Hopp til innhold

- Skarpe obervasjoner

Sverre Henmo er tildelt Litteraturprisen 2008 for "Natt på Frognerbadet".

Sverre Henmo

Sverre Henmo vant Litteraturprisen 2008 for 'Natt på Frognerbadet'.

Foto: Gyldendal/Jo Michael

Natt på Frognerbadet av Sverre Henmo

'Natt på Frognerbadet' av Sverre Henmo.

Foto: Exil Design

Kultur- og kirkedepartementets årlige priser for barne- og ungdomslitteratur deles ut fredag 20. mars av kulturminister Trond Giske. I alt skulle 280.000 kroner deles mellom prisvinnerne.

Sverre Henmo stakk av med Litteraturprisen 2008 for "Natt på Frognerbadet", som handler om Simon. Han er en av gutta, inntil han blir forelsket i Petra. Hvorfor liker ikke de andre guttene henne? Har Simon misforstått?

- Skarpe observasjoner av mennesker, miljøer og relasjoner, gjengitt i et nyansert språk og med stor varme og humor, står det i juryens begrunnelse om "Natt på Frognerbadet", som kom ut på Gyldendal i fjor. Prisen er på 60.000 kroner.

- Ligger mye i detaljene

Vinner av Bildebokprisen 2008 ble forfatter Stein Erik Lunde og illustratør Øyvind Torseter for "Eg kan ikkje sove no" (Samlaget). Prisen er på 60.000 kroner og deles mellom forfatter og illustratør.

Eg kan ikkje sove no

'Eg kan ikkje sove no' av Stein Erik Lunde og Øyvind Torseter.

Foto: Samlaget

- Teksten og illustrasjonene kommuniserer og utfyller hverandre til en rik, sammensatt og gjennomført helhet der mye ligger i detaljene, skriver juryen.

Fagbokprisen 2008 på 50.000 kroner gikk til Ivo de Figueiredo for "Støv. En bok om Henrik Wergeland" (Aschehoug).

- de Figueiredo befester sin posisjon som en særegen og kvalitetssikker fagbokforfatter for barn og unge. Med sentrale stikkord formet som lenker og noder knytter han trådene i Wergelands forfatterskap på en spennende måte, og skaper knagger som dagens ungdom kan relatere seg til, mener juryen.

Beste debutant

Vinner av Debutantprisen 2008 ble Kari Stai for "Jakob og Neikob" (Samlaget), Thore Hansen vant Illustrasjonsprisen 2008 for illustrasjonene til Line Hagerups "Verdens største gorilla og andre rim" (Cappelen Damm) og Thomas Lundbo fikk Oversetterprisen 2008 for oversettelsen av Faïza Guènes "Kiffe Kiffe i morgen" (Minuskel forlag). Tegneserieprisen 2008 gikk til Sigbjørn Lilleeng for "Nebelgrad Blues 4 - Eksossolo" (Jippi forlag).

Kari Stai

Kari Stai fikk Debutantprisen 2008.

Foto: Samlaget/Henning Lystad

Kulturstrøm