propaganda og hjernevask. Derfor er det viktig å fortelle denne historien på nytt, selv i en barnefilm, sier Luke Niete.

Luke Niete
Foto: Arild Sandsvik / NRK

– De unge trenger å høre om krigen for å hindre at det skjer igjen. De samme kreftene er på frammarsj i mange land, også Tyskland, sier den tyske skuespilleren. I filmen «Flukten over grensen» spiller han det han kaller «den gode nazisten»Hermann. En ung soldat som er tvunget inn i hæren mot sin vilje.

– Flukt på liv og død

Det er over seks år siden Maja Lunde skrev manus til filmen, og det har tatt tid å finansiere den. Den handler om fire barn som rømmer til Sverige i 1942, to av dem er jøder. Det blir en flukt på liv og død.

"Flukten over grensen" er en barnefilm om barn på flukt under andre verdenskrig. Manusforfatter er Maja Lunde

"Flukten over grensen" er en barnefilm om barn på flukt under andre verdenskrig. Manusforfatter er Maja Lunde

– Alle spennende historier om flukt i eget land under andre verdenskrig er skrevet for ungdom og voksne. Jeg ville skrive for barn, sier Maja Lunde. I påvente av film, skrev hun barneboka «Over grensen».

Bo Lindquist-Ellingsen, Samson Steine, Bianca Ghilardi-Hellsten og Anna Sofie Skarholt

Barna hviler i lyngen mellom opptakene. «Flukten over grensen» er den første norske barnefilmen om temaet. Skuespillerne er: Bo Lindquist-Ellingsen, Samson Steine, Bianca Ghilardi-Hellsten og Anna Sofie Skarholt

Foto: Arild Sandsvik / NRK

– Barn på flukt, rasisme og nazisme, er dessverre like aktuelt i dag, sier Lunde. Hun besøker innspillingen i en skog i Maridalen utenfor Oslo.

Fire barn, alle i klær fra krigsårene, lever seg inn i historien, som er inspirert av historiske hendelser. Anna Sofie Skarholt fra Oslo er 11 år.

– Ta godt imot dem

– Det er jo fortsatt barn som er på flukt fra andre land. Det er viktig at vi tar imot dem på samme gode måte som svenskene gjorde mot oss, sier hun.

Anna Sofie Skarholt og Bianca Ghilardi-Hellsten

Det blir lange dager og mye venting. Bianca Ghilardi-Hellsten, som spiller Sarah, og Anna Sofie Skarholt, som spiller Gerda, i en pause.

Foto: Arild Sandsvik / NRK

Det er Maipo Film som produserer, Johanne Helgeland er regissør. Da Maja Lunde og medforfatter Espen Torkildsen ba henne lese manus for flere år siden, tenkte hun:

– Oi så spennende. Dette kan jeg jo ikke si nei til!

Hun er mektig imponert over barneskuespillerne.

Johanne Helgeland

Regissør Johanne Helgeland i aksjon i skogen.

Foto: Arild Sandsvik / NRK

– Historien er både fartsfylt og emosjonell.

Den er inspirert av historiske hendelser. Det handler om frykt, tillit og vennskap, og om stort mot hos små mennesker. – Barna er i handlingen hele filmen igjennom, så det er både krevende og utfordrende, sier Helgeland.

Klær anno 1942

De hopper opp og ned for å holde varmen, De skifter fra klær anno 1942 til tykke boblejakker mellom opptakene.

Samson Steine

Samson Steine, 11 år og fra Slependen, vil gjerne fortsette som skuespiller i fremtiden.

Foto: Arild Sandsvik / NRK

Nøtter og varm drikke står på en stubbe, lunsj får de i et varmetelt. De unge skuespillerne er enige om at det kan være litt slitsomt, men aller mest er det spennende og morsomt.

Samson Steine, som spiller Daniel i filmen, liker å være skuespiller. – Jeg kan godt tenke meg å fortsette med det, sier han. Boka «Over grensen» har han lest, vinteren 2020 blir det premiere på filmen.

Kulturstrøm

  • Baldwin sier han ikke trakk av

    Hollywood-stjernen Alec Baldwin har for første gang latt seg intervjue om hendelsen der han skjøt og drepte en filmfotograf under en innspillingen av filmen «Rust». ABC har sluppet en kort video på Twitter der Baldwin sier at han ikke trakk av våpnet. I videoen kan man se en tydelig preget Baldwin som gråter. Intervjuet skal sendes torsdag kveld, amerikansk tid.

  • Mozartkulekonkurs i Saltzburg

    Den ærverdige sjokoladeprodusenten Salzburg Schokolade begjærer nå konkurs. Firmaet har eksistert siden 1800-tallet og lanserte den ikoniske "Mirabell Mozartkugel"-sjokoladen i 1948. Nå mister 140 arbeidere i Mozart-byen jobben, skriver nettstedet The Mayor. Imidlertid vil Mozartkuler fortsatt bli produsert av andre sjokolademerker, ettersom de ikke er opphavsrettslig beskyttet.

  • «Hodejegerne» blir norsk TV-serie

    TV 2 lager en ny stor TV-serie basert på Jo Nesbøs roman «Hodejegerne». I serien spilles hodejegeren Roger Brown av Axel Bøyum, er kjent fra serier som «Heksejakt» og «Heimebane». Serien blir en av kanalens storsatsinger i 2022 , melder VG.