Hopp til innhold

Barnefamilier rasende på NRK3

Utskjelt britisk Youtube-program viste grove videoer rett etter barne-tv. NRK beklager glippen. Se videoen - og døm selv.

Rude Tube

«'Rude TV' er totalt uegnet for små barn, som nettopp har avsluttet vanlig lørdagsbarne-tv. Det vises klipp med vold, spy og fyll!», skrev en innsender på e-post til NRKs publikumsservice i helgen.

Nrk.no skrev onsdag om TV-programmet Rude Tube, som hadde première på NRK3 lørdag i forrige uke. Programmet er kritikerslaktet i opphavslandet Storbritannia, men har hatt gode seertall, til tross for at serien er plassert etter det såkalte vannskillet, tidspunktet som regnes som en grense for når skadelige og upassende programmer kan vises på TV.

LES OGSÅ: Utskjelt TV-serie gir deg det verste fra Youtube

Programmene henter kjente og ukjente klipp ut fra Youtube, og presenterer dem som en slags «Americas Funniest Home Videos», men med en langt skarpere tone. Hver episode følger et tema, som lørdag var «Dårlig oppførsel».

Det viste til dels grove videoer av kvinner som lagde lyder med kjønnsorganet, mennesker og dyr som kastet opp og barn som spiser avføring.

«Totalt uegnet»

Serien var opprinnelig programsatt klokka 19.30, rett etter barnekanalen NRK Supers siste program. Flere har reagert, og klagd til NRKs publikumsservice.

«HVA har dette budskapet å gjøre kl 19.30 på en lørdagskveld på "trygge NRK" ? Jeg kjenner jeg er så rasende, hva er det dere ønsker å servere våre barn?? Jeg kan nesten ikke tro dette. Hvilket samfunn ønsker dere å bidra til? Jeg kjenner at dette går så langt over streken at jeg vurderer å oppfordre barna mine til å se på Disney kanalene og kun de. Jeg er bare så målløs.», skriver en annen.

– En glipp

Andreas Seierstad, kanalansvarlig for NRK3, mener det har skjedd en glipp i programsettingen og tar ansvar for det.

– Dette er ikke en vanlig lørdagskveld for oss. Serien hadde fått aldersbedømming basert på noen av episodene vi så, som også var langt mer harmløse enn det som dukket opp i den første episoden, sier Seierstad til nrk.no.

– Hvorfor var det programsatt så tidlig?

– Den redaksjonelle utvelgelsen av Youtube-videoene virket spennende, og vi så over programmene vi fikk til gjennomsyn på DVD. De virket greie, men vi ble fortalt at kvaliteten ville være høyere på masterbåndene vi bruker til sending, sier han.

SE FØRSTE AVSNITT HER - OG DØM SELV

– Rutinene sitter i 99 prosent av tilfellene, og det er bare å beklage til de som følte seg støtt, sier Seierstad.

Flyttes til nærmere midnatt

På bakgrunn av klagene og en vurdering av kvaliteten på programmene blir programmet nå flyttet til over midnatt lørdag, med reprise rundt halv tolv på kvelden søndag.

Men førstkommende lørdag vil programmet bli sendt som vanlig halv åtte. Uten at foreldrene trenger å frykte Youtube-sjokk i stua.


– Den neste episoden er fullstendig harmløs, og vi får se flere artige videoer, blant dem norske Lasse og hans menneskelige beatbox, sier Seierstad.

Hva synes du? Er det for grovt? Si din mening i kommentarfeltene under.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober