Slik skriver de om klimakrisen for barn

Barnebøker om klima må ikke moralisere og skremme, mener to av Norges mest populære barnebokforfattere.

Jakob og Neikob

JACOB OG NEICOB: Barneboka tar opp vår tids miljøutfordringer

CO₂ i atmosfæren
413,9 ppm
1,5-gradersmålet
+1,0°C
Les mer  om klima

I kjølvannet av Greta Thunberg har barn tatt til gatene for å streike mot klimaendringer. Som NRK skrev forrige uke, har denne miljøbølgen hatt ringvirkninger i barneboktilbudet.

– Det er grunn til bekymring, og barn er skremt, sier barnebokforfatter Kari Stai til NRK.

Kari Stai

VIL IKKE SKREMME: Kari Stai

Foto: Samlaget/Henning Lystad

Stai er aktuell med bildeboken «Jakob og Neikob: Stormen». Hun mener de voksne har en plikt til å trygge barn, blant annet ved å ta opp vanskelige temaer.

– Barn blir kanskje mer skremt dersom det ikke blir tatt opp. Det strømmer jo inn gjennom alle kanaler, sier Stai.

– Det er viktig å tenke på måten det blir kommunisert på, at det avslutter i dur. Man må si: Ja, det ser dystert ut, men det finnes optimisme.

Inspirert av Greta Thunberg

Stai var inspirert av Greta Thunberg under skrivingen. «Jakob og Neikob: Stormen» er også dedisert til Thunberg.

– Hun smøg seg inn som en inspirasjon under arbeidet med boken min. Thunberg er jo absolutt skremt, men hun står ved det, at dersom vi står ved et hus som brenner, da må vi bli skremt, sier barnebokforfatteren.

Prøver å unngå Blekkulf

Kaia Dahle Nyhus har skrevet bildeboken «Verden sa ja», en vitenskapelig inspirert verdenshistorie for små barn. Hun mener det er viktig å unngå moralisering.

– Jeg er redd for å bli moraliserende, så jeg har prøvd å unngå det så mye som mulig. Det har vært viktig for meg å heller være nysgjerrig. Jeg har villet vise at klimakrisen er der, men heller snakke om den ordentlig, sånn at man ikke bare får skremmende bilder, eller forvirrende bilder, sier Dahle Nyhus.

Verden sa ja, av Kaia Dahle Nyhus

IKKE MORALISERENDE: Barneboka «Verden sa ja» av Kaia Dahle Nyhus.

Overdreven moralisering kaller hun Blekkulf-fella.

– Man kan så absolutt være politisk, men man blir redd for at det kan bli kjedelig. Da går man i Blekkulf-fella. Blekkfulf var en serie bøker for barn som prøvde å vise at forurensning var feil, men de gjorde det på en overtydelig måte – det ble for riktig, sier Dahle Nyhus.

– Jeg tror det beste er at barna selv oppdager at klimaet er et problem. Vi viser dem hvordan verden faktisk er, hvilket mangfold som finnes i verden, og så tar vi det derfra.

Hør radiointervjuet med Kari Stai og Kaia Dahle Nyhus her:

Anbefalt videre lesing:

Kulturstrøm