NRK Meny
Normal

Barneår i Russland

Kira Almendingen Jensen minnes barnehagen der ungene sang, danset og var med på skuespill. Hun husker de badet og at voksne spilte russiske rytmer på balalaika.

Kira Aldmenningen Jensen
Foto: Ingri Garberg / NRK

Kira Almendingen Jensen lå i mammas mage da familien hadde sitt livs mest dramatiske øyeblikk. En septemberkveld i 1940 måtte de flykte fra hjemmet sitt i fiskeværet Kiberg øst i Finnmark. Kiras foreldre var kommunister, og etter flere skremmende episoder med tyskerne valgte de å dra til Fiskerhalvøya på russisk side, til det som den gang var Sovjetsamveldet.

Slik gikk det til at Kira tilbragte de fem første årene av livet sitt i Russland.

Hun minnes blant annet barnehagen - der lærte ungene å opptre med sang, dans og skuespill. Hun husker badeliv, brygger og gapahuk og ikke minst de ansatte som bidro med russiske rytmer på balalaika.

-Jeg er stolt av den russiske bakgrunnen min, sier Kira som fortsatt blir rørt når hun hører russisk musikk og som gjerne heier på russerne hvis norske idrettsutøvere har tapt.

Men også Kira ble berørt av Den kalde krigen, og da hun ble større fortalte hun ikke at navnet Kira var russisk, og ofte valgte hun ikke å snakke om den russiske fortida.

Hør mer av Kiras historie i Sølvsuper i NRK P1 søndag kl |7.03

Ingri Garberg er programleder.

Kulturstrøm

 • Dokumentar: Avijii

  Allerede som 23-åring var svenske Tim Bergling en av verdens mest kjente og populære DJ-er. Våren 2013 dro han på turné i Australia der han trakk fulle hus. Se dokumentaren her:

  Sv. dokumentar. Allerede som 23-åring var svenske Tim Bergling en av verdens mest kjente og populære DJ-er. Våren 2013 dro han på turné i Australia der han trakk fulle hus. Overskuddet gikk til et veldedig prosjekt, "House for Hunger".
 • Feirer 92 år med Shaggy og Kylie

  Britenes dronning Elizabeth markerer sin 92-årsdag med konsert i London lørdag kveld. På scenen står blant andre Sting, Tom Jones og Jamie Cullum. Også Kylie Minogue, Shaggy og Craig David skal opptre på dronningens bursdagsfest (NTB).

  Video Direkte fra parlamentet
  Foto: Nyhetsspiller